Pretraga

Sastali se studenti ADU-a nakon prosvjeda: ‘Čekamo dopis sa sjednice, ali nekih promjena ipak ima’

Studenti Akademije dramske umjetnosti održali su sastanak nakon prosvjeda protiv profesora Ozrena Prohića koji je bio suspendiran zbog prijave za seksualno uznemiravanje pa je nakon dvije godine trebao biti vraćen na posao. Studentica ADU-a i jedna od organizatorica prosvjeda ispričala nam je kako su na sastanku nije moglo puno toga zaključiti jer još uvijek nije izašao zapisnik Akademskog vijeća nakon sjednice u kojemu je izglasan zaključak da profesoru treba obustaviti radni odnos, a dekanu je izglasano povjerenje. No, jedna stvar se na ADU nakon prosvjeda ipak promijenila i to nabolje.

Studenti s transparentima

Studenti na prosvjedu ispred Akademije dramske umjetnosti | foto: srednja.hr

Nakon što je u javnost izašla audio snimka na kojoj se profesor Akademije dramske umjetnosti Ozren Prohić dere i psuje studente te se isti profesor trebao vratiti na ADU nakon dvogodišnje suspenzije zbog prijava za seksualno uznemiravanje, održan je prosvjed studenata ispred ADU-a. Nakon prosvjeda prošlog se tjedna održala i sjednica Akademskog vijeća na kojoj je izglasan zaključak da profesoru treba obustaviti radni odnos, a dekanu je izglasano povjerenje.

Studenti ADU-a u utorak su se okupili na sastanku kako bi sabrali dojmove nakon prosvjeda, ali i kako bi pokušali kreirati konkretnije zahtjeve prema Akademskom vijeću. Iako je AV u obzir uzeo njihove zahtjeve, studenti smatraju kako obećanje, ali i ispunjenje njihovih zahtjeva nije ni približno dovoljno da se situacija na ADU promijeni nabolje.

– Nažalost, zapisnik AV-a još nije izašao te još čekamo službeni dopis svega što je odlučeno na izvanrednoj sjednici. Prohiću otkaz može dati samo dekan. Dekan je obećao da će stav Akademskog vijeća uzeti u obzir za sljedeće korake. Akademsko vijeće uzelo je u obzir naše zahtjeve te se obvezalo prema tome mijenjati sustav prijava za bilo koji oblik nasilja te sustav prevencije i edukacije. Međutim, vrijeme će pokazati hoće li se njihova obećanja ostvariti i hoće li ona biti dovoljna. Izvanredna sjednica Akademskog vijeća bila je izrazito emotivna, stresna i mukotrpna za sve prisutne, ali mi ne odustajemo, poručili su studenti na stranici Ovo je skandalozno.

Profesori aktivno pričaju sa studentima ADU-a o tom slučaju

Na sastanku su, kako nam je rekla studentica ADU-a i jedna od organizatorica prosvjeda Karla Jelić, prisustvovali sadašnji i bivši studenti te predstavnici Studentskog zbora. Ponovno su prošli kroz svoje zahtjeve te ih konkretizirali. S obzirom na to da zapisnik Akademskog vijeća još nije objavljen, nisu mogli zaključiti koji će im daljnji koraci biti, ali nekih promjena na ADU-u ipak ima.

– Javili su se studenti da na odsjeku dramaturgije profesori pričaju s njima o tome na nastavi i zapravo im daju zadatke da pišu dramske tekstove s tom tematikom, kao i s tematikom seksualnog uznemiravanja, prosvjeda i svih događaja na akademiji. To je nama predivno zato što vidimo da su i profesori shvatili da je to problem i da se aktivno o tome razgovara, da se pita mišljenje studenata i da oni na kraju krajeva vade neki umjetnički rad iz toga. Na kraju će iz toga ispasti dramski tekstovi. Tako da smo jako sretni s tim djelom da se o tome zapravo počelo pričati i to aktivno na nastavi i unutar predavanja da ljudi aktivno razmišljaju o tome kao problemu, ispričala nam je studentica Karla.

Izdvojeni članak
Tabla Akademije dramskih umjetnost i studenti koji prosvjeduju ispred akademije

Vijeće dekanu Švaiću iskazalo povjerenje, profesor Prohić se ispričao: ‘Prihvatljiva isprika je da ponudi otkaz’

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu osudio slučajeve zlostavljanja unutar akademske zajednice

Dodala je da bi idućeg ponedjeljka, 13. studenog zapisnik s Akademskog vijeća trebao biti objavljen te da će se oni ponovno sastati u utorak kako bi još jednom konkretizirali svoje zahtjeve s kojima će onda Studentski zbor ići na Akademsko vijeće.

Nakon prosvjeda studente ADU-a podržao je i Studentski zbog Sveučilišta u Zagrebu koji je osudio slučajeve neprimjerenog ponašanja i zlostavljanja unutar akademske zajednice.

– Stoga smo na prvoj sjednici Skupštine podržali inicijativu studenata i studentica na Akademiji dramske umjetnosti. Svjesni smo koliko je važno biti oslonac našim kolegama u situacijama poput ove, a neki od nas svoju su podršku iskazali i sudjelovanjem u prosvjedu 30.10. Cilj nam je osigurati visokokvalitetno obrazovanje i profesionalne odnose između svih studenata te njihovih nastavnika, stoga pozivamo sve studente i studentice te osoblje svih fakulteta da na adekvatan način reagiraju i podrže studente u sličnim situacijama, poručili sa sveučilišnog zbora u Zagrebu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: