Pretraga

Još jedan faks u Zagrebu ukinuo indekse od ove godine: Koristit će samo x-icu

A- A+

U proteklih nekoliko godina brojni su fakulteti papirnate indekse odlučili zamijeniti modernijim rješenjem. Nedavno smo pisali kako je fizički indeks ukinuo najveći fakultet, Ekonomski u Zagrebu, a od ove godine papirnati indeks ukida se i na Šumarskom fakultetu u Zagrebu.

Foto: srednja.hr

Šumarski fakultet u Zagrebu uoči ove akademske godine donio je novi Pravilnik o studiranju. Prema njemu, studentska isprava kojom se dokazuje status studenta više nije indeks, nego samo studentska iskaznica, poznatija i kao x-ica.

Izdvojeni članak

Papirnati indeksi polako postaju prošlost: Ukida ih i najveći fakultet u Hrvatskoj

Drugim riječima, papirnati indeks i na tom je fakultetu postao prošlost, osim u slučaju studenata završne godine.

– Nakon većeg broja upita u vezi s davanjem potpisa i upisom ocjene u indeks obavještavamo vas da se indeksi sukladno novom Pravilniku o studiranju na Šumarskom fakultet više ne koriste kao studentska isprava, nego studenti koriste isključivo studentsku iskaznicu (tzv. x-ica). Indeksi će se koristiti samo tijekom ove akademske godine za trenutne završne godine preddiplomskih i diplomskih studija za studente koji trebaju položiti završni ili obraniti diplomski rad (treća godina preddiplomskih studija i druga godina diplomskih studija). Za sve ostale studente i ispunjavanje njihovih obaveza mjerodavan je jedino Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), pa je stoga potrebno odmah nakon ispunjenja obveza studentu upisati ocjenu u ISVU, priopćili su nedavno sa Šumarskog.

Podsjetimo, uoči ove akademske godine indeks je ukinuo i Ekonomski fakultet u Zagrebu. No, ondje ga je zamijenio e-indeks, kojeg je i sam Sveučilišni računski centar (SRCE) 2017. ocijenio suvišnim i u potpunosti nepotrebnim uz ISVU sustav u kojeg su ocjene ionako već upisane.