Pretraga

Studenti koji nemaju nastavu uživo neće plaćati punu školarinu? U jednoj od većih europskih zemalja mogli bi dobiti povrat novca

A- A+

Posljednjih godinu i pol značajan dio nastave za studente odvijao se online. Tako je bilo i u Velikoj Britaniji, a tamošnji državni tajnik za obrazovanje Gavin Williamson smatra da studenti koji iduće akademske godine neće imati nastavu uživo ne bi trebali plaćati pune školarine. Dao je naslutiti i da će od visokoškolskih ustanova koje naplate školarine, a ne održe nastavu ‘licem u lice’, tražiti da studentima vrate dio novca.

Foto: Samuel Bourke; Unsplash

Studentima u Velikoj Britaniji ne bi se trebala naplaćivati puna školarina ako im sveučilište idućoj akademskoj godini ne osigura nastavu ‘licem u lice’, smatra Gavin Williamson, britanski državni tajnik za obrazovanje.

U intervjuima koje je dao u utorak, prenosi The Guardian, očekuje se da će se od jeseni studentima biti ponuđena i nastava uživo, umjesto isključivo online nastave, što je bila norma za većinu britanskih studenata od početka pandemije. Isti list prenosi i da je državni tajni Williamson dao naslutiti da će pozvati sveučilišta da studentima vrate dio novca ako ne osiguraju nastavu uživo.

– Ako sveučilišta ne isporučuju nastavu kakvu studenti očekuju, onda im se ne bi ni trebala naplaćivati puna školarina, rekao je Williamson te dodao da će tamošnji Ured za studente dobiti ovlasti prema kojima će moći potraživati povrat školarine od visokoškolskih ustanova koje ne pružaju dovoljno dobru nastavu studentima.

Izdvojeni članak
studij sigurnosti

Zagrebački fakultet najavio nastavu uživo: ‘Dio zgrada smo obnovili, a pronašli smo i zamjenski prostor’

Ipak, priznao je i da kao čelni čovjek obrazovanja u Velikoj Britaniji zapravo nema direktnu moć nad sveučilištima. Dodao je i da je poučavanje samo dio studentskog iskustva koje studenti te države plaćaju.

S obzirom na to da su studenti pristup nastavi imali većinski samo putem računala, kako piše The Guardian, tema povratka školarine, koja u Velikoj Britaniji godišnje iznosi oko 9.250 funti, često se povlačila u javnosti. Peticiju za povratkom školarine za akademsku godinu 2020./21. potpisalo je skoro 300.000 osoba.

Također, često se naglašavalo i kako su studenti su ostali bez mogućnosti socijalizacije na sveučilištima koja je važan dio studentskog života. Ipak, do sada po pitanju povratka školarine u Velikoj Britaniji vlast nije učinila ništa, a često je izlika bila ta da sveučilišta nisu prestala nuditi kvalitetnu nastavu, iako je ona online, piše The Guardian. Do povratka školarina dolazilo je samo u iznimnim slučajevima.