Pretraga

Studenti Aspire lako se zapošljavaju: Praksu imaju već od prve godine

A- A+

Ako kroz studij imamo kvalitetno iskustvo prakse, ne moramo brinuti o zapošljavanju nakon diplomiranja. Mihovil, student Gastronomije pri Visokoj školi Aspira, stručnu je praksu radio, između ostalog, u restoranu u Barceloni s dvije Michelinove zvijezdice. Praktično iskustvo na faksu jedno je od najvažnijih koje možemo steći, ali ne mogu se svi pohvaliti iskustvom kao što je imao Mihovil. S njim smo popričali o tome, a doznali smo i više informacija o praksi te studiranju na Aspiri.

aspira

Mihovil, student Gastronomije na Aspiri, na stručnoj praksi u Barceloni, restoran Disfrutar | Privatan album

Većinu studenata kroz školovanje muči pitanje zapošljavanja, nerijetko nailaze na oglase za posao koji uvjetuju godine iskustva, ali otkuda iskustvo studentima koji su tek kročili na tržište rada? Silno teorijsko znanje čini se uzaludnim u usporedbi s realnim zahtjevima na tržištu rada, a manjak praktičnog znanja obeshrabruje mlade ljude prilikom ulaska na tržište rada.

No, što ako bi vam netko pružio priliku studiranja na fakultetu koji ima stopostotni broj studenata koji su stekli praktično iskustvo i to ne samo na jednoj godini studija, nego tijekom cijelog studija?

Visoka škola Aspira jedna je od rijetkih obrazovnih ustanova koja se može pohvaliti sa stručnom praksom već od prve godine studija. Aspirine studente ne ‘kopka’ kako primijeniti naučena praktična znanja, a ujedno se mogu pohvaliti budućem poslodavcu s mnogobrojnim iskustvom u struci razbijajući dugogodišnji mit o neiskustvu studenata po samom završetku studija.

Preko prakse do sigurnog zaposlenja

Aspirini studenti imaju priliku surađivati s nekima od najboljih poslodavaca u svom sektoru. Primjerice, studenti Računarstva bruse svoje vještine programiranja u najuspješnijim hrvatskim IT tvrtkama kao što su Lama d.o.o., Codeasy, Statim d.o.o., Little Code d.o.o., Emovis tehnologije d.o.o., Maurer Electronics Split d.o.o, HR Cloud, Manas, Travel Soft, Sedam IT, Typeqast, Span, Profico i drugi.

Studenti Sportskog menadžmenta pohađaju stručnu praksu u sportskim klubovima, savezima i agencijama poput HNK Hajduk, NK Lokomotiva, NK Rudeš, KK Split, KK Cibona, KK Cedevita, Hrvatski vaterpolski savez, HOO, AB Sport, Sportske igre mladih, Dalmatinko kup, MNK Olmissum i drugi.

Dodir s hotelskom industrijom i ugostiteljstvom kod naših partnera kao što su Radisson Blu Resort, Hilton, Esplanada, Falkensteiner, Le Meriden Lav, Leonardo Hoteli, Maistra, Valamar i mnogim drugima, ACI marinama, restoranima nositeljima Michelin zvjezdica i preporuka kao što su Monte, Pelegrini, Noel, ManO, Nautika, Atelje, J&B, dvorac Zemono, DAM (Slovenija), La Subida, Agli Amici, Castello di Spaltena te La Capinera u Taormini (Italija) studentima Turizma i Gastronomije daje priliku za upoznavanje s načinima rada i principima funkcioniranja najboljih europskih restorana.

Studenti imaju samo riječi hvale za stečeno znanje i vještine pružene od strane mnogobrojnih partnera s kojima Aspira surađuje u svrhu omogućavanja najboljih praksi, a zadovoljni su i iskustvom studiranja.

– Svi potrebni materijali su nam na jednom mjestu i sve je jasno objašnjeno. Na vrijeme dobijemo sve potrebne informacije, sve naše studentske obveze su jasne već na početku svakog semestra i na početku svakog kolegija, kaže nam studentica Sportskog menadžmenta Lucija Marasović, stidljivo priznajući da je na drugoj godini studija postala dobitnica Dekanove nagrade, koja joj je bila veliki poticaj za daljnji rad.

aspira

Lucija Marasović, studentica Aspire na praksi u KK Split | Foto: Privatan album

Praksu odradio u restoranima u Zagrebu i Barceloni s Michelinovom zvjezdicom

– Praksu sam odradio, ali mi se toliko svidjelo tu da sam pitao chefa da ostanem raditi sezonu. Moram priznati da mi nije bilo lako u početku, pogotovo kada usporedim moje iskustvo i renomiranost ovog restorana. Naime, chef u restoranu je Bruno Vokal, koji je proglašen za najboljeg mladog chefa u Hrvatskoj i velika mi je čast raditi s njim. Uvijek pomogne što god treba. Cijelo osoblje u kuhinji je odlično i atmosfera je super. Radi se puno, posla ima, ali kad radiš ono što voliš, stvarno ništa nije teško, kaže nam Mihovil Veža, student Gastronomije u Zagrebu.

– Kod pronalaska stručne prakse studenti imaju mogućnost sami izabrati restoran ili im faks može izabrati neki po svojem odabiru. Ja sam izabrao restoran “Noel*” u Zagrebu. Uvijek težim najboljem, zato je “Noel”, kao restoran nositelj Michelinove zvjezdice, bio moj odabir, kazuje nam Mihovil.

aspira

Mihovil Veža i ekipa iz ‘Noela’ | Foto: Privatan album

Shvaćajući važnost stjecanja iskustva i rada na sebi, Mihovil se odvažio i na odlazak u inozemstvo! Osim u „Noela“, odradio je stručnu praksu i u Barceloni u restoranu “Disfrutar“. Inače, ovaj restoran je rangiran kao peti na listi TOP 15 svjetskih restorana, a ujedno ima i dvije Michelinove zvjezdice!

Osim pozitivnih iskustava studenata, povratna informacija i dojmovi poslodavaca o stručnoj praksi su iznimno pohvalni i motivirajući za studente, a Aspirini suradnici imaju posebne riječi hvale i po pitanju dugogodišnje organizacije Dana karijera, koji se svake godine održava u Splitu i Zagrebu kao prilika za studente da se predstave i upoznaju poslodavcima i tako otvore vrata, prvotno za stručnu praksu, ali i za potencijalno buduće zaposlenje.

– Studenti Aspire su najbolji studenti kod nas u hotelu Santa Lucia koje smo do sada imali. Oni se uistinu trude. Osim studenta, imamo i djelatnike tokom čitave godine koje smo na Danu karijera upoznali u Aspiri i koji su postali naši ponosni djelatnici, tvrdi Nevena Tomaš Čikeš iz heritage hotela Santa Lucia.

aspira

Studenti Turizma u Budimpešti | Foto: Aspira

Stekni međunarodno iskustvo

Pored stručne prakse, Visoka škola Aspira može se pohvaliti osobljem, profesorima, koji su vrhunski stručnjaci u svojim područjima željni prenijeti znanje studentima te izuzetno brzom i efikasnom stručnom službom koja olakšava sve najmrže radnje studenata, poput papirologije i administrativnih poslova.
Studijska putovanja, Erasmus razmjena studenata, izvannastavne aktivnosti, stipendije, sudjelovanje na domaćim i inozemnim stručnim događanjima, konferencijama, networking s eminentnim stručnjacima iz prakse su jedni od mnogobrojnih razloga zašto odabrati upravo Aspiru kao ulaganje u daljnju budućnost.

Tako su Aspirini studenti u protekloj godini imali priliku otići na studijska putovanja u Italiju, Sloveniju, Budimpeštu, Novi Sad, kao i na skijanje na Jahorinu. Ono što iznimno raduje je sve veći broj, iz godine u godinu, onih studenata koji se odlučuju na stjecanje međunarodnog iskustva putem – Erasmusa.

Ako želiš studirati srcem i raditi ono što voliš, prijavi se za jedan od prijemnih postupaka u Splitu ili Zagrebu!

Prijemni postupak za studije Računarstva, Sportskog menadžmenta, Međunarodnog menadžmenta u Hotelijerstvu i turizmu, Gastronomije održat će se 31.8. u Splitu i 1.9. u Zagrebu.

Za više informacija posjetite Aspirinu web stranicu.