Pretraga

Split ne pamti manje prijava za studentski smještaj: Svega 200-tinjak ostalo bez sobe u domu

A- A+

Krajem svibnja otvoren je Kampus u Splitu u kojemu se, između ostalih prostorija, nalaze i studentske sobe. Po prvi put u povijesti spomenutog grada, studentima je ukupno osigurano 1 360 kreveta, no iz Studentskog centra su razočarani brojem prijava. Naime, svega 200-tinjak prijavljenih se našlo ispod crte te neće dobiti smještaj u domovima, što je najmanja brojka koju u Centru pamte.

Foto: srednja.hr

Studenti koji su upisali fakultet u Splitu do ove godine su na raspolaganju imali svega 700 slobodnih mjesta u domovima. Međutim, krajem svibnja otvoren je Kampus pa je tako smještajni kapacitet za studente skoro udvostručen. Unatoč činjenici da je ukupno osigurani 1 360 kreveta, iz splitskog Studentskog centra ističu kako su očekivali veću navalu studenata, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Zavirite u ogromnu zgradu novog studentskog doma u Splitu

Nikad manja razlika prijavljenih i onih koji su ostvarili pravo smještaja

Split je prvotno osigurao 1 115 mjesta za svoje studente, no zatim je MZOS odobrio i dodatnih 250 studentskih mjesta u đačkom domu. Iako se očekivala veća navala studenata, u periodu od 1. do 19. srpnja prijavilo se svega 1 555 starijih studenata i brucoša.

Ravnateljica splitskog SC-a Gordana Raos objasnila je kako su samo brucoši pokazali interes za smještaj u novootvorenom Kampusu, dok su se svi stariji studenti prijavljivali za starije i već provjerene domove. Također je dodala kako je brojka od samo 200-tinjak studenata koji nisu ostvarili pravo boravka u studentskim domovima najmanja u povijesti tog grada.

Izdvojeni članak

Otvoren Kampus u Splitu, studenti strahuju da će se sobe dodjeljivati preko veze


Raspored u Kampusu ipak ne toliko privlačan

Zgrada se proteže se na 17 tisuća četvornih metara u devet etaža, a utrošeno je oko 100 milijuna kuna. Stambeni dio sadrži 273 dvokrevetne i 53 jednokrevetne sobe, pet dvokrevetnih apartmana te šest jednokrevetnih soba za invalide. Drugim riječima sadržava 615 kreveta, a svaka soba ima radne stolove, police, ormare, internetski priključak te toalet. Na brojnim mjestima stambenog dijela nalaze se i učionice za studente, od kojih svaka ima svoj balkon.

Prethodnih godina na ukupno 700 kreveta bilo je znatno više prijava pa se ispod crte znalo naći i preko 500 studenata.

Nove cijene studentskog smještaja

Nedavnoj sjednici Upravnog vijeća Studentskog centra Split formirane su nove cijene studentskog smještaja za nadolazeću akademsku godinu. Prema izmjenama krevet u SD Bruno Bušić iznositi će 400 kuna, a u Hostelu Spinut 630 kuna.

Studenti koji su se odlučili za smještaj u novom Studentski domu u Kampusu, dvokrevetne sobe će plaćati 790, a jednokrevetne 890 kuna.