Pretraga

Predstavljena prva digitalna iksica za studente u Hrvatskoj: Evo kako će funkcionirati

A- A+

Studentski centar u Varaždinu prvi je u Hrvatskoj studentima aktivirao elektroničku osobnu iskaznicu, a sada je preko Certilia mobileID aplikacijom studentima omogućio identifikaciju digitalnom iksicom u studentskom restoranu i digitalno potpisivanje e-Ugovora Student servisa. Student koji posjeduje digitalnu studentsku iskaznicu u svakom trenutku može pristupiti informacijama važnim za tijek studiranja, provjeriti svoj status s visokim učilištem ili pak status ostvarenih studentskih prava i u stvarnom vremenu pratiti potrošnju ostvarene subvencije. Na predstavljanju digitalne iksice objašnjeno je i kako ona funkcionira.

menza red s tacnama, studentica s mobitelom u ruci

Foto: AKD

Studenti u Varaždinu imaju privilegiju biti prvi koji će u Hrvatskoj imati digitalnu iksicu koju će moći koristiti za plaćanje u menzama i digitalni potpis za potpisivanje e-ugovora Student servisa. Student koji posjeduje digitalnu studentsku iskaznicu, koja je pohranjena u Certilia mobileID aplikaciji, tzv. hrvatskom e-novčaniku, omogućava brz pristup informacijama i identifikaciju na mjestima kao što su studentski restorani, kampusi, sportski objekti i slično.

‘Studenti više ne moraju brinuti o tome jesu li svoju iksicu ponijeli sa sobom’

Student koji posjeduje digitalnu studentsku iskaznicu u svakom trenutku može pristupiti informacijama važnim za tijek studiranja, provjeriti svoj status s visokim učilištem ili pak status ostvarenih studentskih prava i u stvarnom vremenu pratiti potrošnju ostvarene subvencije. Ove usluge uvedene su uz podršku Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD).

– Studenti više ne moraju napuštati mjesto boravka kako bi predali svoj ugovor, niti prekapati po novčaniku i brinuti o tome jesu li svoju iksicu ponijeli sa sobom. Mobilna aplikacija Certilia budućnost je digitalnog identiteta. Radi se o mobilnoj aplikaciji koja ima sve pretpostavke EU walleta, a s njom smo postavili nove standarde u području digitalne sigurnosti i identifikacije na europskom području, rekla je zamjenica direktora Sektora za poslovne rezultate i procese AKD-a, Jurija Uvanović.

SC Varaždin pozvao studente da za digitalnu iksicu aktiviraju e-Osobnu i aplikaciju Certilia mobileID

Na predstavljanju te dvije nove opcije objašnjeno je kako će digitalna studentska iskaznica funkcionirati. Pri svakoj upotrebi aplikacija generira novi QR kod, čiji sadržaj, mjesto troška u potpunosti prosljeđuje u ISAK sustav Sveučilišnog računskog centra (SRCE), koji obavlja validaciju. Preduvjeti za korištenje ovih usluga su aktivirana e-Osobna i Certilia mobilelD aplikacija.

SC u Varaždinu poziva studente da iskoriste priliku i aktiviraju svoju e-Osobnu i aplikaciju Certilia mobileID na AKD mobilnom kiosku u varaždinskom Student servisu. Za postupak aktivacije potrebna je važeća osobna iskaznica s čipom, mobitel za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia te PIN omotnica, s registracijskim podacima koje je izdala policijska uprava.