Pretraga

Skandal na zagrebačkog Medicini: Predavače godinama zapošljavali protustatutarno

A- A+

Predavači na Medicinskom fakultet u Zagrebu šest godina su se birali po Pravilniku o uvjetima i pristupu izbora u zvanje koji je u suprotnosti sa Statutom zagrebačkog Sveučilišta. Isti Pravilnik je u srpnju Visoki upravni sud pravomoćno ukinuo, no dekan Medicine Davor Miličić tvrdi da nisu napravili proceduralnu pogrešku pa su donijeli novi pravilnik isti ‘nevažećem’.

Foto: Screenshot

Uz skandal oko plaćanja ispita kao i traženja seksualnih usluga za prolaznu ocjenu, predavači Medicinskog fakulteta u Zagrebu još jednom su se našli u neželjenom centru pozornosti. Spomenuti fakultet je punih šest godina birao predavače po Pravilnik o uvjetima i postupku izbora u zvanje koji je oprečan Statutu Sveučilišta u Zagrebu za koji Senat nije dao svoju suglasnost, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

S 19 godina ne upisuje medicinski fakultet, nego ga završava

Godinama se radilo mimo Statuta zagrebačkog Sveučilišta

Biranje nastavničkog kadra mimo pravne procedure prekinula je tužba liječnika Roberta Kolundžića koji zbog spomenutog Pravilnika nije postao docent. Kolundžić je tužio Fakultet tvrdeći da djeluju u suprotnosti sa Statutom zagrebačkog Sveučilišta, a nakon što je dobio spor, Visoki upravni sud je pravomoćno ukinuo Pravilnik o uvjetima i postupku izbora u zvanje iz 2007.godine.

Dobivši spor, nezadovoljni liječnik je otvorio čitav niz pitanja oko imenovanja u nastavna zvanja provedena po ‘srušenom pravilniku’. Među protustatutarno imenovanim predavačima na najvećem medicinskom fakultetu u državi nalazi se i premijerova supuga Sanja Musić Milanović, kao i internist Zlatko Giljević koji se sada nalazi na mjestu ravnatelja KBC-a Zagreb.

Izdvojeni članak

Studenti iz susjednih zemalja hrle u Rijeku na Medicinu

Revizija se neće provoditi

– Iako u Statutu Sveučilišta stoji da Senat mora dati mišljenje na statute i pravilnike koje fakulteti donose, nije se mislilo na one pravilnike koji se donose kao podakti, poput Pravilnika o uvjetima i postupku izbora u zvanje, izjavio je rektor zagrebačko Sveučlišta Aleksa Bjeliš za Večernji list.

Također je istaknuo da neće biti revizije jer se presude ne primjenjuju retroaktivno. Prema Bjeliševu mišljenju onda bi trebalo napraviti reviziju svih pravnih sveučilišnih poslova s obzirom na činjenicu da na fakultetima postoji barem stotinu pravnika koji nisu prošli Senat.

Izdvojeni članak

Top sveučilišta za studiranje medicine

Donijeli novi pravilnik koji je isti ukinutom

Dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Davor Miličić mišljenja je kako na fakultetu nisu napravili proceduralnu pogrešku. Nakon ukidanja spornog Pravilnika, Medicina je Ustavnom sudu podnijela ustavnu tužbu radi poništenja presude. Dobili su i mišljenje Senata Sveučilišta prema kojem se pravilnici ne moraju podnositi na suglasnost Senatu, zbog čega su donijeli novi Pravilnik – potpuno isti onom ukinutom.

– To je neprovođenje presude. Fakultet ima pravo podnijeti ustavnu tužbu, ali ona ne odgađa provođenje odluke Upravnog suda, tvrdi za Večernji list Josip Konjevoda, odvjetnik Roberta Kolundžića čije je neimenovanje u docenta rezultiralo tužbom.