Pretraga

Od ptičjeg pera do stakla i crvi: Najgore stvari koje su poslužene u menzama u 2018.

A- A+

Iako se čini kako su kukci, crvi i ostale beštije u tanjurima studentskih menzi prava rijetkost, u godini na izmaku o takvim smo situacijama pisali nešto češće nego inače. Pa smo ih u jednoj galeriji (malo gnjusnijoj nego je to uobičajeno) odlučili pobrojati sve.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Od Slavonije do Dalmacije – ovo su nagore stvari poslužene u menzama u 2018. godini.

Ptičje pero na Savi

fotografija čitatelja

Godinu nejestivih stvari u tanjurima studenata otvorilo je ptičje pero u menzi Studentskog doma Stjepan Radić.

– Nije baš bilo lijepo vidjeti pero u salati jer je pitanje od kuda je ono došlo tj. doletjelo. U tom trenutku sam prestao jesti salatu i dovršio drugo jelo koje sam imao. Iako znam što se sve već pronalazilo u menzi, od crva pa čak i goluba, tak’ da me nije ni previše začudilo, kazao nam je student koji je naišao na pero, a koji sada salatu jede s puno većim oprezom.

Menza iz noćne more

Studentski zbor SFSB

Nekoliko mjeseci kasnije pišemo veliku priču o menzi u Slavonskom Brodu. Sirovi ćevapi, riblje konzerve s plijesni nastalom zbog isteklog roka trajanja i staklo u hrani – na sve to u svojoj su menzi naišli tamošnji studenti.

Krajem lipnja, Studentski centar u Slavonskome Brodu raskinuo je ugovor s privatnim pružateljem usluga subvencionirane prehrane pa je ta, inače jedina menza u gradu bila zatvorena sve do studenog. Tada je pružanje usluga preuzeo SC. Kako su nam otkrili sami studenti, stanje po pitanju higijene u brodskoj menzi danas je puno bolje.

Neidentificirani objekti i limun u bolonjezu

Foto: fotografija čitatelja

Proljetos smo na redakcijski mail dobili fotografiju bolonjeza iz jedne zagrebačke menze. Studenti koji su nam se javili tvrde da su u tjestenini pronašli koru limuna i nešto neidentificirano što je izgledalo kao poprilično zamjetan komad kosti.

– Ovo postaje neprihvatljivo, student bivaju trovani i to je dno dna. Posluga je u najmanju ruku bezobrazna i neobzirna, a u tanjurima se može naći drvenih grančica, crvi, komada žice za pranje posuđa, graška u čaju, komada gume u rižotu, kora limuna u paštašuti. Primjera je more, a ovome se više ne može šutjeti, rekli su nam studenti.

Tijesto s pečenom šunkom?


Nije baš nejestivo kao u prethodna dva slučaja, ali ono što se studentima u splitskoj menzi poslužuje kao pizza to nikako nije.

U sarkastičnom i rugalačkom postu na Facebooku, predstavnici Studentskog zbora ‘pojašnjavaju’ kako je njihov SC zaslužio Zlatnu kunu za najpoduzetnika i najpizzu uz fotografije koje možete vidjeti u umetnutoj objavi.

Inače ovo tijesto s pečenom šunkom (?) u menzama košta 12 kuna od čega šest kuna plaća student, a šest država.

Gusjenice, gliste, crvi

fotografije čitatelja

Zagrebačke menze, nisu razočarale ni u najnovijoj sezoni serije ‘Što je to u mom tanjuru’. Tek što je akademska godina krenula, dobili smo u razmaku od svega par dana dvije fotografije gusjenice i gliste u očito loše opranoj salati. Dodatnu dozu proteina dobili su studenti menze na PMF-u. 

Sličan slučaj par dana kasnije dogodio se i u menzi na FSB-u. Osim što je zatekla nezvanog gosta u salati, studentica nam je kazala kako je i preostala salata bila gnjila. Smatra da se ne bi trebala servirati, budući da ta prehrana nije ni na koji način ‘darovana’ nego ju svi skupa plaćamo iz proračuna, a k tomu još studenti za nesubvencionirani dio izdvajaju dodatni novac.

Crvi u salati nisu zaobišli ni riječke studente. No, studentica koja nam je poslala fotografiju  na gadljivi prizor reagirala je potpuno neočekivano.

– Dugo nisam ništa našla u zelenoj salati, ali eto danas se jedan crv pobrinuo da mi začini dan. Ovaj put sam odlučila iznenaditi samu sebe i nesmetano zagristi list salate na kojemu se nalazio sićušni stanar. Kažu da to znači da je salata friška pa eto neka bude, rekla nam je riječka studentica.

Elitni restoran s puževima

Fotografija čitatelja

Ma koliko nas god u to uvjeravali, nekako je teško prihvatiti činjenicu da su puževi prava delicija u elitnim restoranima. Takva vrsta restorana očito su odlučile postati pojedine zagrebačke menze. Naime, jedan je student za večeru na  Cvjetnom, uz kuhanu blitvu i krumpir dobio i – puža!

Studenta koji je naišao na puža u tanjuru to nije omelo, a ekipa s kojom je bio na večeri fotografiju puža podijelila je u Facebook grupi studentskog doma. Na svoje pitanje kako se puž jede dobili su mnoštvo zabavnih odgovora.

– Slikao sam samo iz fore jer je bio puž, inače studenti slikaju druge životinje. Više me smeta kada bude neko užasno žilavo meso, nego ovako nešto. I one porcije liganja, primjerice, koje su na Cvjetnom sramotno male, kazao nam je autor fotografije.

Na događaj je reagirao i sanacijski upravitelj Studentskog centra, koji je u menzu poslao izvanredni nadzor kvalitete usluge.

Kako se i kome žaliti na kvalitetu prehrane?

Studenti koji su se susreli s problemom vezanim uz kvalitetu prehrane u zagrebačkim studentskim menzama mogu uložiti prigovor Studentskom centru u Zagrebu
– Kad uložite prigovor SC-u, obavještava se predstavnik studenata za kontrolu kvalitete dotičnog restorana. Studenta koji je dostavio prigovor poziva se ako želi biti prisutan prilikom provedbe kontrole kvalitete. Kada se uskladi vrijeme nenajavljene kontrole u restoranu SC-a studenti kontrolori dolaze u dogovorenom terminu u ured pomoćnika ravnatelja koji donosi odluku i imenuje iz SC-a osobe koje će biti sa studentima u povjerenstvu. U pravilu je u povjerenstvu tehnolog koji je u dotičnoj smjeni i poslovođa u smjeni restorana. Prema nalazima (zatečenom stanju) kontrole traži se pisano očitovanje odgovornih osoba ukoliko ima negativnosti u poslovanju, pojašnjava studentska pravobraniteljica Barbara Šimić.