Pretraga

Studenti s liste ProBUDImo Filozofski žale se zbog odbijanja kandidatura, dok druga strana tvrdi da je sve po zakonu

A- A+

U utorak i srijedu održavaju se redovni izbori na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, a veliku pozornost opet izazivaju izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta, gdje su izvanredni izbori bili održani u studenom, pa opet u prosincu nakon još jednog ponavljanja. Kandidatima s liste proBUDImo Filozofski odbijena je kandidatura zbog nepotpune dokumentacije, premda zadovoljavaju uvjet o minimalnom broju ostvarenih ECTS bodova. Posebnu pozornost izazvao je slučaj brucoša čija je kandidatura odbijena jer nije sakupio najmanje 60 ECTS-a u protekle dvije godine studija, što ni teoretski nije mogao ostvariti. Od Sveučilišnog izbornog povjerenstva saznajemo da je napisana preporuka da se brucošu omogući izlazak na izbore, a predsjednica Izbornog povjerenstva na Filozofskom Zrinka Božić Blanuša najavljuje objavu revidirane odluke za sutra.

FFZG foto:Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Rektor Damir Boras je uz pomoć Senata krajem prošle godine odlučio selektivno primijeniti Zakon o studentskom zboru isključivo na Studentski zbor Filozofskog fakulteta kojeg je raspustio jer nije poštivao članak 9. Zakona o studentskom zboru koji kaže ‘Na izborima za studentski zbor bira se najmanje onoliko članova studentskog zbora koliko u senatu sveučilišta, odnosno vijeću visokog učilišta ima studentskih predstavnika’. Našim istraživanjem utvrdili smo stanje na drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koje je pokazalo selektivnu primjenu zakona samo na FFZG-u dok su rektor i Senat zatvorili oči na nepravilnosti drugih sastavnica fakulteta. Slična je situacija na drugim Sveučilištima diljem Hrvatske.

Krajem listopada prošle godine ponovljeni su izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta, ali su poništeni zbog nekoliko listića viška u glasačkim kutijama. Na ponovljenim izborima, izlaznost studenata je bila manja, a 15 od 16 mjesta u Zboru osvojila je lista ‘Filozofski je naš’, dok je jedno mjesto pripalo kandidatu s liste ProBUDImo Filozofski.

Redovni izbori na Filozofskom fakultetu, ali i drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, održavaju se u utorak i srijedu, a protekli tjedan opet je bio buran na Filozofskom gdje su nekolicini studenata s liste ProBUDImo Filozofski odbijene kandidature.

Izdvojeni članak

Portal srednja.hr MZOS-u podnio zahtjev za upravnim nadzorom svih fakulteta u Hrvatskoj

Brucošu odbijena kandidatura zbog manjka ECTS-a koje nije ni mogao ostvariti

Antun Pervan je student prve godine portugalskog jezika i književnosti te kroatistike, a podnio je kandidaturu za izbore s podrškom liste ProBUDImo Filozofski. Kandidatura mu je odbijena jer nije ostvario minimum od 60 ECTS-a u posljednje dvije godine studiranja.

– Za studentskog predstavnika ne može se kandidirati student koji u posljednje dvije godine studija nije sakupio minimalno 60 ECTS bodova ili koji drugi put ponavlja godinu tijekom studija koji se izvodi prema propisima koji su vrijedili prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te u ostalim slučajevima predviđenim statutom studentskog zbora, stoji u članku 14. stavku 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.

Kako student prve godine studija niti ne može teoretski ostvariti 60 ECTS-a, Antun Pervan se osjetio diskriminiranim.

– Osjećam veliku diskriminaciju od strane Izbornog povjerenstva i Povjerenstva za žalbe. Tražio sam reakciju i potporu v.d. studentske pravobraniteljice, Andree Horvat, no nisam ih dobio, kaže nam student Antun Pervan.

Za komentar smo zamolili Andreu Horvat, v.d. studentske pravobraniteljice na FFZG-u.

– Nije istina da nisam uopće reagirala. Kontaktirala sam Izborno povjerenstvo, a njegovi članovi su mi rekli da su svjesni problematike i da njihovo trenutno djelovanje nema veze s odlukama prijašnjih Izbornih povjerenstva. Unatoč tome, svjesni u kakvoj se situaciji nalaze, i potaknuti ne samo mojim apelom odlučili su se obratiti višoj instanci – Sveučilišno Izborno povjerenstvo koje je onda donijelo konačnu odluku, rekla nam je v.d. Studentske pravobraniteljice Filozofskog fakulteta Andrea Horvat.
Oko ove problematike i propusta u Zakonu o kojem zakonodavci nisu razmišljali te konkretnog slučaja odbijanja kandidature Antuna Pervana zatražili smo i mišljenje Sveučilišne studentske pravobraniteljice, studentice Pravnog fakulteta, Barbare Šimić.

– Nisam primila službeni upit oko kandidiranja brucoša za studentske izbore na Filozofskom fakultetu. Članak 14. propisuje uvjete koji studenti moraju zadovoljiti prilikom kandidature. Stavak 2. navodi da svi studenti imaju pravo birati i biti birani, a stavak 3. samo dodatnu odredbu za studente koji u posljednje dvije godine nisu skupili minimalno 60 ECTS-a. Prema tome, taj stavak ne odnosi se na brucoše jer je njima u tijeku tek prva godina studija. Odbijanje kandidature brucoša zbog manjka ECTS-a predstavlja izravnu diskriminaciju. Nije mi jasna odluka Izbornog povjerenstva FFZG-a niti Povjerenstva za prigovore tim više što je praksa na ostalim fakultetima da se brucoši mogu birati. Primjerice, na Pravnom fakultetu brucoši se normalno mogu kandidirati, rekla je Sveučilišna studentska pravobraniteljica Barbara Šimić.

Na Studentskim izborima za SZ FFZG-a 2013. uredno prihvaćene kandidature brucoša

Od 32 odobrene kandidature za izbore Studentskog zbora FFZG-a 2013. godine 7 ih je bilo od brucoša. Jedan član tadašnjeg Izbornog povjerenstva rekao nam je kakve su takve kandidature normalno prihvaćene, ali i da su omogućili studentima dostavu dodatnih dokumenata, ako je prilikom predaje uočeno da nešto nedostaje.

Predsjednica Izbornog povjerenstva na FFZG-u: Ne postoji službena odredba ili naputak Sveučilišta za kandidiranje brucoša

Predsjednica Izbornog povjerenstva za izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta je Zrinka Božić Blanuša, koja je s drugim kolegama imenovana u Povjerenstvo 28. veljače na prijedlog Fakultetskog vijeća 16. veljače.

– U trenutku kada je Izborno povjerenstvo za izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta donijelo spomenutu odluku (20. ožujka 2017.) koju je potvrdilo i Povjerenstvo za prigovore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta (22. ožujka 2017.), nije postojala nikakva službena odredba ili naputak Sveučilišta u Zagrebu ili Izbornog povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora za postupanje u ovakvim slučajevima. Izborno povjerenstvo nije imalo drugoga izbora nego postupiti u skladu s odredbama Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (članak 14., stavak 3.) i Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (članak 6., stavci 2. i 3.). Informaciju da su studenti prve godine sudjelovali na izborima 2013. na Filozofskom fakultetu i na drugim sastavnicama te po kojoj osnovi su im to odobravano, ovo Izborno povjerenstvo nije imalo, rekla nam je Zrinka Božić Blanuša, predsjednica Izbornog povjerenstva.

Izdvojeni članak

Poništeni studentski izbori na Filozofskom: Poznat datum novih u prosincu

Božić Blanuša nam isto tako otkriva da je odluka revidirana na temelju naknadno pristigle Preporuke Izbornog povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu za provođenje studentskih izbora, a koja ukazuje na ‘dobru dosadašnju praksu’ na prethodnim izborima za Studentski zbor. Izborno povjerenstvo za izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta na sjednici održanoj 24. ožujka 2017. odlučilo je svoju prethodnu odluku revidirati.

– U ponedjeljak 27. ožujka 2017., čim zaprimimo službenu Preporuku Izbornog povjerenstva Sveučilišta, naša će odluka biti objavljena.

Predsjednica Izbornog povjerenstva Sveučilišta Marta Zorko dala nam je uvid u Preporuku u kojoj stoji kako se brucošu treba omogućiti kandidatura.

– Kandidatu Antunu Pervanu omogućite kandidaturu na predstojećim studentskim izborima. S obzirom na to da je kolega student prve godine preddiplomskog studija isti nije teoretski ni mogao skupiti 60 ECTS bodova te smo stava da se na njega čl. 14.st. 3 Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama ne može primjenjivati. Dobra dosadašnja praksa je bila da se studentima prve godine omogući kandidiranje na izborima iz već spomenutog razloga, ali i s ciljem veće i bolje reprezentativnosti studenata. Također, uvidom u arhivu studentskih izbora primijetili smo da su na prošlim redovnim izborima za SZ FF-a sudjelovali kandidati prve godine preddiplomskog studija, riječ je o kolegama Mateu Batiniću i kolegici Petri Bičanić. Dakle, spomenuta praksa do sada se provodila i na Filozofskom fakultetu, piše u Preporuci koju potpisuje Marta Zorko, predsjednica Izbornog povjerenstva Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Predsjednica Povjerenstva za prigovore Meri Tadinac: Tko se jednom opeče, puše i na hladno

Student Antun Pervan je tijekom prošlog tjedna uložio žalbu Povjerenstvu za prigovore za izbore za Studentski zbor FFZG-a. a predsjednica Povjerenstva Meri Tadinac cijeli slučaj komentira za srednja.hr.

– Kao što možete vidjeti iz Odluke Povjerenstva za prigovore (dokument dolje) , članovima Povjerenstva je bilo posve jasno da je primjena čl. 14, st. 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama na brucoše nelogična jer oni nikako nisu mogli sakupiti potrebnih 60 ECTS bodova. O praksi odobravanja kandidatura brucošima na izborima Studentskog zbora FFZG-a 2013. godine te na drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu Povjerenstvo u trenutku donošenja odluke nije imalo nikakvih informacija te je moglo postupiti jedino u skladu sa zakonskom odredbom. Budući da se odobravanjem kandidatura brucošima krši navedena odredba Zakona, bilo bi dobro da je prije početka kandidacijskog postupka Izborno povjerenstvo Sveučilišta svim sastavnicama uputilo neku službenu preporuku ili naputak o tome, čime bi se izbjegle nedoumice i mogućnost da se na različitim sastavnicama postupa različito, a Izborno povjerenstvo bi imalo pravni okvir za donošenje odluke koja je u suprotnosti sa zakonskom odredbom o 60 ECTS bodova, rekla nam je Meri Tadinac, predsjednica Povjerenstva za prigovore za izbore za Studentski zbor FFZG-a.

Profesorica Tadinac je objasnila i širi kontekst strogog poštivanja pravila te podsjeća na slučaj poništavanja izbora za Studentski zbor FFZG-a prošle godine, 500 dana nakon njihova održavanja.

– Tko se jednom opeče, puše i na hladno. Znam da ste vrlo dobro upoznati sa slučajem poništavanja izbora za SZ održanih 2015. godine, za što nije postojala nikakva zakonska osnova. Kako bi tek bilo lako poništiti izbore kad bi postojala čak i mala sumnja u nepoštivanje zakonskih odredbi! Stoga smo odlučili da tijekom provođenja ovih izbora striktno poštujemo sve odredbe Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Drugim riječima, odlučili smo u slučaju nedoumica (koje se nužno javljaju jer nijedan od navedenih dokumenata ne definira precizno sve aspekte izbornog postupka) radije pogriješiti u smjeru previše strogog i nefleksibilnog pridržavanja zakonskih odredbi, nego donijeti odluku koju bi bilo moguće osporiti zato što nije u potpunosti u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, zaključuje Tadinac slučaj kandidiranja brucoša na studentskim izborima.

Odluka Povjerenstva za prigovore – Studentski izbori FFZG 2017. by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

Šustar se skriva iza priopćenja jer je MZOS zakuhao priču oko Filozofskog

Kandidati kojima su odbijene prijave zbog nepotpune dokumentacije, bili su kandidati prije četiri mjeseca

Hrvoje Pavić je član Studentskog zbora FFZG kao jedini kandidat s liste ProBUDImo Filozofski. Trenutno je student II. godine poslijediplomskog studija Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu. Kandidatura za redovne izbore mu je odbijena.

– Trenutno sam student II. godine PDS, a na prvoj godini studija sam skupio 28 bodova. Prethodnu diplomsku razinu studija završio sam na Filozofskom fakultetu u Osijeku gdje sam diplomirao u ak.god. 2014./15., a te godine sam prikupio 60 bodova. Kompletna dokumentacija o preddiplomskoj i diplomskoj razini studija na Filozofskom fakultetu u Osijeku nalazi se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dokumentaciju sam predao prilikom upisa na I. godinu PDS.

Istovjetnu prijavu za izbor na funkciju člana Studentskog zbora FFZG-a sam podnio u studenom 2016. godine. Tijekom studenog sam imao 28 bodova manje, no kandidatura mi je uspješno prihvaćena, govori nam Hrvoje Pavić čija je kandidatura odbačena.

U sličnoj situaciji nalazi se Klara Barišić, studentica 4. godine preddiplomskog studija filozofije i judaistike, čiju kandidaturu podržava lista ProBUDImo Filozofski.

– Od zimskog semestra 2015. do danas sakupila sam 84 ECTS boda. U studenom i prosincu kandidatura mi je odobrena. Izborno povjerenstvo nadležno za izbore u ožujku mi je odbilo kandidaturu, samo četiri mjeseca nakon zadnjih izbora na kojima mi je kandidatura prihvaćena, navodno zbog neispunjavanja uvjeta navedenih u Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama čl.14 točka 3. (koji se mogu provjeriti uvidom u ISVU sustav, objašnjava nam svoju situaciju studentica Klara Barišić.

Predsjednicu Izbornog povjerenstva na FFZG-u Zrinku Božić Blanušu pitali smo zašto je odbijena kandidatura navedenom studentu i studentici, koji tvrde da imaju dovoljan broj ECTS-a.

– Nažalost, baratate pogrešnim informacijama. Studentima Hrvoju Paviću i Klari Barišić su kandidature odbijene zbog nepotpune dokumentacije. Budući da je u kandidacijskom obrascu vrlo jasno navedeno što su kandidati dužni priložiti da bi kandidatura bila valjana (presliku indeksa ili druge odgovarajuće studentske isprave kojom se dokazuje da za kandidaturu ne postoje zapreke iz članka 6. stavka 2. Pravilnika) i da čl. 6. st. 3. Pravilnika jasno nalaže da se kandidature koje nisu u skladu sa čl. 14. st. 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama odbace, Izborno povjerenstvo je tako i postupilo. Izborno povjerenstvo odluku o kandidaturama donosi na temelju pravovremeno predane dokumentacije i njegov zadatak nije da samo nadopunjuje dokumentaciju i odrađuje ono što su studenti koji se kandidiraju sami dužni napraviti. Iz toga što su spomenuti studenti bili kandidati na izvanrednim izborima prije četiri mjeseca i što je kolega Pavić član Studentskog zbora, mogu samo zaključiti da su tada svu dokumentaciju uredno i na vrijeme predali. Jasno je propisano kako izgleda valjana kandidatura, a zadatak Izbornog povjerenstva je da se drži odredbi Zakona i Pravilnika, zaključila je predsjednica Izbornog povjerenstva Zrinka Božić Blanuša.

Izdvojeni članak

Filozofski prodisao: Nakon 7 mjeseci održana maratonska sjednica Vijeća

Preporuka Sveučilišnog izbornog povjerenstva: Omogućite brucošu kandidaturu, a o ostalim žalbama odlučite samostalno

Predsjednica Povjerenstva za prigovore Meri Tadinac objašnjava kako je zadaća Povjerenstva provjeriti je li Izborno povjerenstvo na osnovi zaprimljene dokumentacije donijelo odluku u skladu s odredbama Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

U razgovoru s jednim članom Izbornog povjerenstva na izborima 2013. godine saznali smo kako je studentima koji su imali nepotpunu dokumentaciju dana prilika da ju upotpune, a komentar takve prakse tražili smo i od Meri Tadinac.

– Kao što smo i naveli u Odluci od 22. ožujka, u kandidacijskom obrascu (i u uputama za kandidacijski postupak objavljenima na internetskoj stranici Fakulteta) izrijekom je navedeno da je kandidat prilikom prijave dužan priložiti presliku indeksa ili druge odgovarajuće studentske isprave kojom se dokazuje da za kandidaturu ne postoje zapreke iz članka 6. stavka 2. Pravilnika. Budući da su Hrvoje Pavić i Klara Barišić Izbornom povjerenstvu predali nepotpunu dokumentaciju iz koje nije bilo vidljivo udovoljavaju li uvjetima čl. 14. st. 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, prosudili smo da je Izborno povjerenstvo postupilo u skladu sa Zakonom i Pravilnikom te svojim ovlastima. S praksom na izborima provedenima 2013. koju spominjete, a prema kojoj je navodno u procesu žalbi prihvaćana dostava dodatnih dokumenata, Povjerenstvo za prigovore nije upoznato niti za takvu praksu postoji uporište u Zakonu ili Pravilniku. Ako je takva praksa i postojala, moram reći da se s njom ne slažem jer smatram da bi svaki potencijalni kandidat za SZ trebao pokazati da od samog početka odgovorno pristupa svojim dužnostima, a prva od njih je da pravovremeno dostavi traženu dokumentaciju, zaključuje predsjednica Povjerenstva za prigovore.

Preporuku u ovom slučaju opet je dalo Izborno povjerenstvo Sveučilišta na čelu s predsjednicom Martom Zorko.

– Što se tiče prigovora studenata Hrvoja Pavića, Hrvoja Šijaka i Klare Barišić iz nama dostavljene dokumentacije vidljivo je da ispunjavaju uvjete propisane čl. 14. st. 3. Zakona, no nismo sigurni jesu li navedeni studenti i Vama dostavili potrebnu dokumentaciju. Naravno, Pravilnikom o izborima za studentski zbor ostavljena je mogućnost (čl. 6. st. 3. t. 5.) neposrednog uvida u status studenta. Stoga u slučaju navedenih troje studenata preporučujemo da Izborno povjerenstvo Filozofskog fakulteta donese konačnu odluku, stoji u preporuci predsjednice Izbornog povjerenstva Marte Zorko.

Navedenih troje studenata ima dovoljan broj ECTS-a, ali je upitna dostava potpune dokumentacije na matičnom Filozofskom fakultetu što Marta Zorko vidi kao uzrok problema.

– Uzrok problema je u studentima koji nisu dostavili cjelovitu dokumentaciju, ali i onima koji su zaprimili dokumentaciju bez provjere da li je predan dokaz o zadovoljenim uvjetima propisan Pravilnikom i Zakonom, rekla je predsjednica Izbornog povjerenstva Sveučilišta Marta Zorko.

Izbore na Sveučilištu u Zagrebu koji se održavaju u utorak i srijedu možete pratiti na portalu srednja.hr, kao i objavu rezultata te prve reakcije pobjednika.