Pretraga

Ovo sveučilište davno je isplaniralo nastavu za jesen, i dalje će ići hibridno: ‘To je u skladu s uputama’

A- A+

Sveučilište u Rijeci puno prije ministrovog dopisa već je isplaniralo hibdridnu nastavu za novu akademsku godinu. Pitali smo ih hoće li što mijenjati nakon što je ministar izrijekom rekao da nastava mora krenuti – uživo.

dvorana za predavanje

Foto: Unsplash; Dom Fou

Senat Sveučilišta u Rijeci još je u lipnju ove godine donio je odluku o nastavku hibridnog modela nastave u nadolazećoj akademskoj godini. Takav je model, kažu nam s riječkog sveučilišta, prema ocjeni studenata i nastavnika uspješno proveden u prošloj godini te ima podršku svih dionika sustava. Tijekom ove akademske godine razvijen je poseban sustav praćenja i osiguranja kvalitete koji će se evaluirati u idućoj godini, a u skladu s tim će ga i dalje razvijati.

‘Planirani model je usklađen s uputom’

S obzirom na to da je prošloga petka ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs visokim učilištima poslao dopis u kojem gotovo pa zahtijeva da sva nastava na fakultetima od nove akademske godine bude organizirana uživo, dok od onih koji planiraju izvoditi online traži da nabave posebnu dozvolu, pitali smo Sveučilište u Rijeci kako njihov model nastave stoji prema tom dopisu.

– Planirani hibridni model je usklađen s uputom MZO-a. Studenti će imati osiguranu kontaktnu nastavu na kolegijima jer se unutar hibridnog modela ne radi o potpunom ili prevladavajućem online izvođenju studijskih programa, već primarno uvođenju naprednih alata e-učenja u izvedbi nastave radi osiguranja kvalitete ishoda učenja i prilagođavanja suvremenim trendovima u funkcioniranju društva, istaknuli su iz riječkog rektorata.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Ministar Fuchs izdao preporuke za nastavu na fakultetima: Stižu velike promjene u odnosu na lani

Za početak akademske godine, koja kreće za točno mjesec dana, kažu nam s riječkog sveučilišta, od nadležnih tijela čekaju upute sukladno epidemiološkoj situacij.

– Zasad nismo donijeli specifične upute u odnosu na epidemiološke uvjete dolaska i boravka u institucijama, odnosno fakultetima i odjelima, no pripremamo se na doček studenata uživo. Rektorica je u srpnju zamolila sve djelatnike i studente da se cijepe, s obrazloženjem da se radi o optimalnom načinu zaštite zdravlja i društvenih procesa, uključujući i obrazovne i istraživačke procese na Sveučilištu u Rijeci, zaključili su.

Dopis kritizirala bivša ministrica

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit o dopisu koji su poslali u petak kažu da još uvijek nisu izdane preporuke za fakultete. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, istaknuli su u odgovoru našem portalu, izdat će preporuke na vrijeme prije početka nove akademske godine. Uputili su nas na stare preporuke HZJZ-a vezano za nastavu na faksevima izdane još u svibnju ove godine. Iz ovoga proizlazi da Ministarstvo dopis ministra Fuchsa, u kojem ovaj izričito napominje da nastava na fakultetima treba krenuti uživo, osim ako pojedine institucije ne pribave posebne dozvole za online studija, ne tretira kao preporuke za fakultetsku nastavu u nadolazećoj akademskoj godini.

Taj dopis to nije spasilo od kritika. Tako je Fuchsova prethodnica na čelu resora Blaženka Divjak, profesorica varaždinskog FOI-ja, na društvenim mrežama napisala dulju objavu u kojoj, u nekoliko točaka, kritizira odgovorne što se nisu dovoljno pripremili za novu akademsku godinu, kao i spomenuti dopis jer se u njemu ne objašnjavaju detalji oko toga kako će fakulteti sa smanjenim prostornim kapacitetima uspjeti ispoštovati epidemiološke mjere na kontaktnoj nastavi.