Pretraga

Saznajte koja su najpopularnija europska sveučilišta među hrvatskim studentima

A- A+

Europljani postaju sve mobilniji pa tako i studenti iz Hrvatske u sve većem broju odlaze na razmjene u sklopu Erasmus programa. Saznajte koje su zemlje i sveučilišta najzanimljivija za studente iz naših krajeva.

Sve je veći broj studenata koji se odlučuju otići na razmjenu. Prednosti i nedostatke inozemnih sveučilišta, ali i noćnog života europskih metropola, u posljednjih pet godina proučilo je više od dvije tisuće Hrvata koji su iskoristili pogodnosti Erasmus programa.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako izgleda prosječan student na razmjeni

Hrvatska treća po rastu broja studenata koji odlaze na razmjenu

Dok smo po broju Europljana koji dolaze studirati kod nas na samom dnu popularnosti, u 2011. godini bili smo, iza Malte i Cipra, treći po rastu ‘odbjeglih studenata’. Prema podacima koje smo dobili iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije najpopularniji europski gradovi među hrvatskim imigrantima ostali su isti kao i u vrijeme kada se u inozemstvo umjesto po znanje odlazilo po ‘farmerke’.

Najveći se broj privremeno preselio kod susjeda u Ljubljanu čije je sveučilište popularno i među ostalim studentima Europske unije. U razdoblju od 2009. do 2012. godine u glavnom gradu Slovenije studiralo je 150 hrvatskih studenata, a više od 200 ih je otišlo u Austriju, ne samo zbog šopinga u Grazu, nego u potrazi za visokim obrazovanjem. Skoro jednako popularna bila je i ‘bečka škola’.

Izdvojeni članak

Europski parlament odobrio novi Erasmus+ program vrijedan 14,7 milijardi eura

Njemačka ipak najpopularnija destinacija za Hrvate

U akademskoj godini 2012./2013. na razmjenu je otišlo više od tisuću hrvatskih studenata, a u odnosu na gore spomenuti period i trendovi su se u posljednje vrijeme promijenili.

Slovenska su sveučilišta čini se postala previše blizu i time manje atraktivna za naše studente pa su sve traženije destinacije postale zapadnije zemlje. Najviše se odlazilo u Njemačku, Austriju i Italiju, a popularnosti Ljubljane i Maribora približila su se i španjolska sveučilišta koja su trenutno najpopularnija među Europljanima.