Pretraga

Studenti jednog od većih sveučilišta dobivaju novi klub za druženje, ondje će moći i jesti te popiti piće

A- A+

Ovoga utorka Sveučilište u Rijeci, Sveučilišna knjižnica Rijeka i Studentski centar Rijeka potpisali su ugovor o međusobnim odnosima na projektu Slatko & Slano. SC će preuzeti prostor nekadašnjeg dječjeg odjela Gradske knjižnice u Rijeci te ga pretvoriti u Studentski klub s bistroom.

Sveučilište u Rijeci, riječka Sveučilišna knjižnica i SC Rijeka potpisuju ugovor oko rada na projektu pod nazivom Slatko & Slano.

Nekadašnji dječji odjel knjižnice postje studentski klub s bistroom

Riječ je o projektu kroz kojeg Studentski centar Rijeka preuzima prostor nekadašnjeg ‘Stribora’ (Dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka) te će ga prenamijeniti u Studenski klub s bistroom. Riječki studenti time će dobiti svoj prostor u centru grada s prehranom i terasom, uz samu Sveučilišnu knjižnicu.

– Potpisnici Ugovora imaju interes projekt Slatko & Slano ponovno staviti u funkciju, prilagođenu potrebama studenata i nastavnog osoblja Sveučilišta u Rijeci, studentima drugih učilišta, ali i građanima. Slatko & Slano bit će ugostiteljski objekt i multifunkcionalan prostor te će predstavljati proširenje prostora Sveučilišne knjižnice radi korištenja njezine građe, no sa slobodnijim režimom korištenja uz mogućnost konzumacije jela i pića, priopćeno je sa Sveučilišta u Rijeci.

 

Izdvojeni članak
stipendije

Prvo veće sveučilište objavilo rezultate natječaja za stipendije u 2021./22., pogledajte jeste li među dobitnicima

 

Pristup će imati i građani

Ovaj novi prostor neće biti namijenjen samo studentima i ostalim pripadnicima akademske zajednice, nego i građanima.

– Cilj je omogućiti studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici kvalitetan i lako dostupan prostor za druženje i rad u samom centru Rijeke, ali i otvoriti pristup svim zainteresiranim građanima te time potaknuti interakciju akademske zajednice i opće populacije. Slatko & Slano će se koristiti i kao prostor za razne kulturne i znanstvene skupove. Sveučilišna knjižnica vlasnik je nekretnine – poslovnog prostora koji se nalazi u zgradi na adresi Dolac 1, s ulazom na adresi Trg 128. brigade Hrvatske vojske, piše u priopćenju riječkog sveučilišta.

Studentski centar Rijeka vodit će poslovanje objekta i pružati ugostiteljske usluge te će osigurati oko 2.425.000 kn investicije za dovođenje prostora u stanje potrebno za obavljanje predviđene funkcije.

‘Stribor je preselio u Dječju kuću, a ideja je da se ovime, između ostalog, učini iskorak prema građanima Rijeke, kaže rektorica Snježana Prijić Samaržija.

– Ovdje će studenti moći čitati, ručati, popiti piće, a ugostiteljski će objekt biti otvoren i za druge goste. Cijela inicijativa dio je nasljeđa EPK, gdje je Slatko & Slano bio jedna od pravaca, koji je vodilo Sveučilište i iz kojeg se izrodio DeltaLab. Pri uređenju prostora slijedit će se estetika promovirana kroz EPK i kroz knjigu Fiume Fantastika, uvodno je rekla rektorica na potpisivanju ugovora.

Koncept će biti drukčiji od Restorana Index

Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka i pomoćnik rektorice za investicije i razvoj, idejni je začetnik ovog projekta.

– Koncept će biti drukčiji od Restorana Index, gdje studenti poručaju i odu; ovdje će moći provoditi dio svojeg slobodnog vremena, družiti se, ispijati kave i uživati u svojim studentskim danima… Nadamo se da će ovaj objekt Studentskom centu donositi i sredstva koja ćemo dalje moći ulagati u podizanje standarda naših studenata, kazao je  Jugović.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, predsjednica Upravnog vijeća Sveučilišne knjižnice Rijeka i pomoćnica rektorice za institucijske kapacitete i politike Sanja Barić bila je zadužena za pravna pitanja vezna uz reguliranje odnosa, vlasništva i sl.

Imala sam ulogu đavoljeg odvjetnika i trebala predvidjeti što bi sve moglo krenuti po zlu, ali regulirali smo sva upitna područja, poput primjerice korištenja x-ica. Zahvaljujem ovom prilikom Gradu Rijeci, ne samo zato što su preselili Stribor, nego i na tome što smo uspjeli ispregovarati dobivanje vanjske terase te se nadam da se već na ljeto vidimo dolje na kavici, zaključila je Barić.