Pretraga

Neobičan diplomski rad: Austrijski studenti u Zadru na FDM-u pokazali kako se stvara Matrix iz ‘kućne radinosti’

A- A+

Četvero studenata medijskog stvaralaštva iz Beča, danas su na Foto danima mladih u Zadru predstavili svoj vrlo neobičan diplomski rad. Već mjesecima rade na zamrzavanju pokreta tehnikom ‘photo bulletinga’ ili drugim riječima pokušavaju u kućnoj radinosti stvoriti scene poput onih koje smo gledali u Matrixu.

Foto dani mladih već ove godine dobili su novu, internacionalnu dimenziju. Diplomci Više škole medijskog stvaralaštva Sveučilišta u Beču, Lisa – Marie Reitner, Johannes Traun, Tereza Mundilova i Melanie Schneider proputovali su nekoliko tisuća kilometara kako bi u Zadru svojim hrvatskim vršnjacima predstavili svoj projekt pod nazivom Freez It.

Izdvojeni članak

Nikad masovniji Foto dani mladih otvoreni u Zadru

Diplomski rad kao iz Matrixa

O čemu je zapravo riječ? Freez It je specifična video produkcija koja nastaje tako da se uz pomoć 30-ak fotoaparata istovremeno slika jedan te isti objekt u pokretu. Ovaj specijalni efekt viđali smo u akcijskim filmovima poput Matrixa kada se u nekom trenutku zamrzne pokret i kadar napravi krug oko glumca ili predmeta. Već viđeno, reći ćete, no takvi efekti nastaju u bogatim holivudskim studijima, a četvero bečkih studenata je to odlučilo napraviti u ‘kućnoj radinosti’.

U Dalmaciju su pristigli na poziv Bojana Gazibare koji je za njihov projekt saznao putem interneta i odmah uvidjeo kako je njihov diplomski rad nešto zanimljivo i lako spojivo s idejom Foto dana mladih.

Upravo činjenica da je riječ o diplomskom radu posebno nas je zaintrigirala. – Freez It je zapravo više od eksperimentalnog video projekta, jer o njegovu uspjehu ovisi naš završetak obrazovanja. Mogli smo birati između teorijskog završnog rada i praktičnog. Mi smo izabrali ovaj potonji jer je mnogo zanimljiviji i vjerujemo kako ćemo od njega kasnije imati puno više koristi, kazala je Lisa – Marie Reiter.

Cjelodnevno snimanje u skladištu

Kreativna četvorka je vrlo brzo, nakon što se ideja rodila, shvatila da će im osim mnogo vremena i truda trebati znatna financijska sredstva pa su potražili sponzorstvo. – Canon nam je dao 30 fotoaparata kako bismo mogli kvalitetnu snimku napraviti i bez te donacije ne bismo mogli realizirati projekt. Ipak, morali smo uložiti i dosta naših sredstava, otkrio je jedini muškarac u timu Johannes Traum.

Izdvojeni članak

Kad diplomski rad postane senzacija: Dizajnirala mapu za slijepe

A sama realizacija projekta je zapravo bila mnogo zahtjevnija nego što to na prvi pogled može izgledati. Iako ovo nije nepoznat ili revolucionaran specijalni efekt, ekipe koje rade na njemu imaju goleme budžete i svoje tajne skrivaju kao zmija noge pa se mladi tim našao pred izazovom.

– Specifičnost našeg projekta je u tome da ga moramo realizirati sa studentskim budžetom i zapravo sami otkriti sve tajne koje krije photo bulleting. Mjesecima smo mozgali o kutevima pod kojim bi se fotografiralo, rasporedu aparata i ono najbitnije trebalo je patentirati mehanizam koji bi omogućio da svih trideset fotoaparata okine istovremeno. Kad smo sve te probleme riješili na red je došlo cjelodnevno snimanje u skladištu u Beču. Noć prije smo postavljali aparate u koridor i kako se lokacija nije mogla dobro zakljuačati morali smo prenoćiti u skladištu kako nam ne bi netko ukrao opremu, uz smijeh prepričavaju mladi Austrijanci svoj put do uspjeha.

Izdvojeni članak

Video: Foto dani mladih u Rijeci

Demonstracija u Zadru

Iako, projekt Freez It još uvijek nije do kraja realiziran jer snimku čeka montiranje i postprodukcija, mnogo posla koji je ispred njih Lisu, Johannesa, Terezu i Melanie nije prječilo da sjednu u automobil i podjele svoja iskustva s vršnjacima iz Hrvatske.

S obzirom da na polusatnom predavanju nisu mogli pokazati konačni proizvod već samo objasniti tehniku ‘photo bulletinga’ kojom se koriste kako bi ‘zamrznuli pokret’, odlučili su sve prisutne pozvati na malu demonstraciju.

U dvorištu Omladinskog hotela Zadar, gdje su smješteni sudionici ovogodišnjih Foto dana mladih, svojim mehanizmom simultanog okidanja su povezali sedam, osam aparata. Natjerali su 30-ak fotografa, modela i novinara da poziraju, a nakon glasnog istovremenog škljocanja umreženih aparata zaradili su gromoglasan pljesak okupljenih.

Bez obzira na konačni video rezultat malog internacionalnog druženja sudionici će zasigurno ponijeti lijepe uspomene i prijateljstva koja prelaze granice, a bečki fotografi bi se mogli vratiti i na sljedeće Foto dane mladih kako bi se pohvalili svojim gotovim diplomskim radom.