Pretraga

Stjepan Lakušić novi je rektor zagrebačkoga sveučilišta: U drugom krugu pobijedio je jedinu protukandidatkinju

A- A+

Stjepan Lakušić novi je rektor zagrebačkog sveučilišta. U drugom krugu glasovanja pobijedio je protukandidatkinju Mirjanu Hruškar s osvojena 43 glasova. Hruškar je dobila 26 glasova senatora, a jedan je listić bio nevažeći.

stjepan lakušić izbori za rektora

Stjepan Lakušić, kandidat za rektora zagrebačkog sveučilišta jedini od njih četvero nije odgovorio na naša pitanja
Foto: Youtube creenshot Unizg | srednja.hr

Na današnjoj, izbornoj sjednici senatori su izabrali novog rektora zagrebačkog sveučilišta. Stjepan Lakušić, profesor i dekan Građevinskog fakulteta, iduće će četiri godine biti na čelnoj poziciji našeg najvećeg i vodećeg javnog sveučilišta koje broji gotovo 70 tisuća studenata. U prvom krugu između četvero kandidata, glasovi su bili podijeljeni. U drugi krug ušli su Stjepan Lakušić i Mirjana Hruškar nakon čega je u drugom krugu pobijedio s 43 glasa naspram njenih 26, dok je jedan listić bio nevažeći.

Javnost ga upoznala tek u priči s obnovom nakon potresa

Stjepan Lakušić rođen je 1968. godine, redovni je profesor i dekan Građevinskog fakulteta. Diplomirao je na istom faksu, tada naziva Fakultet građevinskih znanosti 1994. godine. Po završetku studija, zaposlio se kao znanstveni novak na tom faksu u Zavodu za prometnice. Magistrirao je 1998. godine obranivši magistarski rad Utjecaj netočnosti izradbe konstrukcijskih elemenata na propisanu širinu tramvajskog kolosijeka, a doktorat je stekao 2003. godine obranom disertacije naslova Dinamički utjecaj vozila na tramvajski kolosijek. Tada je postao asistent. Kroz godine napreduje po znanstveno-nastavnim zvanjima, postaje pročelnik Katedre za željeznice. Od sredine devedesetih sudjeluje u stručnom nadzoru nad izgradnjom i rekonstrukcijom travmajskih kolosijeka u Zagrebu i Osijeku.

Široj je javnosti poznat postao tek u priči oko obnove fakulteta zagrebačkog sveučilišta stradalih u seriji potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku tijekom 2020. godine. Prije toga bio je poprilični anonimac. U tom smo kontekstu o Lakušiću pisali kada je, još uvijek pod čelništvom rektora Damira Borasa, na naslovnici službene stranice zagrebačkog sveučilišta osvanulo Lakušićevo pismo pod obavijest o dokumentaciji u vezi obnove od potresa. Izvijestili smo tada o, podsjetimo, privilegiranoj poziciji koju je tako dobio, dok su u tijeku izbori za rektora, a on je bio jedan od kandidata.

Jedini od četvero kandidata nije odgovorio na naša pitanja

Uoči izborne sjednice četvero kandidata poslali smo ista tri pitanja i dali im jednako prostora za odgovor. Hruškar, Lazibat i Klarica svi su dali svoje odgovore vezano za Rektorovu nagradu i novčane naknade studentima, tužbe protiv studenata, novinara i profesora, ali i gorućeg problema čestog seksualnog uznemiravanja na zagrebačkim fakultetima.

Iako smo mu za odgovor dali deset dana, Lakušić nije odgovorio na naša pitanja, čak ni nakon što smo kontaktirali njegov ured na Građevinskog fakultetu i tamošnju službenicu zamolili da profesora Lakušića podsjeti na naš upit.

Konferenciju za medije na kojoj na pitanja odgovara novi rektor možete gledati u videu u nastavku: