Pretraga

Pitali smo studentske predstavnice što misle o poreznom limitu: ‘Pozivamo na hitne izmjene Pravilnika’

Iako su to očekivali, limit neoporezive zarade za studente u iznosu od 72.000 kuna neće se primjenjivati na ovu godinu. Svi koji su, dakle, zaradili više od 63.000 kuna platili su porez i neće ga dobiti natrag kroz povrat. Pitali smo glavnu studentsku predstavnicu Brunu Bandulu, predsjednicu Hrvatskog studentskog zbora i Dijanu Radovniković, jednu od predvodnica studentske inicijative 300=300 što misle o tome.

euri u novčaniku

Foto: srednja.hr

Studenti koji su ove godine zaradili do 24.000 kuna ne moraju brinuti. Novi limit primjenjivat će se retroaktivno na ovu godinu pa će njihovi roditelji i dalje ostvariti pravo na poreznu olakšicu. No, oni koji su zaradili više od 63.000 kuna i platili porez, za njih nemamo baš dobre vijesti. Novi limit neoporezive zarade od 72.000 kuna se, pak, neće primjenjivati retroaktivno, već tek od iduće godine.

Neki su studenti, sukladno najavama Ministarstva financija i Porezne uprave, očekivali da će oba limita vrijediti retroaktivno. Zato su zaradili više novca i platili porez, očekujući da će razliku dobiti kroz povrat poreza. Nekima od njih, kao studentu Domagoju koji nam se nedavno obratio, to su rekli i u studentskom centru.

Izdvojeni članak
student servis

Porezna objasnila što će biti sa studentima koji su prešli limit od 63.000 kuna: Neće vam se ovo svidjeti

‘Brojni zabrinuti studenti su nam se javili’

U vezi cijele situacije kontaktirali smo studentice i studente koji su ljetos pokrenuli inicijativu povećanja limita, kako za poreznu olakšicu tako i za godišnju neoporezivu zaradu za studente. Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora kaže kako je Ministarstvo financija još koncem lipnja komuniciralo povećanje limita neoporezive zarade, no nisu bili posve jasni kada će stupiti na snagu.

– Zbog nepotpune komunikacije, studenti su opravdano prilagodili svoja očekivanja te neki od njih računali da će automatskim povećanjem ‘donjeg’ limita povećati se i ‘gornji’. Brojni studenti javili su nam se s upitom i zabrinutosti zbog nedefiniranja vremenskog roka i načina povećanja limita, zbog čega smo i reagirali prema Ministarstvu financija. Potrebno je naglasiti i neusklađenost u komunikaciji koji je dolazio od strane Porezne uprave i najave Ministarstva financija o povećanju ‘donjeg’ limita, koji je dodatno među studentima izazvao pomutnju, naglašava Bandula.

Hrvatski studentski zbor, temeljno predstavničko tijelo studenata na nacionalnoj razini, Ministarstvu financija je još 24. studenog uputio dopis s upitom o povećanju neoporezivog limita za studentski rad i njegovoj provedbi od iduće godine. Kako odgovor nije stigao, 6. prosinca su poslali požurnicu kojom su molili žurno postupanje po ovoj temi. Još uvijek, kaže nam Bandula, nisu dobili odgovor.

Bandula poziva na hitnu izmjenu propisa

Kako smo već i pisali, iznos neoporezive godišnje zarade za studente nije propisan nedavno donesenim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, već popratnim Pravilnikom o porezu na dohodak. U dopisu, koji potpisuje Bruna Bandula, HSZ ukazuje na neusklađenost prilagodbe jednog akta, a zakašnjenje promjene drugog.

Izdvojeni članak
euri i centi

‘U studentskom centru su mi rekli da ću dobiti povrat poreza’: Javio nam se još jedan ljutiti student

Pozvali su, naglasila nam je, na hitnu izmjenu Pravilnika te pozvali na to da se studentima omogući povrat poreza koji su platili između 63.000 i 72.000 kuna, odnosno starog i novog neoporezivog limita. Još uvijek pozivaju na provođenje te odredbe, kaže nam.

To nije teško ni učiniti. Kako nam pojašnjava Bandula, ako Porezna uprava omogući studentima povrat poreza, to se može odraditi popunjavanjem obrasca unutar aplikacije Specifikacija nepovezanih uplata (SNU). Zbog ovoga će, u nadi da će se problem što prije riješiti, uputiti još jedan dopis Ministarstvu.

‘Iz moje perspektive, studenti nisu prevareni’

Paralelno sa studentskim predstavnicima ljetos je povećanje poreznog limita zazivala i Dijana Radovniković, predstavnica inicijative studenata stručnih studija 300=300, zajedno s Mladim liberalima HSLS-a. Ona se po ovom pitanju ne slaže s Bandulom.

– Koliko smo mi imali povratnu informaciju iz Ministarstva financija, još za mandata ministra Marića, garantiralo se samo za limit od 24.000 kn, odnosno za iznos olakšice da će se primjenjivati retroaktivno za 2022. godinu. Tada nije bilo riječi o drugom limitu, odnosno bili smo zadovoljni kada je uopće podignut i drugi limit, iako je istina da obično jedan limit prati drugi, što je jedino i logično, a mi smo upravo to i tražili. Tada nam nije garantirano da će se drugi limit primjenjivati retroaktivno, kaže Radovniković.

Iz njene perspektive, stoga, studenti nisu prevareni, barem prema informacijama kojima je raspolagala ona i inicijativa 300=300.

– Moguće je da su nekakve garancije došle iz Ministarstva financija nakon ovih koje smo mi dobili gdje je bilo nešto jamčeno, u tom slučaju bih se složila da se radi o prevari ukoliko nije ispoštovano nešto što je rečeno i obećano. Ponavljam, mi takvim informacijama ne raspolažemo, a ukoliko naši članovi budu smatrali da je potrebna intervencija i ukoliko se raspolaže točnim i provjerenim informacijama vezano za dane garancije, postupit ćemo prema tim informacijama, rekla nam je Dijana Radovniković.

Izdvojeni članak
novcanik

Pričali smo sa studentima koji su prešli limit pa platili porez: Osjećaju se preveslano

Ipak, kaže da bi bilo korektno oba limita primijeniti na ovu godinu

Pitamo ju i jesu li već nešto poduzimali kao inicijativa, no Radovniković napominje da nisu. Opet ponavlja da nikada nije ni dobila garanciju da će se ‘gornji’ limit od 72.000 kuna primjenjivati retroaktivno. No, slaže se da bi to bila idealna situacija za studente.

– Mišljenja smo da bi svakako bilo korektno da se oba limita primjenjuju i za 2022. godinu i da bi to bila idealna situacija za studenta, ali mislimo da su i ove promjene zbilja bitna i ogromna promjena koja je nužna u trenutnoj gospodarskoj situaciji i sve većoj inflaciji, kaže Radovniković.

Dodaje kako su u inicijativi 300=300, ali i Mladi liberali, izrazito ponosni što su bili dio ove važne promjene za studente. Na poboljšanju studentskog standarda nastavit će, zaključuje, raditi i u budućnosti.