Pretraga

Tips and tricks: Kako preživjeti prebacivanje na drugi faks?

A- A+

Odabrati pravi fakultet koji će nam pružiti sve što želimo i trebamo ponekad nije tako jednostavno kako se čini. Sa 18 ili 19 godina, kada se najčešće pronađemo pred ovim životnim odabirom, rijetko tko može ustvrditi da je u potpunosti siguran u ono što želi. Neki će upisom na faks otkriti da je to upravo ono što su htjeli, drugi će završiti faks i početi se baviti nečim potpuno drugačijim, a neki će se suočiti s istinom – nisam odabrao pravi fakultet za sebe i želim promjenu. Razgovarali smo sa studentima koji su shvatili da je vrijeme za promjenu i odlučili se prebaciti na RIT Croatia

RIT Croatia

Ponekad donosimo loše odluke i ne trebamo se toga sramiti. I dok neke loše odluke nisu velikih razmjera i relativno jednostavno možemo zaliječiti posljedice, neke loše odluke mogu ostaviti puno veći utjecaj na nas. Biste li rekli da je odabir krivog faksa prilično velika loša odluka? Mislite li da su posljedice ove odluke dalekosežne i da ih je teško izbjeći?

Tako je smatrao i Marin Androš, sadašnji student 4. godine Informacijskih tehnologija s RIT Croatia. Nakon srednje škole nije bio baš siguran što želi pa je upisao strojarstvo jer je završio matematičku školu i nešto takvog usmjerenja je bio njegov ‘prirodan’ tijek razvoja. No, već nakon kratkog vremena provedenog na tom faksu je shvatio da nešto ne valja.

– Ja sam oduvijek bio instant gratification osoba. Želim osjećaj da sam nešto postigao i produkt svog rada vidjeti odmah, a ne učiti za ispite tjednima pa tek nakon dva mjeseca dobiti ocjenu. Imao sam dobar prosjek i bio sam među 50 najboljih studenata, što znači da sam vrlo dobro kotirao s obzirom na kakav sam faks išao. I prvo sam bio zadovoljan, ali mi je s vremenom raslo nezadovoljstvo jer sam primjećivao da ne dobivam opipljivo i konkretno znanje i to je onda utjecalo i na moju motivaciju, rekao nam je Marin.

Marin Androš (prvi s desna) | RIT Croatia

Želim se prebaciti na drugi faks – što sad?

Kao što je sa svim stvarima u životu, ako nešto valja, ideš mijenjati ono što možeš. Tako je mislio i Marin, ali se ipak našao u nekim dilemama.

– Dosta je teško s 18 godina odlučiti što želiš od svoga života, što želiš studirati, ali mislim da je još teže kada shvatiš da si odabrao krivo i da nakon određenog uloženog truda i rada želiš promjenu. Postoji ta neka stigma o studentima koji upišu neki faks pa onda nakon nekog vremena odustanu, mene je to jako kopkalo jer nisam htio ispasti nekakav jadnik. Jasno je meni sad da su to bile gluposti, ali osobi od 20 godina ne možeš objasniti te neke stvari, opisao nam je Marin kako se osjećao kada je shvatio da mu je životna promjena nužna.

Izdvojeni članak

Što donosi studiranje na engleskom jeziku: Razgovarali smo s jednom studenticom koja nam je otkrila sve tajne

Marin je skupio hrabrost i papirologiju s matičnog faksa i odlučio se prebaciti na RIT Croatia. Kaže kako nije mogao niti sanjati da će mu nekoliko papira, motivacijsko pismo i intervju donijeti sve što mu je u životu u tom trenutku nedostajalo.

Kultura studiranja koja te tjera naprijed

– Ja sam na prošlom faksu bio kampanjac jer sam mogao izbjeći kolokvije i sve ostavljati za rokove. I onda kao kampanjac niti ne naučiš sve kako treba. Ovdje ne možeš biti kampanjac jer ti sustav to ne omogućava. Stalno imamo zadaće, projekte, testove, konstantno si vezan uz učenje i rješavanje obaveza. I onda to ima rezultate i ima ocjene, odnosno, to onda daje taj instant gratification, za kojim sam ja išao. Ovdje su dobre ocjene samo nuspojava tvojeg dobrog rada, rekao nam je Marin o svojem iskustvu učenja na prijašnjem faksu i sada na RIT Croatia.

Drugi student RIT Croatia s kojim smo razgovarali je Mate Kozina, prebacio se na studij International Business. Ispričao nam je da je odlučio istražiti RIT Croatia na prijedlog svoje mame te da se potrudio upoznati studente i razgovarati s njima o njihovom iskustvu studiranja na ovom američkom koledžu.

– Iz priče sa studentima RIT Croatia dobio sam dojam da se radi o koledžu koji zapravo brine o svojim studentima, da tamo predaju profesori s kojima možete razgovarati i koji će vam zapravo pomoći. To je bilo sve što sam tražio. Imao sam dojam da je to obrazovna ustanova koja će me natjerati da budem najbolja verzija sebe. I to je bilo točno ono što sam dobio prijavom ovdje. Nisam mogao odabrati bolje rješenje za sve svoje probleme, rekao nam je Mate.

Mate Kozina | RIT Croatia

Sve je u informiranju

– Da mogu poslati poruku 18-godišnjem sebi prvo bih rekao da prestanem vjerovati u predrasude o privatnim fakultetima, jer sada vidim što to zapravo znači i da ono što sam vjerovao prije zaista nema smisla. Privatni fakultet se možda može više nego javni posvetiti svakom studentu, što je od velike važnosti za svakog od nas. Tako ti zaista može pružiti ono što samo tebe zanima, i ponuditi ti priliku da daš najbolje od sebe i izrasteš u nešto veliko, rekao nam je Marin i poručio da je dobro informiranje o budućem fakultetu ključ za odabir pravog puta obrazovanja.

Izdvojeni članak

Provela sam dan na američkom koledžu i osjetila dašak potpuno drugačijeg obrazovanja

Inače, od 2. do 6. prosinca na RIT Croatia se odvija Transfer week. To je tjedan otvorenih vrata za sve studente koji razmišljaju o prebacivanju na RIT Croatia. Tijekom ovog događanja svi zainteresirani studenti se mogu javiti za konzultacije i tako dobiti sve informacije koje žele znati o mogućnosti prebacivanja. Više informacija o tome možete pogledati ovdje.

Razgovarali smo s Ivanom Silić, voditeljicom ureda za upise na RIT Croatia. Pitali smo je da nam objasni kakvo je iskustvo RIT Croatia sa studentima koji se prebacuju, otkud dolaze i na kojoj se godini studija najčešće odlučuju za ovu veliku promjenu.

– Radili smo analizu naših transfer studenata i iznenadili smo se raznolikošću. Studenti koji se prebacuju kod nas dolaze iz svih mogućih područja i zaista različitih usmjerenja. Najviše ih najčešće dolazi s različitih studija ekonomije, što je donekle srodno našem studiju International Business. Isto tako, ima dosta studenata sa studija računarstva i ostalih srodnih studija koji se upisuju na IT. Najčešće nam se prebacuju studenti s druge godine studija, jer su tada već dovoljno proveli na svom prvom izboru, a vrijeme utrošeno na prvom faksu nije još preveliko da bi promijenili svoj izbor. Predmeti koje su već položili, a uklapaju se i u program koji su izabrali kod nas, bit će im priznati pa ih neće morati ponovno uzimati.

Ivana Silić, Recruitment & Enrollment Manager | RIT Croatia

Ako želiš znati više o prebacivanju na RIT Croatia

Zamolili smo je i da nam objasni kako teče cijeli proces i što sve zainteresirani kandidati trebaju napraviti da bi se prebacili na RIT Croatia.

Prebacivanje na RIT Croatia drugačije je od prebacivanja na bilo koji drugi faks u Hrvatskoj. Kada se netko želi prebaciti na RIT Croatia mora poslati prijepis ocjena na engleskom jeziku s matičnog visokog učilišta, opis ili syllabuse položenih kolegija na engleskom jeziku, motivacijsko pismo na engleskom jeziku te mora obaviti motivacijski intervju. Oni koji se žele prijaviti za stipendije ili financijsku podršku prilikom popunjavanja online obrasca moraju to napomenuti.

– Kada primimo prijavu za prebacivanje s navedenim potrebnim dokumentima, uspoređujemo syllabuse položenih kolegija sa syllabusima kolegija koji se izvode na RIT Croatia i gledamo mogu li se određeni kolegiji priznati. Priznajemo one kolegije čiji se syllabusi podudaraju, rekla nam je Ivana.

Svaki kolegij na RIT Croatia nosi određene bodove te unutar jedne godine student mora steći određeni broj bodova. Kojim će redoslijedom slušati kolegije ovisi isključivo o studentu, osim nekoliko glavnih kolegija koji se obavezno moraju slušati po određenim godinama, tj. određenim redoslijedom. Student kojemu su se priznale ocjene za određene kolegije neće ih morati ponovno slušati, ali će morati nadoknaditi sve što na prošlom faksu nije položio.

Na RIT Croatia postoje dva moguća početka nastave, u rujnu i siječnju, kada počinju semestri. Studenti koji se prebacuju mogu započeti predavanje u jednom od ta dva upisna roka. Više o prebacivanju na RIT Croatia pročitajte na ovoj poveznici.

__________________________________________________

tekst je nastao u native studiju portala srednja.hr u suradnji s RIT Croatia