Pretraga

Očitovanje Unisporta na reakcije povodom neslužbenih rezultata Natječaja za studentske programe!

A- A+

Nakon priopćenja studenata Filozofskog fakulteta u Splitu povodom neslužbenih rezultata Natječaja za studentske programe, očitova se i UniSport koji je bio prozvan u priopćenju. Njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

S obzirom da smo prozvani na društvenim mrežama od strane jedne udruge Sveučilišta u Splitu, te nekolicine pojedinaca, u nastavku se nalazi naše kratko očitovanje vezano za natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Prilikom očitovanja nećemo ulaziti u projekte drugih udruga i njihov rad nego ćemo se isključivo držati naših aktivnosti, jer su iste dovoljno opširne da olako popunimo onoliko teksta, koliko je god zainteresiranima potrebno.

Svi naši projekti na spomenutom natječaju ove godine su prijavljeni pod nazivom Unisport, stoga ćemo svima zainteresiranima za početak objasniti što je Unisport pritom ne ulazeći u značaj sporta samo Sveučilište u Splitu već cjelokupnu društveni zajednicu; Riječ je o unificiranom nazivu svih službenih sportskih natjecanja na području Republike Hrvatske koji je uveden 2014. Godine kako bi naši projekti postali još prepoznatljivi na području sportskog marketinga i akademskog života u Hrvatskoj.

Unisport Split s druge strane, sukladno zakonu o sportu, podrazumijeva sva službena sportska natjecanja na području Sveučilišta u Splitu. Isti zakon u članku 57. nalaže i sljedeće izvore financiranja „…financiraju se iz sredstava državnog proračuna, proračuna Sveučilišta i njegovih sastavnica, studentskih zborova, studentskih sportskih saveza, Hrvatskog akademskog sportskog saveza te iz sredstava proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave…“ Stoga koristimo svoje pravo u sudjelovanju na navedenom natječaju.

Izdvojeni članak

Studenti Filozofskog fakulteta reagiraju na nepravilnosti Zbora u dodjeli sredstava

UNISPORT je inače četvrti najmasovniji i najzabavniji organizirani sustav sporta u Hrvatskoj, dostupan svima studentima hrvatskih visokoškolskih ustanova, orijentiran na zabavu i radosti bavljenja sportom. Omogućava studentima sudjelovanje u organiziranim oblicima natjecanja i rekreacije a pritom ne isključuje postizanje vrhunskih sportskih rezultata, vraća sport njegovim izvornim vrijednostima i Olimpijskoj povelji. Kao takav Unisport se nameće kao jedina alternativa profesionalizmu u sportu i svim aktivnim problemima u tom segmentu našeg društva.

Jednostavno rečeno UNISPORT je nova dimenzija Hrvatskog sporta u skoroj budućnosti a karakteriziraju ga riječi; studenti, sport, rekreacija, zabava, budućnost, prijateljstvo, amaterizam, mladost, zdravlje, volonterizam, ljubav.

Pravni subjekti koji stoje iza prijavljenih projekata na našem području djeluju deset godina i 7 mjeseci a u tom periodu organizirali smo cca. 250 aktivnosti, koje neki nazivaju projektima a mi našim temeljnim aktivnostima. Inače osim organizacijom manifestacija na području našeg sveučilišta vodimo brigu i o nastupima naših studenata, odnosno sveučilišnih ekipa, na svim studentskim natjecanjima u Hrvatskoj kao i mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima. U nastavku nekoliko egzaktnih podataka o samom natječaju, kao što smo napomenuli, bez zalaženja u projekte drugih pravnih subjekta ili pojedinaca;

  • Sveučilišni sport na ovom natječaju je dobio najmanji iznos otkada sami natječaj postoji ( po našoj evidenciji 7 godina)
  • Ukoliko uzmemo u obzir masovnost kao jedan od glavnih kriterija ovog natječaja, naši projekti prethodnih godina obuhvaćali oko 75% masovnosti svih projekata obuhvaćenih natječajem a iznosi nikad nisu prelazili 30% ukupnog iznosa. (pritom uzimamo u obzir samo aktivnosti koji se organiziraju na području Sveučilišta u Splitu). Također je moguće razraditi i druge kriterije poput tradicije, izvedivosti, održivosti, dugoročnosti, značaja za same studente, potpore ostalih institucija, vidljivosti u području medija ili segmenta međunarodne suradnje, ali da bi razrada bila egzaktna i u brojkama bilo bi potrebno zalaziti i u kvalitetu aktivnosti drugih projekta što ne želimo.
  • Naš najbolje ocijenjeni projekt na ovom natječaju Međunarodna veslačka regata Sveti Duje financiran je u postotku od cca. 8% ukupnog budžeta ili cca. 3,5% vrijednosti projekta ukoliko se uzmu u obzir donacije i sponzorstva u robi i uslugama koje realiziramo konzumacijom naših sponzorskih paketa.
  • Na ovom natječaju nismo prijavili prošlogodišnji najbolji ocijenjeni projekt Studentski dan sporta i aktivizma jer novci od ovog natječaja nisu dovoljni za zatvaranje financijske konstrukcije projekta a nismo sigurni hoćemo li istu ove godine zatvoriti iz ostalih financijskih izvora. Ako uspijemo sve udruge s našeg Sveučilišta, kao i uvijek do sada, će imati svoj prostor u ovom projektu.
  • Također, nakon konzultacija sa SZ – om našeg sveučilišta, nismo prijavili ni naš Unisport časopis koji će ove godine izaći na nacionalnoj razini kvartalno i čija vrijednost doseže ukupni iznos dobiven u svim našim projektima. Nadamo se da ćemo financijsku konstrukciju istog zatvoriti iz sponzorskih sredstava i sredstva drugih natječaja.
  • S obzirom na iznose natječaja i rezultate prethodnih konzultacija s studentskim udrugama nismo pisali projekte koje se realiziraju unutar Hrvatske van područja našeg sveučilišta i inozemstvu iako u će u ovoj godini naši studenti sudjelovat na više od 15 natjecanja na području RH te na 6 službenih Europski prvenstava u organizaciji European University Sports Association gdje nastupaju pod nazivom Sveučilište u Splitu. Planirani trošak spomenutih nastupa u ovoj akademskoj godini prelazi 250.000,00 kn i nadamo se da ćemo ista uspjeti zatvoriti iz drugih izvora kao i do sada. Ta natjecanja osim što podrazumijevaju najveću razinu sportskog nadmetanja u Europskom sveučilišnom sportu ali obuhvaćaju i sve one pozitivne studentske vrijednosti koje su navedene u pod pojmom Unisport a zbog kojih su različite IJADE jako popularne i zbog čega se iste podržavamo.
  • U komunikaciji putem društvenih mjera spominju se projekti za koje smo dobili financijska sredstva a da isti nisu realizirani. U posljednjih deset godina, je s naše strane, naravno, postojalo projekta koje nismo uspjeli realizirati, a da nije tako gore navedena brojka od 250 realiziranih aktivnosti bi bila nešto veća. Od sredstava dobivenih iz ovog natječaja u proteklih sedam godina nismo realizirali 4 projekata, odnosno 4,4 % a uspješno smo realizirali ostalih 87 projekta. Osnovni razlog ne realizacije istih je bila brzina protoka novca, s obzirom da većina naših aktivnosti mora biti realizirana do početka natjecanja na nacionalnim razinama. Spomenuti projekti su bili prenamijenjeni uz odobrenje relevantnih institucija u druge projekte (kojih na svu sreću imamo) i kao takvi su bili opravdani u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. Također je važno naglasiti da smo u posljednjih sedam godina realizirali i 6 odobrenih projekta za koje nikad nismo sredstva a bila su odobrena, kao i još 50-ak projekta koji na natječaju nisu dobila sredstva naposljetku su bila realizirana. Slijedom tih iskustava, kao što je navedeno u prethodnim točkama, ne prijavljujemo projekte za koje nismo sigurni da će uspjeti zatvoriti kompletnu financijsku konstrukciju, niti one koji su samoodrživi ili ne udovoljavaju kriterijima.
  • Financijske konstrukcije naših aktivnosti zatvaraju se iz više od 40 izvora a ne samo Studentskog zbora sveučilišta, a više od 70% spomenutih izvora ne spadaju u domenu proračunskih izvora.

Sigurni smo da na našem Sveučilištu ima više onih koji naš rad cijene kao što mi cijenimo svaki pozitivni studentski aktivizam. Za naš način rada i iskustva često su se zanimali drugi pojedinci i udruge sa Sveučilišta kojima smo uvijek pomogli ukoliko ulaze u domenu spomenutih Unisport vrijednosti i s kojima i danas uspješno surađujemo. U europskoj i svjetskoj povijesti su studenti radili najveće i najznačajnije revolucije, Unisport je revolucija hrvatskog sporta i tim putem ćemo i nastaviti sa sredstvima studentskog zbora ili bez njih.

Sukladno rezultatima naših sportaša na gore spomenutim međunarodnim natjecanjima od strane European University Sports Association, u 2013 godini Sveučilište u Splitu se nalazilo na 2. Mjestu uspješnosti a Međunarodna veslačka regata Sveti Duje je proglašena najuspješnijim projektom u domeni promocije sveučilišnih sportskih vrijednosti.

No, navedeno nažalost nije rezultat sustava već ludog entuzijazma većeg broja volontera, što nas obavezuje da sustav gradimo. Da bi sustav gradili moramo mnogo raditi te nam je sukladno tome, od same teme natječaja, u ovo trenutku puno zanimljiviji dokumenti i zakoni na lokalnoj i nacionalnoj razini u čijoj izradi, sljedeći upute „bijele knjige“ europske komisije direktno ili indirektno sudjelujemo. Na taj način rješavamo i sustavne izvore financiranja kako bi u budućnosti što manje opterećivali proračune natječaja namijenjenih studentskim udrugama koji rade svoje prve aktivističke korake u domeni gore navedenih vrijednosti u nadi da će od tih udruga ili pojedinaca izaći nešto pozitivno poput našeg Unisport pokreta.

Iako je puno pojedinaca i udruga koji nas podržavaju, s ovim očitovanjem smo htjeli upaliti svijetlo onima koji su u mraku pa zbog svog nezadovoljstva uzimaju nas u usta ili slova, sljedeći krilaticu naše Torcide koja se za iste vrijednosti bori na području profesionalnog sporta „kontra mraku, kontra sili“.

Ima nas dovoljno, najviše, imamo ideju u koju ćemo vjerovati dovoljno dugo dok je ne realiziramo.
Svima koji nas razume od prije, ili nakon ovih pročitanih redaka, Unisport Pozdrav!

Toni Batinić

Unisport Split [email protected]