Pretraga

Niti jedno hrvatsko sveučilište nije među 800 najboljih u svijetu

A- A+

Ugledna rang lista The Times Higher Education World University Rankings objavilo je 800 najboljih sveučilišta u cijelom svijetu u akademskoj godini 2015./2016. U samom vrhu našla su se američka odnosno britanska sveučilišta, a na listi nema nijednog hrvatskog sveučilišta. 

Foto: screenshot

Izdvojeni članak

Najbolja sveučilišta u 35 značajnih svjetskih zemalja

Rangiranje se vodilo prema četiri kategorije učenje, istraživanje, razmjena znanja te prema broju objavljenih publikacija, odnosno citiranje. 

Na prvo mjesto smjestilo se američko sveučilište ‘California Institute of Technology’, zatim ga prema broju ispunjenih kriterija slijedi ga ‘University of Oxford’ , a na trećem ‘Standford University’. Britanski Cambridge svrstan je na četvrto mjesto. Popularni Harvard smjestio se tek na šesto mjesto. 

U prvih 25 najboljih sveučilišta i to redom američkih i manje britanskih tek je jedno europsko i to švicarsko sveučilište u Zurichu koje se nalazi na visokom devetom mjestu.

Na rang listi ‘The World University Rankingsa’ nije uvršteno nijedno hrvatsko sveučilište, ali na listi od 800 sveučilišta našla su se tri sveučilišta susjednih nam zemalja. Sveučilište u Mariboru smjestilo se na 550. mjesto dok je ljubljansko na 706. mjestu. Na 623. mjestu prema uvjetima koje zadovoljava, a odnose se na učenje, istraživanje, razmjenu znanja i prema broju objavljenih publikacija je beogradsko sveučilište.  

Cjelokupni popis svih 800 najboljih sveučilišta provjerite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap