Pretraga

SC ima važnu obavijest za sve studente koji sumnjaju na zlouporabu iksice, evo što vam je činiti

A- A+

Studentska isprava, poznatija i kao iksica, najvažnija je iskaznica za jednog studenta jer pravilnik Ministarstva propisuje da je to javna isprava kojom se dokazuje status studenta. Dakle, njena funkcija nije samo ‘peglanje’ u menzi. isti pravilnik propisuje da je zabranjeno koristiti tuđu. No, što kada sumnjate na zlouporabu svoje? Studentski centar Zagreb objavio je kako postupiti.

Foto: Tea Ovničević | srednja.hr

Ako sumnjate na zlouporabu svoje studentske iskaznice, za to se možete javiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, objavio je Studentski centar u Zagrebu. Adresa na koju se obraćate je [email protected].

Gubitak ili krađu dužni ste prijaviti faksu

– Gubitak, krađu ili oštećenje studentske iskaznice student je dužan odmah prijaviti visokom učilištu koje ju je izdalo kako bi se iskaznica poništila te zatražila nova. Na zahtjev studenta, visoko učilište studentu će dati na korištenje privremenu studentsku iskaznicu koja vrijedi do izdavanja nove studentske iskaznice. Nova studentska iskaznica izdaje se u roku od pet do deset dana, ovisno o danu podnošenja zahtjeva, citiraju iz SC-a Pravilnik o studentskoj ispravi, odnosno iksici.

Izdvojeni članak

Iksicu više nećemo koristiti samo u menzi? Bit će poput digitalne osobne, njome će se i otključavati domovi

Zabranjeno je koristiti tuđu iksicu kao svoju

Naglasimo pritom da trošak izdavanja studentske iskaznice snosi student. Prema pravilniku, cijena studentske iskaznice koju plaća student ne smije biti veća od cijene izrade studentske iskaznice pri ovlaštenoj pravnoj osobi. Inače, isto prema Pravilniku o iksici, studenti svoje ne smiju davati na korištenje, prodati ili čak posuđivati drugim osobama. Isto tako, zabranjeno je uzeti, kupiti ili upotrijebiti tuđu studentsku iskaznicu kao svoju. U slučaju zlouporabe studentske iskaznice, visoko učilište općim aktom uređuje stegovni postupak za studenta.

Podsjetimo za kraj, nedavno smo pisali o tome da Hrvatski studentski zbor radi na unaprjeđenju studentske isprave te je u tijeku promjena Pravilnika o iksici. Uvođenje nove studentske iskaznice očekuje se već početkom iduće akademske godine. Prema najavi, prva promjena koja bi trebala biti dostupna najranije početkom iduće akademske godine je kontrola ulaska u studentske prostore, o čemu više možete čitati ovdje.