Pretraga

Geodetski se na svojim stranicama ne oglašava o skandalu, objavljuju slike sa Smotre: Šuti i studentski zbor

Iako je od uhićenja bivšeg dekana i još jednog profesora Geodetskog fakulteta prošlo više od tjedan dana, na svojim stranicama o tome se još nisu oglasili. Dapače, i na svojim stranicama i na Facebooku hvale se svojim uspješnim predstavljanjem na Smotri Sveučilišta u Zagrebu. Na naše upite ne odgovara ni Studentski zbor tog fakulteta, a dvoje studenata s kojima smo razgovarali kazali su nam da studenti i zaposlenici svojim radom trebaju sačuvati ugled fakulteta te da se o aktualnim događanjima na fakultetu uopće ne razgovara.

đapo i pribičević

Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog | foto: Akademija tehničkih znanosti hrvatske, screenshot: Danas.hr, obrada: srednja.hr

Od uhićenja i određivanja istražnog zatvora za bivšeg dekana Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almina Đape i profesora Boška Pribičevića prošlo je više od tjedan dana. U slučaj je uključeno 29 osoba, a manipuliralo se u 28 postupka javne nabave te se lažiralo 317 putnih naloga. Novac se pak trošio na uređenje vikendica, a suspektan je i projekt kojim je ministrica kulture Geodetskom osobnom odlukom dala 19,1 milijuna kuna.

Faks se hvali sudjelovanjem na Smotri, a studentski zbor poziva na brucošijadu

Trenutni dekan Geodetskog fakulteta Mladen Zrinjski na dan uhićenja kazao je da je ugled fakulteta narušen te da će detalji biti na vrijeme dostavljeni medijima i Sveučilištu u Zagrebu. Geodetski fakultet u Zagrebu još uvijek na svojim stranicama nije objavio nikakvo priopćenje o događanjima na toj instituciji. Ono što su pak na svojim stranicama objavili je da se Geodetski fakultet uspješno predstavio učenicima, maturantima i studentima na Smotri Sveučilišta u Zagrebu.

– Naši studenti i zaposlenici su svima zainteresiranima podijelili informacije o studijskim programima, uvjetima upisa, stručnim praksama, mogućnostima budućeg zaposlenja, radu studentskog zbora i studentskom životu na Geodetskom fakultetu općenito te kroz interaktivnu igru pokazali neke od temeljnih geodetskih zadataka, stoji u objavi uz koju je objavljen niz fotografija sa Smotre.

Iste su fotografije objavili i na svom Facebooku gdje su i ranije pozvali zainteresirane da posjete štand Geodetskog na Smotri Sveučilišta. Kako se o situaciji na Geodetskom nije oglasio ni njihov Studentski zbor, kontaktirali smo ih u više navrata. Tako smo im 8. studenog poslali mail te smo im i na Facebook poslali poruku. Odgovor nismo dobili pa smo upit ponovili i 14. studenog, no do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

I Studentski zbor Geodetskog aktivan je na Facebooku. Tako su neki dan objavili najavu Brucošijade u Tvornici za njihov fakultet, FSB, Građevinu i Arhitekturu. Kako nam se nisu javljali u kontakt smo stupili s dvoje studenata Geodetskog koji su željeli ostati anonimni, a za potrebe ove priče nazvat ćemo ih Ana i Marko.

Izdvojeni članak
afere na hrvatskim sveučilištima

Permanentna kriza na hrvatskim sveučilištima se nastavlja: Donosimo pregled pet ključnih afera

S profesorima se o aferama ne razgovara, a studenti tu i tamo nešto prokomentiraju

– Naravno da su studenti svjesni trenutne situacije, no treba naglasiti da je uskoro kolokvijsko doba pa mislim da je većini ipak više stalo do učenja i uspješnog prolaska rokova, započela je Ana.

Nastavila je da studentski zbor nema veze s ovim događajima jer se, smatra Ana, kao i na svakom drugom fakultetu to tijelo zanima za studente i njihove događaje. Nadodala je da se studentski zbor ne želi uplitati u afere zaposlenika pa je mišljenja da nisu obvezni dati izjavu ili reakciju o trenutnoj situaciji.

Podsjetimo, prema Zakonu o studentskom zboru zadaće tog tijela su biranje predstavnika u senat i druga tijela visokog učilišta, briga o kvaliteti života studenata, a posebice o kvaliteti studijskog procesa, studentskom standardu, ostvarivanju studentskih prava i drugim pitanjima važnim za studente. Da studentski zbor ne treba reagirati na ovu situaciju smatra i Marko.

– Po mom mišljenju studentski zbor bi se trebao baviti zaštitom prava svojih studenata, odnosno općenito biti na usluzi studentima fakulteta za sva moguća pitanja i nejasnoće oko fakulteta, ali i o drugim pitanjima studenata koje se ne odnose isključivo samo na fakultet ako je to moguće, a ne ovakvim situacijama. To nije područje njihovog djelovanja, naveo je Marko.

Dodao je da se o uhićenjima na fakultetu ne razgovara previše. S profesorima uopće, a studenti međusobno, rekao je Marko, znaju tu i tamo nešto prokomentirati na tu temu. Marko je pojasnio i da studenti nisu previše upoznati s detaljima te da ne znaju pravu istinu ni pozadinu situacije.

Izdvojeni članak
geodetski fakultet

Dio uhićenih priznao kako su se izvlačili novci na Geodetskom, neki su pušteni da se brane sa slobode

Studenti nisu upućeni da će uhićeni biti zamijenjeni mlađom snagom, brinu o ugledu fakulteta

– To je trenutno aktualna tema u hrvatskim medijima i to nam nije drago, ali se ne obaziremo previše na to, već se najviše posvećujemo našem akademskom putu i budućoj karijeri u polju u kojem studiramo. Svjesni smo da će nam to jednog dana biti kruh, naglasio je Marko.

Nakon uhićenja na Geodetskom rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić kazao je da će nastavnici koji su u pritvoru biti zamijenjeni mladim nastavnicima s tih katedri tako da obrazovni sustav neće patiti. Marko nam je rekao da za sada ne znaju ništa i da im nitko nije rekao hoće li profesori biti zamijenjeni mlađim snagama.

– Atmosfera na fakultetu jest, po mom skromnom sudu, ista ili gotovo ista kao i prije ove situacije. Nažalost, iako se fakultet među ljudima vani trenutno spominje u negativnom kontekstu, trebali bi biti svjesni da je na nama studentima i općenito svim zaposlenicima fakulteta da sačuvamo ugled fakulteta svojim radom te da svi zajedno doprinesemo tome da se naš fakultet i dalje razvija te u budućnosti spominje isključivo u kontekstu znanosti, a ne u ovom kontekstu u kakvom je trenutno u medijima, zaključio je Marko.

Pregled svih trenutnih afera na hrvatskim sveučilištima možete pogledati u videozapisu ispod: