Pretraga

Prvo sveučilište već donijelo odluku o tome kako će se od jeseni odvijati nastava

A- A+

U ovoj akademskoj godini dobar dio nastave na fakultetima održavao se online. Kombinacija online i nastave uživo, odnosno hibridni model, primjenjivao se na Sveučilištu u Rijeci. Senat tog sveučilišta na jučerašnjoj sjednici izglasao je odluku o nastavi u idućoj akademskoj godini prema kojoj će se nastava također održavati hibridno, s tim da udio online nastave ne smije iznositi više od 40%.

Foto: srednja.hr

Značajan dio nastavnog procesa u ovoj akademskoj godini odvijao se online, sve dok nedavno Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije donio uputu prema kojoj se ispiti mogu odvijati uživo. Kakva nas epidemiološka situacija očekuje najesen, teško je detaljno procijeniti. No, Sveučilište u Rijeci na prošloj je sjednici Senata već usvojilo odluku o nastavi u idućoj akademskoj godini 2021./2022.

– Nastava će se izvoditi u hibridnom obliku, uz mogućnost udjela online nastave: a) na obveznim kolegijima u opsegu do 40 % nastavnih sati, b) na izbornim kolegijima u opsegu do 100 % nastavnih sati, pri čemu kumulativno na cijelom studijskom programu ukupnost online nastave ne smije prelaziti 40 % nastavnih sati, piše u izvještaju sa sjednice Senata.

Izdvojeni članak
studenti

Najbolji studenti dobili po tisuću kuna: Objavljeni dobitnici Rektorove nagrade na Sveuečilištu u Rijeci

Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete, kaže nam kako su se prilikom usvajanja hibridnog modela za iduću godinu vodili prošlogodišnjim pozitivnim iskustvom.

– Naime, uvođenje hibridnog modela u 2020./21., zajedno s nizom potpora nastavnicima i studentima (edukacijska podrška, infrastrukturna i logistička podrška), a uz stvaranje novog modela osiguranja kvalitete, omogućilo je izuzetno brzo i učinkovito prilagođavanje stalnim promjenama epidemioloških ograničenja tijekom pandemijskog razdoblja. S obzirom na to da model fleksibilno omogućava sve modalitete izvedbe nastave (od potpune nastave uživo, do hibridnog modela s 40% udjela online oblika izvedbe), te s obzirom na potrebu planiranja i izrade izvedbenih planova nastave za 2021./22., smatramo da ćemo ovom odlukom biti spremni za sve moguće epidemiološke scenarije na jesen, zaključuje Žuvić.