Pretraga

Indeks odlazi u prošlost u jednoj visokoj školi: Odluka na snagu stupila odmah

A- A+

Stručno vijeće Edward Bernays University Collegea donijelo je Odluku o ukidanju fizičkog indeksa. Odluka stupa na snagu već ove akademske godine. Izostanak fizičkog indeksa ne predstavlja problem jer će svi podaci biti prebačeni u online sustav. Ovu odluku potaknula je pandemija koronavirusa koja je konačno osvijestila koliko su indeksi nepotrebni, a uz to samo stvaraju dodatne probleme.

foto: srednja.hr

Pisali smo o tome da bi pandemija koronavirusa mogla konačno pokazati koliko su indeksi nepotrebni i problematični. Neki fakulteti donijeli su odluku da za upis sljedeće akademske godine neće biti potrebno imati potpise i ocjene u indeksu, već će se provjeravati samo Studomat (ISVU sustav), a Edward Bernays University College odlučio je indekse potpuno ukinuti i to već od ove akademske godine.

Izdvojeni članak

Svake godine ista glupost: Na upisima u više godine uz Studomat se provjerava i indeks koji ničemu ne služi

Problema, naravno, neće biti. Indeksi jednostavno “nestaju”, a jedini relevantan ostaje digitalni sustav kojim se na Bernaysu koriste još od 2015. godine.

Putem digitalnog sustava studenti prijavljuju ispite, komuniciraju s profesorima, upisuju im se ocjene i slično.

Još od 2014. sva visoka učilišta u Hrvatskoj imaju mogućnost ukidanja indeksa jer su im dostupni digitalni sustavi, o čemu smo pisali nebrojeno puta. Ipak, iako je mnogo sastavnica Sveučilišta, pa i neka cijela Sveučilišta, ukinulo indekse, dobar dio ih još uvijek koristi.