Pretraga

SC u Rijeci: MZOS ‘uništava’ poslovanje, a Jovanović opovrgava

A- A+

Nakon što je pokrenuta sanacija Studentskog centra u Zagrebu zbog višemilijunskog duga, iz rječkog SC-a doznajemo kako ni kod njih ne cvjetaju ruže. Prema riječima ravnatelja Dinka Jurjevića MZOS im duguje 28 milijuna kuna, dok ministar Jovanović tvrdi kako je riječ o običnoj laži. Budući da riječki SC nikada nije bio u sanaciji, za nju u skoroj budućnosti postoji velika šansa jer vlastitih sredstava imaju još za dva mjeseca poslovanja.

www.rijekadanas.com

Prije skoro dva mjeseca u zagrebačkom Studentskom centru proglašena je sanacija, zbog nepravilnog poslovanja bivšeg ravnatelja Nike Vidovića kao i zbog MZOS-a čiji dug prema Centru iznosi skoro 50 milijuna kuna. No situacija nije loša samo u Zagrebu jer, prema riječima ravnatelja riječkog SC-a Dinka Jurjevića, oni opstaju zahvaljujući vlastitim sredstvima te im MZOS duguje višemilijunski iznos nakupljen u posljednjih nekoliko godina.

Izdvojeni članak

Rektor traži od Vlade da povuče odluku o sanaciji SC-a

Imamo sredstava za neometan rad za dva mjeseca

Studentski centar u Rijeci nikada nije bio u sanaciji, no postoji prijetnja da bi se uskoro mogli suočiti s istom. Naime, prema riječima ravnatelja Jurjevića dug Ministarstva prema riječkom SC-u iznosi 28 milijuna kuna.

– MZOS se uvijek slično ponaša u odnosu na naš Centar. Problemi su počeli naročito 2007. godine kada je SC Rijeka umjesto planiranih 23.1 milijun kuna primio samo 17,3 milijuna, izjavio je ravnatelj dodajući kako na spomenuti dug ukazuje već godinama, kao što je radio i njegov prethodnik.

S obzirom da su učestale sanacije Studentskih cenatara u Osijeku i Zagrebu, jasno je da postoji nekakav problem, a Centar u Rijeci ima vlastitih sredstava još za dva mjeseca poslovanja, što mogu zahvaliti dobrom poslovanju Student servisa, no uskoro ni to neće biti dovoljno.

Jedini Servis koji izdaje ugovore online

Svake godine povećavamo prihod od Servisa. Unaprijedili smo rad i informatizirali poslovanje. Mislim da smo jedini koji ugovore izdajemo online. Račune primamo i šaljemo emailom. Prema riječima drugih centara, oni ne bilježe porast prihoda od Servisa, izjavio je Jurjević.

‘Ravnatelj Jurjević laže’

Prorektor za suradnju sa zajednicom i privredom te zapošljivost studenata prof. dr. Pavao Komadina na nedavnoj je konferenciji za novinare izjavio da će uslijediti sanacija ne isplate li se potrebna sredstva. – Mi nemamo nikakav dug za razliku od SC Zagreb. Sve obaveze za sada plaćamo redovito. Ukoliko bi odlučivali samo ekonomski faktori koji je smisao da Centar ne dobije novac od MZOS-a, uđe u nelikvidnost, a onda ga taj isti MZOS sanira dajući taj isti novac uvećan za kamate dobavljačima. To nema ekonomskog smisla, izjavio je Jurjević.

Na današnjem druženju s novinarima ministar Jovanović je riječi ravnatelja riječkoga SC-a nazvao lažnima, uz argument da se nije žalio na prošlom sazivu mandata, nego sada. Ministar je samouvjereno odbacio optužbe, kako za kašnjenje uplate sredstava, tako i za sami dug.