Pretraga

Propao Studij sestrinstva u Šibeniku, ne zna se tko je kriv

A- A+

Studij sestrinstva, čije se pokretanje dugo najavljivao, nije zaživio na Veleučilištu u Šibeniku. Informacija se pojavila još u ožujku, no bez velikog odjeka, a nije bilo ni konkretnijeg objašnjenja. Za upisivanje studija bilo zainteresirano 150 šibenskih medicinskih sestara, a 2013. godine je najavljeno skoro otvaranje.

Izdvojeni članak

Studirajte sestrinstvo na novom studiju u Novoj Gradiški

Danas se o tom Studiju ne zna ništa, prenosi šibenikin, a dekanica Veleučilišta Anita Grubišić tvrdi da o tom projektu ne postoji nikakva dokumentacija iako je, navodno, elaborat o opravdanosti dobio zeleno svjetlo Ministarstva znanosti. Od 2012. najavljivalo se otvaranje Studija sestrinstva na Veleučilištu u Šibeniku. Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala je potvrdu, a dobivena je i suglasnost Ministarstva zdravstva za pokretanje studija koji je trebao trajati tri godine. Školarina za studij trebala je biti 4 000 eura.

Tadašnji prodekan za nastavu šibenskog veleučilišta, Želimir Mikulić, napravio je elaborat opravdanosti i dobio je potporu resornog Ministarstva, no onda je dekan Marko Radačić otišao u mirovinu, a Veleučilište je dobilo novo vodstvo.

– O toj temi zaista ne znam ništa, nikakvu dokumentaciju nisam pronašla i nitko od kolega ne zna ništa o tom Studiju, rekla je Anita Grubišić, dekanica šibenskog Veleučilišta.

– Gdje je zapelo, ne znam. Dokumentacija je postojala i sadašnja dekanica ju je trebala dobiti prilikom primopredaje od bivšeg dekana, rekao je Mikulić za šibenikin i istaknuo da Uprava Veleučilišta predlaže strategiju Upravnom vijeću, a ako taj Studij nije u strategiji, ne može se ni raditi na njemu.

Izdvojeni članak

Nakon pet godina školovanja, medicinske sestre u Hrvatskoj neće imati kompetencije onih u EU

Budućnost županije u zdravstvenom turizmu

Želimir Mikulić kaže da je takav Studij Šibeniku potreban jer bi zdravstveni turizam mogao biti jedna od smjernica razvoja Šibensko-kninske županije. Otvaranje studija podržavao je i Zavod za zapošljavanje u Šibeniku, zbog podatka da takvog kadra nema dovoljno.

Tražila se i partnerska visokoškolska ustanova s kojom bi šibensko Veleučilište krenulo u realizaciju projekta. Gradonačelnik i bivši ravnatelj šibenske bolnice, Željko Burić, najavio je u svibnju 2013. na konferenciji za novinare skoro otvaranje studija, no sada kaže kako je to bilo moguće prije dvije godine, a danas su se uvjeti promijenili i takvo obrazovanje postoji na sveučilišnoj razini u Splitu i Zadru.

Izdvojeni članak

Prevara: Studente u Puli upisivali na studij za medicinske sestre i fizioterapeute, a diplome im neće vrijediti

Postoje li radna mjesta za visokoobrazovane sestre?

Gordana Stošić, prva medicinska sestra koja je završila petogodišnji
studij i zaposlila u šibenskoj bolnici, komentirala je situaciju.

– Danas nisam jedina, ima kolegica koje su magistre sestrinstva, ali žalosno je što nemaju gdje raditi jer u šibenskoj bolnici trenutačno postoje dva radna mjesta za tako visokoobrazovane sestre, ovaj na kojem radim i ja i onaj pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo, kaže Stošić, sestra za kvalitetu šibenske bolnice, koja dodaje da bi se sistematizacijom radnih mjesta uskoro u šibenskoj bolnici trebalo otvoriti i radno mjesto sestre za edukaciju i sestre intrahospitalne infekcije.

 – Gurali smo taj projekt znajući da nam Europska unija donosi neka nova pravila iako naša država nije i nema to baš u vidu. Narodski rečeno, Ministarstvo zdravlja ide šumom, a Ministarstvo znanosti drumom, komentirala je Stošić, dodajući da je najlakše oformiti studije, a to što u sustavu nema mjesta za visokoobrazovane sestre je sasvim druga priča.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap