Pretraga

Ove stvari morate znati prije odlaska na studentsku razmjenu

A- A+

Razmjena studenata odličan je način za odlazak na zanimljivo putovanje gdje ćete provesti nezaboravne mjesece izvan svoje kuće. Kako bi izbjegli nepotrebne probleme pročitajte savjete svojih kolega koji su već sudjelovali na Erasmusu.

blog.casa.it

Odlazak na studentsku razmjenu odlična je prilika za stjecanje životnog iskustva koju bi svaki student trebao iskoristiti, a ako se dobro isplanirate prosječna stipendija od oko 400 eura može vam biti dovoljna za pokrivanje većine mjesečnih troškova. Kako bi što više uživali u nekoj stranoj državi pročitajte najbolje savjete ‘erasmusovaca’ podijeljene na Facebook grupi Erasmus Student Network Croatia.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj skoro tri puta manje stranih studenata nego li u susjednoj Sloveniji

Pripremite se za puno neprospavanih noći

Erasmus je zamišljen kao razmjena znanja, kulture i zbližavanje naroda Europske unije, a kao jedan od najvažnijih alata za to pokazao se noćni život. Pripremite za maratonsko ‘partijanje’ kroz sve mjesece koje ćete provesti izvan Hrvatske.

Prema studentici potpisanoj Tessie Messie, koja je provela jedan semestar u Španjolskoj, toliko ćete biti zauzeti izlascima, da će vam dolazak na predavanje nakon neprospavane noći postati potpuno normalno, a ako si nađete dečka ili curu dodatno će vam patiti fakultetske obaveze.

Prosječna stipendija više vrijedi u jeftinijim zemljama

Stipendije koje možete dobiti ne prilagođavaju se odabranoj destinaciji pa se prosječnih 400 eura može dobiti i za jeftinije zemlje kao što su Poljska, Češka ili ako baš hoćete, Rumunjska.

Tamo ćete s dobivenim novcem moći pokriti većinu svojih mjesečnih troškova, a eventualni višak lako ćete potrošiti. Iako vam možda skuplja Njemačka ili studiranje u Londonu zvuči primamljivije, postoje gradovi gdje je ogromna populacija studenata pa je prema Matku Patekaru Krakow jedan od najboljih gradova za studiranje u Europi.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako izgleda prosječan student na razmjeni

Ako ne položite ispite morat ćete vratiti stipendiju

Većina koji se vrate s razmjene pričaju o vrhunskim prijateljima koje su upoznali, mjesta koja su posjetili i mentalitetu lokalnih ljudi, a najmanje se priča o učenju i ispitima koje su položili. Treba biti oprezan, kako ne bi zbog prevelike zafrkancije vratili sav novac koji ste dobili. Osim toga, studiranje u inozemstvu često je i zanimljivije te kvalitetnije nego li kod nas pa nije loše iskoristiti bolje uvjete i na kraju nešto naučiti.

Dosta bivših ‘erasmusovaca’ savjetuje i učenje lokalnog jezika. U početku je pametno naučiti makar nekoliko osnovnih fraza, koje će vam pomoći da se lakše snađete u javnom prijevozu ili dućanima, a i lokalni stanovnici će biti pristupačniji kada vide da ste se potrudili naučiti ponešto o njihovoj zemlji. Ako vam je neugodno pričati strani jezik, Ines Perez del Molino preporučuje da si popijete koju pa će vam to pomoći da se raspričate kao da vam je materinji.

Izdvojeni članak

Zbog čega se program Erasmus naziva baš tako?


Talijanska policija redovito provjerava vaše boravište

Studentica Carla provela je cijelu godinu u Italiji te se neugodno iznenadila jer joj je talijanska policija čak dva puta u deset mjeseci dolazila provjeriti živi li na prijavljenoj adresi.

Dobra priprema prije polaska može vam uštedjeti puno vremena

Nakon što odaberete grad i fakultet gdje ćete studirati, važno se što bolje pripremiti prije puta kako bi izbjegli neželjene komplikacije. Preko interneta i brojnih Facebook grupa možete saznati puno korisnih informacija. Najčešći problemi povezani su s birokracijom, koja može biti problem i u razvijenijim zemljama. Katherine Allwood imala je puno problema s rješavanjem papirologije u Francuskoj pa je požalila što prije nije saznala za tamošnje organizacije koje pomažu u takvim nevoljama.

Nije loše prije dolaska pronaći si i smještaj, detaljnije se raspitati o najboljim lokacijama za život kako bi izbjegli seljakanje zbog lošeg okruženja. Alvaro Jimenez, koji je studirao u Njemačkoj, savjetuje da si napravite kratki popis korisnih stvari. Koliko god vam se to činilo dosadno, moglo bi vam uštedjeti jako puno vremena kada se nađete sami u potpuno novoj sredini.