Pretraga

Poznato sveučilište najavilo izgradnju čak dvaju superračunala: Prvo dolazi već iduće godine

A- A+

Sveučilište u Stuttgartu i Hewlett Packard Enterprise najavljuju izgradnju superračunala Hunter i Herder u Centru za računalstvo visokih performansi (HLRS). Hunter, planiran za 2025., koristit će AMD-ove APU-e Instinct MI300A, dok će Herder, predviđen za 2027., imati kapacitet od jednog kvintilijuna FLOPS-a. Ova inicijativa, podržana od strane AMD-a, postavlja se kao najsuvremenija infrastruktura za istraživanje, naglašavajući prednosti za područja poput dizajna vozila, vjetroturbina i elektroničkih materijala.

muškarac popravlja matičnu ploču superračunala

foto: Canva

Sveučilište u Stuttgartu udružilo se s Hewlett Packard Enterpriseom (HPE) kako bi obznanilo ambiciozan projekt izgradnje dvaju moćnih superračunala u sklopu svog Centra za računalstvo visokih performansi (HLRS), piše bug.hr.

Prvo superračunalo trebalo bi doći već iduće godine

Prvo od njih, nazvano Hunter, planira početi s operacijama 2025. godine, obećavajući vršnu izvedbu od 39 petaFLOPS-a. Ovo superračunalo temeljit će se na HPE Cray EX4000 tehnologiji, koristeći AMD-ove APU-e Instinct MI300A. AMD naglašava kako će Hunter poslužiti kao prijelazno rješenje za korisničku zajednicu HLRS-a, pružajući pristup naprednoj GPU-ubrzanoj tehnologiji koja će biti ključna u njegovom nasljedniku, nazvanom Herder.

Herder, drugo superračunalo u planu, očekuje se da će biti izrađeno do 2027. godine s kapacitetom obrade podataka od jednog kvintilijuna FLOPS-a (10^18 FLOPS-a). Konačna konfiguracija Herdera, bazirana na akceleratorskim čipovima, bit će definirana do kraja 2025. godine.

Izdvojeni članak
robot

Robotika kao budućnost obrazovanja? Srednjoškolci istražili najnovije tehnologije u tom svijetu

Predstavljaju najsuvremeniju infrastrukturu prilagođenu istraživanju

Mario Silveira, korporacijski potpredsjednik OEM prodaje u AMD-u, ističe kako će ova inicijativa uspostaviti najsuvremeniju infrastrukturu prilagođenu istraživanju, radna opterećenja umjetne inteligencije i simulacije.

– AMD sa zadovoljstvom može proširiti našu suradnju s HLRS-om u Stuttgartu i HPE-om. Projektu Hunter pružamo naš vrhunski AMD Instinct MI300A akcelerator podatkovnog centra s ciljem poboljšanja performansi, učinkovitosti i brzine prijenosa podataka, rekao je Silverira.

Dodao je kako se planira dolazak Huntera do 2025., a usklađuje se s ambicioznim planovima HLRS-a za eksaveličinu u Njemačkoj, pokazujući predanost AMD-a unapređenju tehnoloških sposobnosti i poticanju inovacija zajedno s partnerima. Hunter i Herder omogućit će značajan napredak u različitim područjima istraživanja, uključujući dizajn vozila s manjom potrošnjom goriva, razvoj produktivnijih vjetroturbina i stvaranje novih materijala za elektroniku te druge primjene.