Pretraga

Niste izašli na studentske izbore? Za kaznu ćete morati platiti punu školarinu

A- A+

Uslijed rekordno niske izlaznosti na studentske izbore, Sveučilište u Zagrebu odlučilo je sankcionirati studente koji nisu glasali, a za to nemaju opravdan razlog. Kako neslužbeno doznajemo, morat će platiti godišnju školarinu za studij.

sveučilište u zagrebu studentski izbori

Foto i obrada: Unsplash; Element5 Digital | srednja.hr

Prije dva dana izvijestili smo o bizarno niskoj izlaznosti na studentske izbore pri Sveučilištu u Zagrebu. Od ukupno 67.957 studenata s biračkim pravom, glasalo je tek njih 5.192, odnosno 7,6 posto. Izbori su se održavali uživo, a većina je fakulteta u nekom obimu na online nastavi. No, kako se radi o studentskoj dužnosti, Sveučilište je donijelo odluku o sankciji za politički neaktivne studente.

Školarine za dva semestra

Sankcija za studente će biti, kako doznajemo od izvora bliskih upravi Sveučilišta, plaćanje pune školarine za studij u tekućem, kao i sljedećem semestru. Na nekim studijskim programima puna školarina iznosi 7.200 kuna, no na nekim se studijima penje i do preko 10.000 kuna.

No, ta se odluka ipak neće odnositi na sve studente koji nisu prisustvovali izborima. Oni studenti čije je prebivalište van Grada Zagreba, i koji su se u trenutku studentskih izbora 23. i 24. ožujka nalazili u mjestu svojeg prebivališta zbog online nastave ili drugih razloga, neće morati plaćati školarinu. Oni koji pak prebivaju u Zagrebu, ili koji uslijed fizičkog održavanja nastave borave u Gradu, bit će sankcionirani što nisu izašli na studentske izbore.

Nakon medijskih napisa

Odluka je to koja, kako doznajemo, dolazi kao reakcija na kritičko izvještavanje medija o studentskim izborima na zagrebačkom sveučilište. Sveučilište se, podsjetimo, našlo na svojevrsnom udaru jer je već dugi niz godina izrazito malen odaziv studenata što glede kandidature, što glede glasanja na izborima za studentske predstavnike.

Na ovaj su način, kažu naši upućeni izvori, odlučili poslati poruku studentima da se osim studiranja i polaganja ispita, na fakultetima obrazuju i da budu građani koji u potpunosti participiraju u demokratskim procesima. Ovoj je odluci, kako nam objašnjava više neovisnih izvora, ‘kumovalo’ i stanje na Fakultetu političkih znanosti gdje se, ironično, kandidiralo tek onoliko studenta koliko se i bira za predstavnike.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.