Pretraga

Nakon rasprave s dekanima, stižu nove promjene u zakon: Neki studenti izgubit će pravo na iksicu

A- A+

Studenti iz Hercegovine i Dalmacije mogli bi izgubiti iksicu. Kako nam kažu naši visoki izvori, država ozbiljno razmatra ukinuti im iksice, posebno onima visokima 190 cm i više jer – previše jedu.

menza

Foto: srednja.hr

Dosta smo pisali o novom Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je pripremila administracija ministra Radovana Fuchsa. Puno je tu promjena, ne baš previše radikalnih, no one veće odnose se upravo na – studente. Više neće moći biti u radnom odnosu ni imati samostalni obrt ako su redovni studenti, a njihovi predstavnici u fakultetskim vijećima i senatima više neće imati pravo glasa pri izboru dekana i rektora. Te su novosti naišle na veliki otpor studenata.

Uvest će odredbu da neki studenti gube iksicu

Država je, prije javnog savjetovanja, zakonski nacrt uputila u internu raspravu s dekanima fakulteta i rektorima sveučilišta diljem države. Htjeli su čuti njihove opaske i primjedbe prije nego što se neka verzija spomenutog nacrta, netaknuta ili pak izmijenjena, stavi na savjetovanje sa širom zainteresiranom javnošću. Nakon te rasprave s dekanima, kako neslužbeno doznajemo, osim kritika na ukidanje prava glasa studentskim predstavnicima, došli su i do još jednog zaključka.

Kako navode naši izvori bliski Ministarstvu, u zakonski nacrt, točnije verziju koja će ići na javno savjetovanje, mogla bi ući još jedna odredba kojom se ograničavaju prava studenata. Neki studenti tako bi mogli izgubiti pravo na iksicu. Država je navodno zaključila da jedna skupina studenata iznadprosječno više koristi svoja prava na subvencioniranu prehranu u menzama, negoli drugi studenti.

Hercegovci i Dalmatinci na udaru jer su visoki

Radi se o studentima iz Dalmacije i Hercegovine, pretežito dečkima, koji su nerijetko visoki 190 centimetara i više koji, sukladno tome što dolaze iz udaljenih krajeva mogu više jeftinijih obroka dnevno pojesti putem iksice. Oni osim što iskoriste svoja prava na subvencioniranu prehranu, pričaju nam naši izvori, prema istrazi države i studentskih centara, nerijetko koriste tuđe iksice i kupuju si još subvencioniranih obroka jer bi inače bili gladni. Državi je sve to postalo neisplativo.

Zaključili su da nešto moraju poduzeti. Svakoga tko im izgleda sumnjivo visoko tete koje rade u menzi mjerit će na ulazu. Svi koji imaju više od 190 cm dobit će papir koji će morati odnijeti u svoj nadležni studentski centar. Tamo će im uzeti iksicu i više ju neće dobiti natrag. Kao alternativu, dat će im iksicu koja ima dosta manje subvencioniranih obroka u danu. Na taj će način, kažu nam naši izvori, ispraviti nepravdu. Sve što su prije pojeli viška, sada će biti izbalansiramo novom mjerom. Studenti još uvijek ne znaju da se ovo događa, no kako doznajemo, oni s Kineziološkog fakulteta, koji su među višima na sveučilištima, posebno će biti oštećeni ovom mjerom.


ZAGREPČANI ZADOVOLJNI MJEROM

Zagrebački studenti s kojima smo razgovarali, a koji su u prosjeku nešto niži od Dalmatinaca i Hercegovaca, zadovoljni su ovom mjerom. Kažu kako im se Dalmatinci uvijek podsmjehuju zbog visine, ali kolo sreće se okreće.

– Tko je niži, najslađe se smije, kazao nam je kroz smijeh jedan student iz Zagreba.


Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.