Pretraga

Uživo: Drugi dan blokade Hrvatskih studija

A- A+

Na prvom Studentskom saboru jučer je na Hrvatskim studijima zbog izglasavanja nulte kvote za studij Filozofije odlučeno da studenti idu u blokadu Studija. Uz glasne zvižduke, bubnjeve i povike kojima se tražila ostavka pročelnika Grčevića, studenti su prekidali jedno po jedno jučerašnje predavanje. Uživo na portalu srednja.hr pratite događanja s drugog dana blokade HS-a.

Foto: Dora Kršul|srednja.hr

17:47 Blokirana je i dvorana u nastavi Gospić, na jednom od posljednjih predavanja u danu

17:35 Blokirana nastava u dvorani Rijeka

Blokada u Rijeci foto:srednja.hr

17:32 Blokirana nastava u dvorani Zagreb, svega par studenata je došlo na predavanje. Nastavlja se blokirati nastava u glavnoj zgradi

17:30 U 18 sati će početi 3. Studentski sabor na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija

16:34 Jedna profesorica drži nastavu na autobusnoj stanici u prostoru kampusa. Sabor je glasao hoće li to blokirati ili ne, a odlučilo se da se neće jer autobusna stanica nije u prostoru Hrvatskih studija

15:48 U večerašnjoj emisija Otvoreno, koja se emitira na HRT1 s početkom u 22 sata, tema će biti blokada Hrvatskih studija i odluka o upisnoj kvoti 0 za studij Filozofije.

15:40 Nakon više od 3 sata završen je sastanak studenata s rektorom Damirom Borasom i prorektorom Antom Čovićem. Obje strane su argumentirale svoje pozicije, ali nije donesen zajednički zaključak niti je bilo naznake da bi Senat možda mogao donijeti drugačiju odluku od kvote 0 za filozofiju.

15:30 Blokada je nastavljena po planu, a Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poslao je poziv zaposlenicima na informativni sastanak o razlozima za pokretanje štrajka na Hrvatskim studijima. Sastanak će se održati sutra u 13:30 u dvorani Šibenik.

13:14 Blokada se nastavlja u 14:20 u dvoranama Zagreb, Brač, i na prva dva kata u glavnoj zgradi. Studenti su se za nastavak bloakde grupirali u tri ekipe i sa svakom ide po jedan bubnjar i dva redara. Kroz Kampus se je automobilom provezla i policija.

13:00 Po završetku akademske četvrti, profesorica napušta dvoranu, čime je ista blokirana.

12:47 Studenti ulaze u dvoranu Dubrovnik u kojoj se održavalo predavanje, te ga prekidaju.

12:40 Blokada unutar zgrade Hrvatskih studija, gdje se održava nastava, se nastavlja.

12:30 Forum mladih SDP-a studentima koji sudjeluju u blokadi uputio je riječi podrške putem Facebooka.

– Najoštrije osuđujemo donošenje bilo kakvih odluka o budućnosti studentica i studenata, studija, fakulteta i sveučilišta bez sudjelovanja studentica i studenata. Kroz povijest su najčešće upravo studentice i studenti bili ti koji su nosili barjak demokracije po cijeloj Europi i upravo zbog toga bi trebalo biti nezamislivo da se u demokratskom društvu odluke donose na takav nači, poše forum mladih SDP-a.

12:04 S blokadom se nastavlja u 12:30, kada slijede predavanja u dvoranama Dubrovnik i Krk.

Foto: Dora Kršul|srednja.hr

11:40 Bivši pročelnik Josip Talanga studentima je poslao obavijest da je njegovo današnje predavanje prekinuto u znak podrške blokadi Studija.

11:33 Studenti buče ispred zaključane dvorane Vukovar, nakon čega profesorica izlazi iz dvorane i predavanje se prekida i ondje.

11:23 Studenti ulaze u praznu dvoranu Pula i čitaju Aristotela.

11:15 Prekinuto je predavanje u dvorani Gospić.

11:10 Organizatori predlažu da se od danas Sabor održi u 18 sati kako bi od sljedećeg dana odmah od jutra mogli blokirati nastavu i kako bi na kraju dana mogli sumirati sve što se dogodilo, kao i da napraviti plan za sutrašnji dan. Studenti se potom upućuju prema dvorani Šibenik, Gospić i Varaždin gdje se održava nastava.

Foto: Dora Kršul|srednja.hr

11:04 Prema procijeni, trenuntno u blokadi sudjeluje oko 150 studenata. U tijeku je rasprava o drugoj točki dnevnog reda – izbor ljudi u sekcije.

10:59 Dio studenata predstavnika udruga HS otisli na sastanak u Rektorat koji je u podne. Studenti još jednom naglašavaju da nitko ne bude nasilan tijekom blokade jer to nije smisao blokade.

10:52 Počeo je drugi Studentski sabor. Čita se dnevni red, te se biraju članovi sekcija vezanih za blokadu.Izglasan je nastavak blokada, lijevo su svi koji su glasali za blokadu.

Foto: Dora Kršul|srednja.hr

10:16 Radi nezadovoljstva odlukom o nultoj kvoti za upise u studij Filozofije, studenti nastavljaju blokadu Hrvatskih studija. Osim izmjene te odluke, od pročelnika Grčevića traže ostavku. Tijekom jutra, na web stranici Hrvatskih studija osvanula je obavijest nastavnicima pročelnika Grčevića povodom blokade. Prenosimo ga u cijelosti. 

– Poštovani nastavnici,
kao što vam je poznato, jučer je (20. ožujka) na Hrvatskim studijima došlo do nasilnoga ometanja nastave od skupine studenata i građana koja se naziva Studentskim saborom. Prema Pravilniku Studentskoga sabora riječ je navodno o “središnjem tijelu odlučivanja na HS pod studentskom kontrolom”. Ono je definirano kao “skup svih zainteresiranih studenata i drugih građana” na kojem “svatko ima jednako pravo glasa”. 

Dakle, odluku o ometanju nastavnoga procesa na Hrvatskim studijima donio je skup studenata i građana, među kojima su znatnim dijelom bili zastupljeni studenti i građani izvan institucije Hrvatskih studija. 

Uprava Hrvatskih studija osuđuje takav izvaninstitucionalni oblik aktivizma koji ne vodi prema rasvjetljavanju i rješavanju problema koji se uzima kao povod akcije. S druge strane, Uprava poduzima sve potrebno da se problem kvota na Hrvatskim studijima raspravi i riješi u institucionalnim okvirima.
Pozivam sve nastavnike i studente na redovito održavanje nastave. 

U slučajevima onemogućivanja nastave nastavnici su o tome dužni izvijestiti Upravu, jer će u takvim slučajevima biti nužno organizirati nadoknadu.
Za sve štetne posljedice koje bi proizišle iz ometanja nastavnoga procesa isključivu odgovornost snose organizatori blokade, stoji u obavijesti koju potpisuje pročelnik Grčević.

Kako javlja Jutarnji.hr, na malom vijeću Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja dogovoreno je da će među zaposlenicima HS danas biti prvoveden referendum na kojemu će se moći izjasniti o tome idu li u štrajk ili ne.

____________________________________________________________________________________________________

Događanja s jučerašnje blokade, kao i reakcije ministra Barišića i rektora Borasa možete vidjeti na ovoj poveznici, kao i u videu koji slijedi.