Pretraga

Menze zagrebačke – konačni rezultati: Podbacili Ekonomija i SC, oduševio Superfaks

A- A+

Projekt započet sredinom listopada konačno je gotov i sve zagrebačke menzi imamo sortirane i ocjenjene. Titulu najbolje zaslužila je menza u borongajskom kampusu dok se na drugom kraju tabele našao Odeon s Građevinskog fakulteta. Osim toga donosimo vam kartu s lokacijama svih zagrebačkih menzi i analizu samog projekta kako biste bili pobliže upućeni u način na koji smo ga proveli.

Nakon dva mjeseca projekt ocjenjivanja zagrebačkih menzi došao je do svoga kraja. Kada je početkom listopada na jednom kolegiju izniknula ta ideja činilo se kako smo napokon uspjeli spojiti ugodno s korisnim. Osim činjenice da smo se mogli dobro hraniti i to nazvati poslom svrha ovog istraživanja je bilo provjeriti gdje se i kako hrane zagrebački studenti.

Izdvojeni članak

Sarajevska studentska priča: Ćevapi, zima i besplatan faks

Kako smo ih ocjenjivali?

Dvije novinarke i dva novinara s višegodišnjim iskustvom prehranjivanja po menzama podjelili su posao te su pohodili svih 17 objekata u našoj metropoli. Problem je bio to što nigdje ne postoji točan i cjelovit popis svih menzi u Zagrebu kao i fakt da su na internetu termini u kojima su pojedine menze otvorene potpuno pogrešni.

Kad smo prevladali početne probleme, osmišljen je obrazac od pet kategorija te su ocjenjivači u svaku menzu odlazili u paru kako bi se subjektivni dojam smanjio, ali naravno njega se ne može u potpunosti eliminirati. Zaprimili smo i pritužbe kako nismo neke menze sasvim točno ocjenili što je sasvim moguće. Za objektivnu i detaljnu analizu kvalitete jednog objekta bilo bi potrebno dolaziti kroz duži vremenski period, a mi smo zbog samorazumljivih razloga bili to prisiljeni učiniti nakon samo jednog posjeta.

Iako naš projekt, koji je u samom začetku, zasigurno ima mana nadamo se da smo ipak studentima i onima koji će to postati uspjeli, makar okvirno, pokazati kakva je kvaliteta menzi u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Mostarska studentska priča: U gradu je dernek, ali za diplomu treba zagrijati stolicu

Borongaj dominantan na vrhu

Da ne kompliciramo i zavlačimo, uvjerljivo najbolja menza u Zagrebu je ona u kampusu na Borongaju. Kvaliteta hrane, čistoća i ambijent su na zavidnoj razini, a dodatan bonus su i kantina koja se nalazi u sklopu menze te činjenica da se vrlo malo čeka u redu. Naše su zamjerke bile vezane tek za riblje štapiće te smo kao prave cjepidlake našli neke manje zamjerke vezane za uređenje i nepristupačnost.

Sve to je bilo dovoljno kako bi borongajska menza s 36 bodova, tri više od prve pratnje, zasjela na sam vrh te na taj je način potvrđeno ono o čemu se priča već nekoliko godina.

Izdvojeni članak

Španjolski student u Zagrebu: Faks mi nije težak, ali profesori pričaju prebrzo

Oduševio Superfaks, Ekonomija i SC razočarali

Kao što sam već spomenuo cijela se redakcija portala više godina hrani po menzama no ipak moramo priznati da su nas neke stvari iznenadile. Kao pozitivno iznenađenje istaknuli bismo Superfaks odnosno menzu PBF-a i RGN-a koja je oduševila ne samo sjajnom hranom već i činjenicom da iako je u strogom centru grada u njoj nema puno gužve.

S druge strane razočarani smo otišli iz menze na Ekonomiji i iz spore linije Studentskog centra. Dojma smo kako se kvaliteta usluge na jednom od najvećih fakulteta u gradu smanjuje iz godine u godinu. Osim što se na brzoj liniji i dalje služe nejestivi hamburgeri i pizze s kojih se slijeva tekućina, nitko se nije potrudio istjerati onaj užasan smrad iz prostorija spore linije.

Nešto je manje alarmantno stanje u SC-u no svakako bi Centar morao uložiti određena sredstva u obnovu prostora, ali i jelovnika u centralnoj gradskoj menzi.

Zanimljivo je da uz već spomenuti Superfaks najbolju hranu nude neke niže rangirane menze. Pred menijem koji svojim posjetiteljima osiguravaju u FER-ovoj Cassandri i na FSB-u može zarumenjeti i Borongaj. Ipak na plasman ovih objekata za studentsku prehranu negativno je utjecala grozna gužva koja vlada u njima te su se plasirale lošije od očekivanja.

Odeon na dnu zbog problema s čistoćom

Koliko god bili oduševljeni onim najboljima toliko smo razočarani najlošijim menzama u gradu. Među njima prednjači Odeon na Građevini i Arhitekturi koji je inkasirao dvostruko manje bodova nego pobjednička menza. Svoj loš plasman ovaj objekt može zahvaliti lošem ambijentu i gužvi, ali ponajviše užasnoj higijeni.

Nije riječ o tome da morate gaziti preko smeća da biste došli do stola, već o činjenici da zaposlenice golim rukama premještaju meso nakon što su obrisale znojno čelo ili pak dodirivale novac. Studenti smo i možemo zanemariti manje propuste, ali nešto ovakvo se u objektima za prehranu ne bi smjelo događati.

Nastavljamo s drugim gradovima

Nakon što smo obišli zagrebačke menze i saznali kako se hrane studenti u metropoli naš projekt ide dalje. Odlučili smo pronači načina kako bismo na isti način informirali i studente iz drugih hrvatskih gradova o kvaliteti menzu u kojima se hrane. Prvi na redu su naravno oni najveći poput Splita i Rijeke, a potom i svi ostali.Vaša pomoć je dobrodošla i pozivamo vas da svojim sugestijama i savjetima pridonesete našem projektu.U nastavku pročitajte osvrte na svih 17 menzi:

Borongaj

Superfaks

Medicina

FER-Cassandra

Cvjetno

PMF-Bologna

Sava-spora linija

SC-brza linija

FSB

Sava-brza linija

SC-spora linija

Ekonomija

Lašćina

Veterina

Agronomija

ALU

Odeon