Pretraga

Koja se prava gube kada treći put upisujete faks? Pregledali smo pravilnike, evo što morate znati

Ako ste jedni od onih koji nisu imali sreće s odabirom fakulteta prva dva puta i želite okušati ‘treću sreću’, onda je važno da znate koja sve prava gubite kada treći put upisujete faks. Oni koji treći put upisuju istu razinu studija moraju platiti troškove studiranja te gube studentska prava poput subvencioniranog stanovanja, prehrane, pravo na stipendiju i nemogućnost rada preko student servisa.

ruke ljudi koji potpisuju papire na stolu

Foto: Unsplash

‘Treća sreća’, izraz je koji označuje ‘posljednju šansu’ ili priliku osobi u nekom određenom pothvatu. Studentima koji treći put upisuju faks ta sreća sa sobom nosi i određenu nesreću. Naime, studenti prilikom trećeg redovnog upisa iste razine studija, za koji moraju pokriti troškove studiranja, gube određena studentska prava. Proučili smo sve pravilnike i na jednom mjestu saželi na što sve takvi studenti nemaju pravo.

Pravo na pokriće troškova prehrane studenata

Prema pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, pravo na potporu ne ostvaruje ‘student koji po drugi put mijenja studijski program i zbog toga treći put upisuje studijski program iste razine studija’. No, kako se dalje navodi u pravilniku, student koji je na taj način izgubio pravo na potporu za prehranu, može ga ‘obnoviti’, odnosno povratiti.

– Ponovni korisnik može postati kada je u prethodnoj akademskoj godini stekao 18 ili više ECTS bodova i kada je u dvije uzastopne akademske godine stekao 36 ili više ECTS bodova, navodi se u pravilniku.

Znači, ako treći put upisujete faks nemate pravo na subvencioniranu prehranu u menzama, ali nakon što položite određeni broj kolegija i dobijete određeni broj ECTS bodova, ponovno možete dobiti to pravo. Isto tako, ako na svom trećem studiju upišete drugu godinu, a na godini prije ste imali više od 18 ECTS-a, onda ne gubite pravo na subvencioniranu prehranu.

Izdvojeni članak
prijava na natječaj za studentski dom Zagreb

Studenti, donosimo detaljni vodič za prijavu na natječaj za studentske domove u Zagrebu

Pravo na subvencionirano stanovanje

Prema pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, pravo na ovaj uvjet nemaju studenti koji su dva puta mijenjali studij. Uz to, pravo na subvencionirano stanovanje, odnosno pravo na studentski dom, nemaju studenti koji su stekli kvalifikaciju određene razine ako ponovno upisuju studij te razine ili su upisani na istu razinu studija drugi put.

Izdvojeni članak
brucoš 101

[Brucoš 101] Sve što trebate znati o studiranju smo saželi na jednom mjestu

Pravo na državne stipendije

Država studentima dodjeljuje dvije vrste stipendija – na temelju socio-ekonomskog statusa i državnu stipendiju u STEM područjima znanosti. Prema pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa, na natječaj stipendije ne mogu se prijaviti studenti koji su dva puta mijenjali i stoga tri puta u statusu redovitoga studenta upisivali studijski program na istoj razini studija.

Također, oni studenti koji su u akademskoj godini prijave na natječaj drugi put u statusu redovitoga studenta upisali prvu godinu studija na istoj razini studija. Ovo se, kako stoji u pravilniku, odnosi isključivo na studente koji su u akademskoj godini prijave na natječaj promijenili studijski program.

Prema pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti, pravo na državnu stipendiju ne mogu ostvariti studenti koji su u akademskoj godini dodjele stipendija ponovno upisali istu godinu studija, odnosno koji imaju status ponavljanja godine.

Izdvojeni članak

Pojašnjavamo što znači pauziranje godine i kako se razlikuje od upisa mirovanja obveza na faksu

Pravo na rad preko studentskog ugovora

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, kojim se uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskoga posla, studenti ne mogu raditi preko studentskog ugovora ako treći put upisuju prvu godinu iste razine.

– Posrednik ne može posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine. Novčanom kaznom u iznosu do 100.000 kuna kaznit će se za prekršaj posrednik koji posreduje za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći put upisuje studijski program, stoji u Zakonu.

Izdvojeni članak

Jedna skupina studenata nema pravo na rad preko SC-a: Informirajte se prije traženja posla

Ostala prava

U pravilniku o načinu prijavljivanja i odjavljivanja te stjecanju statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju nigdje se ne navodi da studenti koji treći put upisuju faks gube pravo na obvezno zdravstveno osiguranje. Jedino je važno da treći faks upišete kao redovni student.

Prema pravilniku o studentskoj ispravi, studenti ne gube pravo na izdavanje studentske isprave prilikom trećeg upisa iste razine studija ako imaju status redovnog studenta. Sve ostalo što trebate znati o studiranju možete pogledati i u našem vodiču za studente.