Pretraga

Rektor Boras na pitanja o seksualnom nasilju: ‘Imao sam u životu mnogo uznemiravanja, fala Bogu, ne seksualnog’

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras danas je pred kamerama odgovarao na pitanja novinara o seksualnom nasilju na fakultetima. Rekao je da je grozno biti uznemiravan i zlostavljan te da je u životu ‘imao mnogo uznemiravanja, fala Bogu, ne seksualnog’.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Danas se na Arhitektonskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta održao sastanak dekana i rektora Damira Borasa, a razgovarali su o obnovi potresom oštećenih objekata. Pred zgradom su ga dočekali novinari i pitanja o seksualnom uznemiravanju na fakultetima.

Boras rekao i da je on bio uznemiravan

Na pitanje novinarke hoće li na današnjem sastanku s dekanima porazgovarati i rastućem broju prijava za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na zagrebačkim faksevima, Boras odgovara da “to danas nije tema, a i neće doći svi dekani”. Na daljnje pitanje novinara kad će se o tome pričati, Boras je rekao da će to biti “kad budu o tome odlučili”.

– Ja ne mogu komentirati nikakve konkretne slučajeve jer moramo štititi prije svega žrtve, a isto tako sad su već neka imena izašla, i naravno prije nego što se postupak provede. Ja sam proveo postupak i svi moraju znati da ja oštro osuđujem sve, rekao je Boras.

Usred su ga izjave prekinuli novinari s pitanjem kakav je to postupak proveden i kako je izgledao, na što je Boras opet rekao da “zbog sudskog postupka ne može o tome govoriti”. Naš novinar pitao ga je i kakvu poruku šalje svojim potezom nagrađivanja profesora koji je prijavljen za seksualno zlostavljanje, na što je Boras zastajkujući se požalio da je i on bio zlostavljan, “fala Bogu, ne seksualnog”.

– Pogledajte komentare koji nemaju s istinom nikakve veze. Svi znaju što ja mislim. Ja mislim da je grozno biti uznemiravan i zlostavljan. Pogotovo seksualno. Ja sam u svom životu imao mnogo uznemiravanja, ne seksualnog, fala Bogu, i nitko me nikad nije štitio, a ja štitim pogotovo ove događaje, istaknuo je Boras.

Naš ga je novinar još jednom upitao kakvu poruku šalje svojim postupcima, no rektor se zahvalio prisutnima te ušao u zgradu Arhitektonskog fakulteta. Njegovu izjavu možete pogledati u videu ispod.

Dubiozna izjava

Rektor Boras je, podsjetimo, bio upoznat s barem jednom prijavom za seksualno uznemiravanje, no umjesto ikakve sankcije, prijavljeni je profesor nagrađen. Boras ga je osobno predložio, a poslije odlukom Senata, i okrunio počasnom titulom professor emeritus. O svemu tome pisala je Telegramova Dora Kršul, na koju se rektor par dana nakon oštro obrušio u priopćenju, nazvavši je “opsesivnom”, a njen rad “klevetničkim tekstovima”.

Osim toga, u istom je dopisu problematizirao i potpisanu izjavu studentice koja je optužila Borasovog kandidata za seksualno uznemiravanje. Da stvar bude gora, u nekoliko je navrata u tom priopćenju, što eksplicitno, što implicitno, otkrio radno mjesta prijaviteljice i tako djelomično otkrio njen identitet. No, danas je pak rektor, potpuno drugačije ustanovio da ne može komentirati pojedinačne slučajeve jer, citiramo, “moramo štititi prije svega žrtve”. Dodatno navodeći razloge iz kojih ne može dati komentar , Boras je istaknuo da su već u javnost izašla neka imena prije nego što se cijeli postupak proveo. I to je ostalo nejasno, budući da su svi relevantni mediji maksimalno štitili anonimnost, kako potencijalnih žrtava, tako i potencijalnih počinitelja.

Rektor je danas rekao da, osim iz navedenih razloga, o konkretnim prijavama ne može govoriti “zbog sudskog postupka”. Postupci se prema zadnjim saznanjima još uvijek vode na fakultetima gdje za to zadužena povjerenstva i pravobranitelji skupljaju prijave. Usto, i policija ja od nekolicine zagrebačkih fakulteta tražila dokumentaciju te započela neovisnu istragu, ali po svemu sudeći još ništa nije došlo do razine suda. Na koncu, zgodno se osvrnuti i na izjavu rektora da je “proveo postupak” u vezi seksualnog uznemiravanja, dok u priopćenju o prijavi nagrađenog profesora navodi da sa svoje strane nije našao “uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka”.


Više tekstova na ovu temu:

Reagirali su i iz Sabora, kažu da je rektor Boras zataškao jednu prijavu seksualnog uzemiravanja

Javila se bivša dekanica Filozofskog, kaže da rektor očito ‘smatra da su za cijelu situaciju krive žene’

HND oštro osudio Borasov napad na novinarku: ‘Najmanje što može učiniti je ispričati se’

Boras se oglasio o prijavama za seksualno zlostavljanje, obrušio se na novinarku koja je pisala o tome

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

Javile se još tri žrtve profesora kojeg je Boras nagradio: ‘Gurnuo mi je jezik u usta’