Pretraga

Da, Studentski zbor Geodetskog trebao bi se oglasiti oko afere: I to u ove dvije ključne točke

Trenutna uprava Geodetskog fakulteta i Studentski zbor iste sastavnice ponašaju se kao da se na toj instituciji ništa nije dogodilo. Nikakvog priopćenja ili obavijesti oni nisu imali oko bivšeg dekana i još jednog profesora koji su završili u istražnom zatvoru. Dapače, studenti Geodetskog rekli su nam da se Studentski zbor ne bi trebao miješati u afere zaposlenika. Podsjetimo da studentski zbor prema Zakonu ima obvezu brinuti o kvaliteti studijskog procesa i studentskom standardu. Dakle, trebali su se bar kratko izjasniti u dvije točke – osuditi bilo kakve malverzacije i upitno trošenje javnog novca te naglasiti studentima da će se boriti za poštenje i poboljšanje fakulteta na kojem studiraju u svakom pogledu.

studentski zbor geodetskog

Studentski zbor Geodetskog na stranicama fakulteta | screenshot: Geodetski fakultet

Geodetski fakultet u Zagrebu u zadnje je vrijeme u fokusu javnosti nakon što su u istražnom zatvoru završili bivši dekan i profesor tog fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević. Sumnja se da su manipulirali u javnim nabavama i lažirali putne naloge, a novac su trošili na putovanja i uređenje vikendica. U slučaju se spominje i ministrica kulture i medija koja je Geodetskom osobnom odlukom dala 19,1 milijuna kuna za snimanje zgrada nakon potresa, a još se uvijek propitkuje je dio tog novca iz državnog proračuna ili iz europskih fondova.

Studenti Geodetskog kažu da komentiranje afere nije zadaća Studentskog zbora – evo što kaže Zakon

Neobična je to situacija u kojoj se pronašao zagrebački fakultet čiji ugled, jasno je, već dulje vrijeme pati. Naime, već mjesecima pisalo se da su ranije spomenuti profesori koristili auto u privatne svrhe, a brodicu za istraživanja iznajmljivali turistima. Policija je na fakultet upala u svibnju, Ured europskog javnog tužitelja u lipnju je objavio da ‘čačka’ instituciju, a jedino je iznenadilo da je u velikoj akciji u studenom uhićeno čak 29 osoba koje su osumnjičene te da se skrivalo puno više od medijskih natpisa.

Odmah na dan te akcije, Mladen Zrinjski, dekan Geodetskog fakulteta, kazao je da je ugled fakulteta narušen i da će više informacija dostaviti medijima i Sveučilištu u Zagrebu kada će ih doznati. No, to je bio posljednji istup Geodetskog za medije. Na svojim stranicama, kao što smo pisali, nisu ni jednom napisali kakvo priopćenje. Čak je rektor Stjepan Lakušić izjavio da će navedeni profesori biti zamijenjeni onim mlađima s katedri, ali Geodetski o tome nije napisao ništa na svojim stranicama. Dapače, hvalili su se kako su uspješno predstavili svoj fakultet budućim studentima na Smotri Sveučilišta. Kako se nije oglasio Geodetski fakultet, nije ni njihov Studentski zbor. U više navrata pokušali smo doći do njihova komentara, no bezuspješno.

Kako komentar nismo dobili od Studentskog zbora, razgovarali smo s nekoliko studenata Geodetskog. Oni su unisono zaključili da se studentski zbor ne bi trebao oglasiti po tom pitanju jer nije njihov zadatak da se miješaju u afere zaposlenika. Njihov je pak zadatak, smatraju studenti, zanimati se za studente i njihove događaje. Išli su tako daleko da su rekli da komentiranje ovakve afere nije njihovo područje djelovanja. Tu dolazimo do jednog problema.

Naime, zadaće studentskog zbora jasno su propisane Zakonom o studentskom zboru. U njemu jasno stoji da je studentski zbor studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja. Zadaće studentskog zbora pak su biranje studentskih predstavnika u senat i druga vijeća, briga o kvaliteti života studenata, a posebice o kvaliteti studijskog procesa, studentskom standardu, ostvarivanju studentskih prava i drugim pitanjima važnim za studente te obavljanje drugih poslova od interesa za studente visokog učilišta.


EVO ŠTO O STUDENTSKOM ZBORU PIŠE NA STRANICAMA GEODETSKOG 

Studentski zbor Geodetskog fakulteta utemeljen je 1996. godine, a djeluje kao podružnica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Službeno se sastoji od 10 članova (sedam predstavnika prijediplomskog i diplomskog studija te tri poslijediplomskog studija). Biraju ih studenti na izborima koji se održavaju svake dvije godine.

Studentski zbor je tu da zastupa prava i interese svih studenata Geodetskog fakulteta, uspostavi kvalitetniji odnos između nastavnika i studenata te da podiže aktivnost kroz organizaciju mnogobrojnih događanja i radionica. Članovi zbora sudjeluju u Fakultetskom vijeću, Odboru za nastavu, te u ostalim odborima koji se osnivaju vezano uz aktivnosti na fakultetu. Studentski zbor Geodetskog fakulteta ima i svog predstavnika u Sveučilišnom zboru.


Trebali su jasno reći da mjesta za bilo kakve koruptivne metode na njihovom fakultetu nema

Dakle, studentski zbor treba, koliko god je to moguće, poboljšati proces studiranja na fakultetu. Ali, treba brinuti i o standardu te o interesima za studente. Budući da su nam ranije spomenuti studenti u isto vrijeme rekli da ovu situaciju ne treba komentirati studentski zbor, ali i da je baš na studentima i svim zaposlenicima da sačuvaju ugled fakulteta, jedan kratki dopis studentskog zbora doprinio bi baš tome. Studentski zbor ne treba pisati opširna priopćenja, ali bi se trebao izjasniti u dvije kratke točke.

Prvo, trebali su osuditi bilo kakve malverzacije i suspektno trošenje javnog novca na svom fakultetu. Između ostalog, trošio se javni novac, a čiji je to novac nego samih studenata i njihovih roditelja? Trebali su jasno reći da mjesta za bilo kakve koruptivne metode na njihovom fakultetu nema i da studenti to oštro osuđuju jer je riječ o njihovim profesorima, o onima koji su ih na satu podučavali o svom budućem zanimanju, o dekanu koji je na razini fakulteta donosio odluke namijenjene studentima.

I kao drugo, nastavno, trebali su jasno reći studentima svoje institucije da je Studentski zbor uvijek tu za poboljšanje kvalitete fakulteta, studijskog programa i da će se uvijek boriti za to. Da će se boriti za to da se na njihovom fakultetu radi pošteno te da studenti dobivaju znanje koje im je potrebno. Upravo tako studenti bi izašli čistog obraza uslijed svega što se na Geodetskom događa i mogli bi bez pardona nastaviti svoje studiranje i akademski rad. Ovako, kada studentski zbor ne odgovara na upite, a studenti anonimno odgovaraju da trebaju sačuvati ugled fakulteta koji mora biti u kontekstu znanosti, a ne onakav kakav je u medijima, nije posve jasno kako će se to postići – ako svi šute. Ugled se sigurno neće vratiti ignoriranjem, ali jednim istupom u stilu ‘mi studenti zabrinuti smo oko ove situacije, pratimo ju i borimo se protiv korupcije te protiv ovakvih stvari’ – apsolutno bi.

*Komentar je stav autora i ne odražava nužno stavove redakcije portala srednja.hr