Pretraga

Studenti jednog od većih sveučilišta dobivaju novi klub za druženje, ondje će moći i jesti te popiti piće

A- A+

Ovoga utorka Sveučilište u Rijeci, Sveučilišna knjižnica Rijeka i Studentski centar Rijeka potpisali su ugovor o međusobnim odnosima na projektu Slatko & Slano. SC će preuzeti prostor nekadašnjeg dječjeg odjela Gradske knjižnice u Rijeci te ga pretvoriti u Studentski klub s bistroom.

Sveučilište u Rijeci, riječka Sveučilišna knjižnica i SC Rijeka potpisuju ugovor oko rada na projektu pod nazivom Slatko & Slano.

Nekadašnji dječji odjel knjižnice postje studentski klub s bistroom

Riječ je o projektu kroz kojeg Studentski centar Rijeka preuzima prostor nekadašnjeg ‘Stribora’ (Dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka) te će ga prenamijeniti u Studenski klub s bistroom. Riječki studenti time će dobiti svoj prostor u centru grada s prehranom i terasom, uz samu Sveučilišnu knjižnicu.

– Potpisnici Ugovora imaju interes projekt Slatko & Slano ponovno staviti u funkciju, prilagođenu potrebama studenata i nastavnog osoblja Sveučilišta u Rijeci, studentima drugih učilišta, ali i građanima. Slatko & Slano bit će ugostiteljski objekt i multifunkcionalan prostor te će predstavljati proširenje prostora Sveučilišne knjižnice radi korištenja njezine građe, no sa slobodnijim režimom korištenja uz mogućnost konzumacije jela i pića, priopćeno je sa Sveučilišta u Rijeci.

 

Izdvojeni članak
stipendije

Prvo veće sveučilište objavilo rezultate natječaja za stipendije u 2021./22., pogledajte jeste li među dobitnicima

 

Pristup će imati i građani

Ovaj novi prostor neće biti namijenjen samo studentima i ostalim pripadnicima akademske zajednice, nego i građanima.

– Cilj je omogućiti studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici kvalitetan i lako dostupan prostor za druženje i rad u samom centru Rijeke, ali i otvoriti pristup svim zainteresiranim građanima te time potaknuti interakciju akademske zajednice i opće populacije. Slatko & Slano će se koristiti i kao prostor za razne kulturne i znanstvene skupove. Sveučilišna knjižnica vlasnik je nekretnine – poslovnog prostora koji se nalazi u zgradi na adresi Dolac 1, s ulazom na adresi Trg 128. brigade Hrvatske vojske, piše u priopćenju riječkog sveučilišta.

Studentski centar Rijeka vodit će poslovanje objekta i pružati ugostiteljske usluge te će osigurati oko 2.425.000 kn investicije za dovođenje prostora u stanje potrebno za obavljanje predviđene funkcije.

‘Stribor je preselio u Dječju kuću, a ideja je da se ovime, između ostalog, učini iskorak prema građanima Rijeke, kaže rektorica Snježana Prijić Samaržija.

– Ovdje će studenti moći čitati, ručati, popiti piće, a ugostiteljski će objekt biti otvoren i za druge goste. Cijela inicijativa dio je nasljeđa EPK, gdje je Slatko & Slano bio jedna od pravaca, koji je vodilo Sveučilište i iz kojeg se izrodio DeltaLab. Pri uređenju prostora slijedit će se estetika promovirana kroz EPK i kroz knjigu Fiume Fantastika, uvodno je rekla rektorica na potpisivanju ugovora.

Koncept će biti drukčiji od Restorana Index

Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka i pomoćnik rektorice za investicije i razvoj, idejni je začetnik ovog projekta.

– Koncept će biti drukčiji od Restorana Index, gdje studenti poručaju i odu; ovdje će moći provoditi dio svojeg slobodnog vremena, družiti se, ispijati kave i uživati u svojim studentskim danima… Nadamo se da će ovaj objekt Studentskom centu donositi i sredstva koja ćemo dalje moći ulagati u podizanje standarda naših studenata, kazao je  Jugović.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, predsjednica Upravnog vijeća Sveučilišne knjižnice Rijeka i pomoćnica rektorice za institucijske kapacitete i politike Sanja Barić bila je zadužena za pravna pitanja vezna uz reguliranje odnosa, vlasništva i sl.

Imala sam ulogu đavoljeg odvjetnika i trebala predvidjeti što bi sve moglo krenuti po zlu, ali regulirali smo sva upitna područja, poput primjerice korištenja x-ica. Zahvaljujem ovom prilikom Gradu Rijeci, ne samo zato što su preselili Stribor, nego i na tome što smo uspjeli ispregovarati dobivanje vanjske terase te se nadam da se već na ljeto vidimo dolje na kavici, zaključila je Barić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap