Pretraga

Kako osvojiti stipendiju za studij? Studentica kojoj je to pošlo za rukom ima par savjeta

A- A+

Za studenticu Inu, stipendija na koledžu RIT Croatia bio je prilika da ostvari svoje snove. Uspjela je osvojiti punu stipendiju za studij Service Management, a s nama je podijelila kako joj je to pošlo za rukom. Vidite li se i sami u turizmu, dobra je vijest da se natječaj ponavlja i ove godine. Prijave traju do 11. travnja.

Kako do pune stipendije za studij na američkom koledžu? Razgovarali smo sa studenticom kojoj je to pošlo za rukom | Foto: Unsplash

Studij koji ima baš sve što tražite ste pronašli na privatnom fakultetu, ali se iznos školarine nametnuo kao prepreka? Kada je upisivala fakultet, u točnoj takvoj situaciji se našla studentica Ina. Znala je da želi upisati studij turizma, a program američkog koledža RIT Croatia za nju se istaknuo pred svim studijima u ovom dijelu regije, rekla nam je.

– Uvijek sam htjela upisati fakultet koji je kvalitetan i čija će mi diploma otvarati mnoga vrata. Nažalost u današnjem svijetu, takve tvari koštaju, a kad sam saznala za RIT Croatia, vidjela sam priliku da uz stipendiju koju nude ostvarim svoje ciljeve. Tako sam se i prijavila za stipendiju, ali s potpunom sigurnošću da je neću osvojiti. Zaposlenici odjela za upis novih studenata na RIT Croatia su mi puno pomogli jer su mi dali neku sigurnost da su takve stvari ipak moguće, počela je svoju priču Ina.

Trenutno je studentica druge godine na stručnom prijediplomskom studiju Service Management koji se izvodi na kampusu RIT Croatia u Dubrovniku. Koledž RIT Croatia poseban je po tome što pripada američkom sveučilištu RIT iz savezne države New York, a nakon završavanja studija, studenti stječu dvije diplome – američku i hrvatsku.

RIT Croatia stipendije

Ina, studentica koledža RIT Croatia, osvojila je punu stipendiju za studij Service Management | Foto: Privatna arhiva

Osvojite i vi punu stipendiju!

Vidite li se i sami na tom studiju, dobra vijest je da upravo u tijeku natječaj Hospitality Star Search na kojem možete osvojiti punu stipendiju za njega! Prijaviti se mogu maturanti ili svi koji su školu završili u zadnje dvije godine. Najvažniji preduvjet, naravno, jest da svoju budućnost vidite u turizmu i poslovnoj ekonomiji.

Natječaj provode koledž RIT Croatia u suradnji s partnerom Adriatic Luxury Hotels. Punu stipendiju osigurali su Adriatic Luxury Hotels (ALH), a pobrinuli su se i da kandidat kojeg odaberu dobije prvoklasno iskustvo studiranja. David James Taylor, predsjednik Uprave ALH, rekao nam je više.

– Zajednički projekt predstavlja iznimnu priliku za suradnju jer će odabranog stipendista koji će studirati na RIT-u, ALH voditi kroz sve korake dok napreduje prema diplomi i uspješnoj karijeri u hotelijerstvu. Ključni dio naše misije u ALH je posvećenost razvoju sljedeće generacije stručnjaka u turizmu. Oni su budućnost industrije, i važno je da im pružimo najbolju moguću priliku za ostvarivanje karijere. Veselimo se partnerstvu s RIT Croatia i uspješnoj budućoj suradnji, izjavio je predsjednik Uprave.

Finalisti putuju u Dubrovnik o trošku RIT Croatia!

Ukupni fond stipendija iznosi 83.200 €, dodjeljuje se ukupno pet stipendija, a pobjednik natječaja osvojit će punu stipendiju za studij Service Management u iznosu od 27.200 €. Odabrani finalisti bit će pozvani u Dubrovnik, gdje će sudjelovati u dvodnevnom programu i gdje će se odvijati i završni krug intervjua s nastavnicima RIT Croatia i predstavnicima Adriatic Luxury Hotels. Kandidatima će RIT Croatia pokriti troškove puta i smještaja u Dubrovniku. Prijaviti se možete do 11. travnja, a sva pravila natječaja pronađite ovdje.

rit croatia stipendija

Foto: screenshot, web stranica RIT Croatia

Ina je podijelila svoje iskustvo s natječajem

Naša sugovornica je i sama sudjelovala baš na tom natječaju, na kojem je osvojila punu stipendiju za svoj željeni studij. U cijelu priču ušla je s niskim očekivanjima tako da joj sudjelovanje u natječaju uopće nije bilo stresno.

Ovogodišnji kandidati koji se prijave proći će iste korake kao i Ina, pa smo ju zamolili da nam opiše cijelo iskustvo. Nakon ispunjavanja web obrasca za prijavu i slanja dokumentacije, pozvali su je na prvi intervju. Razgovarajući sa zaposlenicima Odjela za upis, nestali su i zadnji tračci treme, prisjetila se Ina.

– Nisam bila pod pritiskom vremena jer sam znala da vremena ima još puno i da većina, ustvari, još ni ne zna što bi upisala. Također mi je uvelike olakšao prvi sastanak koji sam imala sa zaposlenicima RIT Croatia. Taj sastanak me opustio i uveo u svijet koji dolazi, puno je bilo lakše nego da sam odmah stupila pred komisiju za stipendiranje, navela je studentica.

Žiri je osvojila njena strast prema struci

Na njeno zadovoljstvo, zajedno s još devet kandidata prošla je u drugi krug natječaja. On se sastojao od razgovora sa žirijem natječaja, uživo na kampusu u Dubrovniku. Iako je do tada bila poprilično opuštena, u zadnjem krugu natječaja osjećala je malu tremu, priznala je.

– Stres je bio prisutan, ali sam znala da moram pričati o nečemu što volim i što me zanima kako u privatnom tako i u poslovnom smislu i sama ta činjenica me održala pribranom. Ja sam veliki fan turizma, putovanja i ugostiteljstva. Za sve navedeno imam veliku strast i mislim da su upravo to članovi žirija i prepoznali, istaknula je naša sugovornica.

Tako je nagrađena punom stipendijom, a djelomične stipendije osvojila su još četiri kandidata. Ina je svojim odabirom studija i više no zadovoljna, rekla nam je.

– Studiranje turizma na RIT Croatia za mene je posebno iskustvo jer mi nudi praksu kroz studiranje, kao i razne prilike za stjecanje iskustva u nekim od najvećih imena hotelske industrije. Sistem rada je sklopljen tako da me profesori kroz praktične zadatke pripremaju za rad u raznim situacijama i stimuliraju rješavanje raznih problema, što je puno bolje od slijepog učenja teksta, rekla je Ina.

Studentski život u Dubrovniku joj je top

Što se studentskog života u Dubrovniku tiče, i on ima svoje prednosti. Ina je rodom iz Bosne i Hercegovine, iz grada Bihaća. Kao i Dubrovnik, Bihać je manji grad, stoga se Ina u novoj okolini odlično snašla. Velika prednost njenog studija je i odličan raspored obveza, dodala je Ina.

Izdvojeni članak
jet ski klub Spi-RIT

Zagrebački studenti mogu se učlaniti u jet ski klub: Osnovale su ga dvije studentice

– Kad svega postane previše, dođu praznici i odmor kod kuće. Blizina Dubrovnika Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori mi omogućava svako toliko mali getaway, koji se završi bolje nego da čitavu godinu živim u nekom užurbanom gradu. Zanimljiva činjenica je da Dubrovnik bez obzira na svoju veličinu, nudi pregršt opcija za rad studentima. Svatko tko želi raditi, lako će naći posao. Sve je jako dobro povezano i studenti su im jako bitni kao dio stanovništva. Studentski dom je odličan, nov je i jako čist, nije bučan, a opet nema nekih strašnih restrikcija, svako ima svoju slobodu, zaključila je naša sugovornica.

Puno više informacija o studiranju na koledžu RIT Croatia možete dobiti na njihovoj web stranici. O natječaju u kojem možete osvojiti punu stipendiju pročitajte ovdje. Nedavno smo pisali o studentskom jet ski klubu kojeg vode dvije RIT Croatia studentice, a taj tekst pročitajte ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i koledža RIT Croatia

Copy link
Powered by Social Snap