Pretraga

Zavirite u ogromnu zgradu novog studentskog doma u Splitu

A- A+

Novi studentski dom u Splitu počeo se graditi prije četiri godine te je na njega utrošeno oko 100 milijuna kuna. Nakon nekoliko prekida u izgradnji, službena predaja objekta predviđena je 8. svibnja za kad se organizira velika svečanost. Kompleks od 17 tisuća četvornih metara sadrži 326 soba te pet apartmana i šest soba za invalide. Uz navedeno studentski dom će sadržavati ljekarnu, kafić, papirnicu, dvorane te urede Studentskog centra. Odlučili smo posjetiti još uvijek nedovršenu zgradu te napraviti fotogaleriju jedne od najvećih građevina za studentske potrebe.

Za manje od mjesec dana održat će se svečana predaja objekta studentskog doma i centra na kampusu Sveučilišta u Splitu. Objekt je započet prije četiri godine, no od tada je naišao na brojne poteškoće zbog čega je izgradnja bila nekoliko puta prekinuta. Ravnateljica splitskog Studentskog centra Gordana Raos potvrdila je da će tvrtka ‘Lavčević’ 8. svibnja predati objekt, a svečanost će uveličati premijer Zoran Milanović. Trenutno je u tijeku ishođenje uporabne dozvole, piše splitski.portal.

Izdvojeni članak

SD Stjepan Radić preko ljeta bi mogao zatvoriti svoja vrata

Sve što je jednom studentu potrebno

Zgrada se proteže se na 17 tisuća četvornih metara u devet etaža, a utrošeno je oko 100 milijuna kuna. Stambeni dio sadrži 273 dvokrevetne i 53 jednokrevetne sobe, pet dvokrevetnih apartmana te šest jednokrevetnih soba za invalide. Drugim riječima sadržavat će 615 kreveta, a svaka će soba imati radne stolove, police, ormare, internetski priključak te toalet. Na brojnim mjestima stambenog dijela nalazit će se i učionice za studente, od kojih će svaka imati svoj balkon.

U mješovitom dijelu nalazit će se uredi Studentskog centra kao i šalteri Student servisa, a prizemlje je predviđeno za ogromnu menzu u kojoj će se moći hraniti 2 500 studenata. Do menze se nalazi sportska dvorana, a predviđen je prostor za kafić, ljekarnu, papirnicu i slične sadržaje. Na krovu se nalaze još dva sportska terena koja će biti ograđena, a podrum sadrži iza debelih čeličnih vrata veliko atomsko sklonište.

Izdvojeni članak

Zagreb dobio novi studentski dom

Pristup menzi do daljnjega zabranjen

Za dovršetak menze nedostaje oko 10 milijuna kuna, no spomenutog novca nema pa će pristup tom prostoru biti zabranjen. Još jedan problem je i nedostatak video nadzora, čija će se instalacija vjerojatno odraditi naknadno.

Bez obzira na spomenute probleme, Sveučilište u Splitu će otvaranjem novog doma uduplati jeftini smještaj studenata, kao i omogućiti 25 tisuća studenata korištenje kompleksa za brojne aktivnosti.