Pretraga

Studenti Medicinskog pozvali kolege da prijave zlostavljače na fakultetu

A- A+

Inicijativa ‘Nisam tražila’ koja je prije par tjedana pokrenuta na Facebooku otkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na hrvatskim fakultetima. Tek je nekolicina studentskih predstavnika i fakulteta studente ohrabrila studente da im se jave i prijave slučajeve. Danas je to učinio Studentski zbor Medicinskog fakulteta.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Nakon što je srpska glumica Milena Radulović svog učitelja glume i poznatog srpskog redatelja optužila za višestruko silovanje, na površinu su isplivale i priče o seksualnom nasilju na hrvatskim fakultetima. Na Akademiji dramske umjetnosti pokrenuta je radna skupina koja je prikupila više prijava, a slučaj je proslijeđen i policiji.

Zbor MEF-a pozvao studente

Prijave je prikupljao i Studentski zbor Filozofskog, nedavno je i na PMF-u otvoren kanal za prijave, a sada je i Studentski zbor Medicinskog u Zagrebu pozvao studente i studentice da im se obrate oko ovog pitanja.

– Drage kolegice i kolege, u okviru inicijative ‘Nisam tražila’ pozivamo vas da nam se obratite ukoliko ste se tijekom studija na Medicinskom fakultetu suočile/i sa seksualnim uznemiravanjem ili zlostavljanjem. Javiti se možete studentskoj pravobraniteljici Medicinskog fakulteta, Vinki Potočki na e-mail: [email protected], poručili su iz Zbora MEF-a.

Naglasili su i da će zaštititi identitet osoba koje na spomenutu adresu prijave slučajeve i sve informacije bit će dostupne samo studentskoj pravobraniteljici.

Izdvojeni članak
pmf_Klindic_Ivan.jpg

Zbog seksualnog nasilja na Sveučilištu još jedan faks pokrenuo poseban kanal za prijave

‘Potičemo vas da skupite hrabrost i da nam se javite’

– Ukoliko se odlučite na provođenje stegovnog postupka, informacije će postati dostupne i Dekanu te članovima Dekanskoga kolegija samo u svrhu provođenja postupka te uz diskreciju. Ukoliko ste se našli u ovoj obavijesti, podržavamo vas i potičemo da skupite hrabrost i da nam se javite, makar se samo osjećali da s nekime trebate popričati. Ovdje smo za vas u svakoj situaciji, poručili su iz Studentskog zbora MEF-a.

Inače, danas je na Arhitektonskom fakultetu održan sastanak rektora Sveučilišta u Zagrebu i dekana, a tom prilikom novinari su presreli rektora Damira Borasa. Pitali su ga za komentar slučaja u kojem je znao za prijavu seksualnog uznemiravanja studentice na Filozofskom fakultetu. Umjesto da kazni profesora, Boras ga je nagradio počasnom titulom professor emeritus. Što je rekao pročitajte ovdje i pogledajte u videu: