Pretraga

Na još jednom faksu od utorka COVID potvrde obvezne za studente, za sve koji nemaju – nastava online

A- A+

Odluka Stožera o obveznim COVID potvrdama za ulazak u javne institucije nije obvezujuća za studente, ali zbog svoje autonomije visoka učilišta tu obvezu mogu propisati i za studente. Dio fakseva u Zagrebu već je odredio kako i studenti za ulazak na fakultet moraju biti testirani, odnosno pokazati COVID potvrde, a od utorka su one obvezne i za studente Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. No, pohađanje kontaktne nastave ondje nije obavezno, odnosno za studente bez COVID potvrda bit će organizirana online.

Kineziološki fakultet

Foto: Dominik Smolak, srednja.hr

Na nekolicini zagrebačkih fakulteta studenti moraju imati COVID potvrdu ili test za pohađanje nastave. Takve odluke donijeli su Veterinarski, Filozofski, Medicinski, Prirodoslovno-matematički kao i Kineziološki fakultet. Na KiF-u COVID potvrde za studente postaju obvezne od utorka.

Može se predočiti i neki drugi dokaz

– Od 7. prosinca za prisustvovanje kontaktnoj nastavi na Kineziološkom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studenti su obavezni ovlaštenoj osobi na ulazu fakulteta predočiti EU digitalnu COVID potvrdu uz x-icu ili osobnu iskaznicu, odnosno predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza, piše u obavijesti koju potpisuje dekan Tomislav Krističević.

U istoj obavijesti navedeno je i koji su to drugi dokazi koje studenti mogu predočiti kako bi mogli pohađati nastavu uživo. Tako činjenicu da su testirane na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljene iii preboljele bolest COVID-19, osobe mogu dokazivati:

  • da su preboljele bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa
  • da su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije
  • da im je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci, dokazuju potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseca
  • da su preboljele bolest COVID-19, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 12 mjeseci od cijepljenja.
Izdvojeni članak

Saborska zastupnica prozvala Fuchsa i Plenkovića, traži da plate testiranje studentima

Za one koji nemaju potvrdu materijali će biti dostupni online

No, ono što je specifično za KiF jest da prisustvo na nastavi nije obavezno i studentima koji nemaju potvrde materijali će biti dostupni online. Obavezna je sam o terenska nastava.

– Kontaktna nastava na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 7. prosinca 2021. godine do promjene ove Odluke će se održavati prema službenom rasporedu sati, ali prisustvovanje nastavi nije obavezno. Za sve studente koji neće imati navedene potvrde, nastava će biti organizirana online, na način da će predmetni nastavnici na stranicama predmeta u MERLIN-u stavljati predavanja i materijale sa teorijsko-praktičnih predavanja, vježbi za svaki tekući tjedan nastave do promjene ove Odluke. Svi oblici terenske nastave koju nije moguće organizirati online su obavezni, piše u obavijesti KiF-a.

No, isprike za one bez COVID potvrde nema u slučaju ispita.

– Svi kolokviji, pismeni, praktični i usmeni ispiti će se održavati kontaktno na fakultetu uz predočenje službene potvrde, obavještavaju s KiF-a.


COVID potvrde bile su tema našeg nedavnog podcasta Redakcija, pogledajte ga u nastavku: