Pretraga

Na snagu stupio novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju

A- A+

Ministar Vedran Mornar prije dva tjedna potpisao je novi  Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju koji danas stupa na snagu. Provjerite tko sve ima pravo na državnu stipendiju i pod kojim uvjetima.

Foto: Srednja.hr

Prije točno dva tjedna ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar potpisao je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, koji današnjim danom stupa na snagu. Potonjim su propisani uvjeti i način ostvarivanja prava redovitih studenata na stipendiju od države u najmanjem iznosu od 1.200 kuna mjesečno.

Izdvojeni članak

Uvođenjem novog Pravilnika došlo do promjena: Evo koji studenti jedu najviše u menzama

Prema novom Pravilniku, pravo na državnu stipendiju imaju redoviti studenti hrvatski državljani koji su upisani na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj na preddiplomskim sveučilišnim studijima, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima i studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija pod uvjetima određenim ovim pravilnikom.

Studenti se mogu natjecati za dodjelu stipendija u sljedeće tri kategorije:

  • D-1 – studenti koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata, čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona (D-1)

  • E – studenti slabijega socio-ekonomskog statusa (E)

  • P – studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija (P)

Cijeli Pravilnik možete pogledati ispod.