Pretraga

Pričala sam s profesoricama kojima je istinski stalo do studenata: ‘Nama su oni na prvom mjestu’

A- A+

Teorija se nauči pa dijelom i zaboravi, napisani seminari se izgube, ocjene prestanu biti važne, ali kvalitetan profesor, onaj kojem je stalo, pamti se do kraja života. O njima nećete čuti puno, jer oni najčešće o sebi ne pričaju. Svoju brigu pokazuju djelima, ne riječima. Nedavno sam posjetila Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, smješteno u blizini Zagreba, na kojem se studira sve o agronomiji i uvjerila se da je to istina. Srela sam profesorice dr. sc. Valentinu Papić Bogadi i Ivu Rojnica, mag. ing. agr., koje su mi ispričale o projektima kojima poboljšavaju uvjete studiranja svojih studenata.

VGUK

Predavačica VGUK-a Iva Rojnica, mag. Ing. agr., u društvu sa studentima | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Zgrade Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima okružuju prostrane površine s vinogradima, voćnjacima, ljekovitim i aromatičnim biljem, poljima s raznim ratarskim kulturama i pašnjacima za životinje. Tu su i staje u kojima su životinje. Da bi studentima ponudili što bolje uvjete za učenje, ali i za provođenje istraživanja, VGUK je prihvatio trend koji je prisutan u razvijenim zemljama svijeta i smjestio se izvan velikih gradova.

Zato studenti VGUK-a imaju zemlju i stoku za eksperimente, suvremeno opremljen strojni park, laboratorije s opremom za analize tla, sjemenskog i sadnog materijala, stočne hrane, vina, gnojiva – sve na istoj lokaciji. U većim gradovima, naime, za to naprosto nema mjesta.

Izdvojeni članak
VGUK

Provela sam dan na studiju nadomak Zagreba koji obrazuje menadžere, biljne znanstvenike i ljubitelje životinja: Čula sam se s njima dvije godine kasnije

Cilj su im bolji uvjeti studiranja za studente

Posebni su i po tome što, za učilište svoje veličine, ostvaruju projekte i međunarodnu suradnju u rangu puno većih, doznala sam. Profesorica dr. sc. Valentina Papić Bogadi, koja na VGUK-u predaje strane jezike, Engleski i Njemački te Poslovni engleski i njemački, sve ih priprema i vodi uz pomoć kolega profesora s Učilišta.

Nekim projektima studentima otvaraju prilike da studiraju ili rade u inozemstvu. Drugima nabavljaju suvremenu opremu, trećima studente uključuju u znanstvena istraživanja, četvrtima osmišljavaju nove kolegije… Nije rijetko niti da žongliraju s nekoliko aktivnih projekata u isto vrijeme. Kroz sve to, studente stalno potiču i ohrabruju da se uključe. Nude im puno, a mnogi od njih to dobro znaju iskoristiti, doznala sam.

– U svim projektima koje prijavimo studenti su nam na prvom mjestu. Prijavljujemo ih upravo zbog studenata, jer želimo poboljšati njihove uvjete studiranja, objasnila mi je profesorica Papić Bogadi.

VGUK

Profesorica VGUK-a, dr. sc. Valentina Papić Bogadi, priprema i vodi brojne projekte kojima je cilj poboljšati uvjete studiranja studentima | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Primjerice, u okviru projekta STEP koji je završio organizirali su razmjene studenata koji su odlazili u Mađarsku odrađivati stručnu praksu te se obrazovati na Sveučilištu u Kaposváru, doznala sam od profesorice. Njihov je cilj bio omogućiti im da steknu nova znanja i iskustva u međunarodnom poslovnom okruženju, zbog čega su postali konkurentniji na tržištu rada. Svake godine održavaju i Erasmus dan kada studenti koji su sudjelovali na razmjeni drže prezentacije. Iskustva su prekrasna i neprocjenjiva, bez obzira o kojoj su državi bili, a Učilište ima ugovor s više od 30 visokoškolskih ustanova, što možete vidjeti ovdje. Svi studenti uvijek naglašavaju da se Erasmus koordinatorica na Učilištu pobrine da svi koji žele dobiju priliku sudjelovati u mobilnosti, rekli su mi.

VGUK

Studentice VGUK-a koje sam srela ispred Učilišta | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

VGUK uvodi novosti za poboljšanje zapošljivosti studenata

Trenutno im je aktivno nekoliko projekata, od onih vezanih za održivi razvoj, razvoj studijskih programa, ali i dva projekta kroz koja razvijaju dva nova izborna kolegija na stručnom preddiplomskom studiju.

– Nove predmete ćemo od jeseni ponuditi studentima, a to su Zdravlje, dobrobit i uzgoj konja te Konjogojstvo i konjički sport. Vjerujem da će to studentima biti zanimljivo, i da će to s oduševljenjem prihvatiti. U sklopu njih stručna praksa predviđa i pohađanje škole jahanja na učilištu, pojasnila mi je profesorica.

Riječ je o kolegijima kakve u Hrvatskoj nemaju drugi fakulteti. VGUK ima jedinstvenu priliku ponuditi ih, budući da u sklopu Učilišta djeluje i škola jahanja s konjima koji su u treningu i do jeseni će biti spremni za nastavu. Osim toga, tržištu su potrebni kadrovi obrazovani iz tog područja, doznala sam.

VGUK

U sklopu Učilišta djeluje i škola jahanja | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

– Partner nam je Sveučilište u Kaposváru koje već desetljećima razvija takve programe i imaju velik broj polaznika. Na hrvatskim fakultetima postoje predmeti kao što su Konjogojstvo, ali nitko se na visokoobrazovnoj razini ne bavi konjičkim sportom. Osim toga, Europska Unija potiče razvoj konjičkog turizma, a mi smo prepoznali potrebu za tim kadrovima, istaknula je profesorica Papić Bogadi.

Studenti se bave digitalnom poljoprivredom

Nedavno su u sklopu još jednog projekta nabavili suvremeni dron za provjeru kvalitete tla i praćenje rasta i razvoja usjeva, kojeg mi je pokazala predavačica Iva Rojnica, mag. ing. agr.

VGUK

Nedavno su u sklopu još jednog projekta nabavili suvremeni dron za provjeru kvalitete tla i praćenje rasta i razvoja usjeva | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

– Opremljen je tehnologijom koja očitava kakva je kvaliteta tla: treba li ga poboljšati, gdje točno. Osim drona, novija tehnologija koju imamo tiče se proizvodnje presadnica, dobili smo novi uređaj za sjetvu presadnica, u nabavci smo sadilica za presadnice. To su sve nove i inovativne tehnologije koje su naši studenti imali prilike viđati po terenima, a sada o tome uče i ovdje, objasnila mi je predavačica Rojnica.

Samim je studentima tehnologija zanimljiva, stoga ju Učilište nastoji osigurati. Osim toga, važno im je da njihovi studenti upoznaju što više inovacija u poljoprivredi, doznala sam. Predavačica Rojnica mi je objasnila da današnja poljoprivreda nije više ona kakva je nekad bila. Danas ona zahtijeva obrazovane ljude koji će moći pratiti tijek napretka tehnologije, a njihovi studenti to jesu.

Iva Rojnica, mag. ing. agr.

Predavačica VGUK-a Iva Rojnica, mag. ing. agr. | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Velika satnica za praksu

Zbog svega toga njihovi studenti vrlo lako pronalaze posao nakon završetka studija. Tome doprinosi i činjenica da velik fokus stavljaju na praktični dio nastave, koji započinje već od prve godine studija u okviru velikog broja kolegija, a na završnim godinama odrade čak 420 sati stručne prakse. Baš to jutro kad sam došla, doznala sam na Učilištu nazvao ih je student koji im je zahvalio na preporuci zahvaljujući kojoj je dobio posao. Naime, poslodavac je nazvao tražeći baš nekog ‘njihovog’, jer zna da su studenti VGUK-a praktičari spremni za rad, rekli su mi.

Na kraju dana, VGUK je Učilište čiji profesori znaju svakog studenta po imenu, a njihovi profesori daju sve od sebe da bi imali što bolje uvjete studiranja. Nakon zajedničke prve godine, svaki se student odlučuje za jedno od tri moguća usmjerenja: Bilinogojstvo, Zootehnika ili Menadžment u poljoprivredi. Više o VGUK-u i mogućnostima studija pročitajte na njihovoj web stranici ili još konkretnije u Vodiču za studij.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima