Pretraga

Pao dogovor škole i roditelja koji su prosvjedovali, odlučeno je kako će se odvijati nastava

A- A+

Učenici će pohađati nastavu u dvije smjene koje se tjedno rotiraju – dogovor je to roditelja učenika područne škole u Podcrkavlju koji su u ponedjeljak prosvjedovali te Školskog odbora OŠ Blaž Tadijanović u Podvinju. Ranije je bio plan da učenici matične škole nastavu imaju prijepodne, a oni iz područne samo popodne, čime su roditelji bili revoltirani. No iako više ne prosvjeduju, roditelji imaju još jedan važan zahtjev.

Zgrada osnovne škole Blaž Tadijanović u Slavoniji

OŠ Blaž Tadijanović u Podvinju|foto: službena web stranica OŠ Blaž Tadijanović

U oluji koja se dogodila u srpnju oštećene su brojne školske ustanove, a među njima i novosagrađena škola u Podcrkavlju kod Slavonskog Broda. Grad je odredio da će učenici područne škole slušati nastavu u matičnoj Osnovnoj školi Blaž Tadijanović u Podvinju, ali isključivo u drugoj smjeni. Roditelji učenika koji pohađaju područnu školu time su bili revoltirani pa su prvog dana nastave prosvjedovali.

Učenici će nastavu pohađati u dvije smjene koje se tjedno rotiraju

Kako prenosi RTL, u ponedjeljak kasno poslijepodne održana je sjednica Školskog odbora na kojem je odlučeno da će se nastava održavati u dvije smijene, ali po principu da se one tjedno rotiraju. Na web stranici škole objavljeno je da će ovaj tjedan učenici matične škole pohađati nastavu u prvoj, a učenici područne škole u drugoj smjeni. Zatim će sljedeći tjedan, od 11. rujna, učenici područne škole pohađati nastavu u prvoj, a učenici matične škole u drugoj smjeni. Ovakav princip rada škola će, stoji u obavijesti, imati do daljnjeg.

Majka učenika Martina Jurilj reporterki RTL-a Katarini Brečić rekla je da smatra da do dogovora ne bi došlo da roditelji prvog dana škole nisu prosvjedovali. Rješenjem oko rotirajućih smjena su zadovoljni. No, naglašava da roditelji, koji su bili odlučni da prosvjeduju sve dok se situacija sa smjenama ne razriješi, imaju još zahtjeva. Prije svega da se područna škola što prije sanira kako bi se učenici u nju vratili jer je u Podvinju velik broj djece koja, među ostalim, dijele i ormariće, mijenjaju učionice s drugima i velika je gužva.

Izdvojeni članak
Zgrada osnovne škole Blaž Tadijanović u Slavoniji

Pao dogovor škole i roditelja koji su prosvjedovali, odlučeno je kako će se odvijati nastava

Gradonačelnik tvrdi da bi radovi trebali biti gotovi za mjesec dana, ‘možda koji dan više’

Na pitanje novinarke kada će se učenici moći vratiti u svoju školu gradonačelnik Slavonskog Broda Marinko Duspara odgovara:

– Čim se popravi krovište.

Na potpitanje što to znači, kaže da su radovi krenuli, ali da se mora poštivati Zakon o javnoj nabavi i da to onda ‘ide malo sporije u ovoj državi’. Nakon radova na krovištu koji su u tijeku doći će limari, a nakon toga slijedi uređenje stropa na katu. Kaže kako bi sve to trebalo trajati oko mjesec dana, ‘možda i koji dan više’.

– Nije se moglo ubrzati, da se moglo, ubrzalo bi se. Nikome nije u interesu da nastaje još veća šteta. Ministar je bio ovdje, obišao je i ovu i škole u gradu. Tada smo rekli da bi bilo dobro da se ovi slučaju izumu od Zakona o javnoj nabavi koji određuje točno vrijeme koje je potrebno za raspisivanje natječaja, a da bi se on raspisao bilo je potrebno izraditi projektnu dokumentaciju. To su procedure koje smo morali poštivati i Zakon smo morali poštivati, bez obzira na to što je. Da je to tako lako, onda bi ljudi na Baniji već bili u svojim kućama, kazao je Duspara za RTL.