Pretraga

[Studentska patrola] Kratki pregled najboljih menza u 2019. godini

A- A+

Još jedna godina nam se bliži kraju i u ovim danima svi gledamo unazad. Provjeravamo koliko smo toga obavili s naših ‘bucket’ lista, koliko smo novih iskustava doživjeli i koliko smo toga naučili. Mi smo u ovoj 2019. godini prošli jedanaest menzi, isprobali nebrojeno mnogo zagrebačkih odrezaka i sjedili za svakakvim stolovima.

U našu avanturu zvanu ‘studentska patrola’ smo krenuli početkom ove akademske godine i prva menza koju smo posjetili jest bila brza menza u SC-u. Menza koja nije na glasu kao najbolja ikada, ali definitivno jedna među posjećenijima u gradu. Svratili smo tamo na ručak prije kave na subotnjoj špici u gradu i pošteno se najeli po pristojnim studentskim cijenama.

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] Čekanje se isplatilo: Menza na Sjeveru, uvjerili smo se, odlična je

Sljedeće mjesto koje smo posjetili jest menza koja je nezaobilazna ako ste ikada studirali u Zagrebu, a naravno radi se o drugoj menzi na Savi, ilitiga u najvećem studentskom domu u Zagrebu, Stjepan Radić. Menza koja nikada ne razočara, osim ako dođete vikendom i u redu provedete i do četrdeset minuta.

Bila je to jedno od najljepših iskustava u menzi, a to se vidjelo i na ocjenama. Od sedam kategorija koliko ih imamo, u čak dvije je dobila maksimalan broj bodova: ljubaznost teta i raznolikost izbora. Definitivno se radi o menzi u kojoj se svatko osjeća ugodno, bilo da dolazite tamo svaki dan u pidžami nakon što se probudite u podne, ili ako povremeno svratite kako biste se pošteno najeli.

Nakon toga smo se krenuli baviti i menzama koje su na fakultetima: za početak s privatnom  Cassandrom na FER-u, a nakon toga i s mojim matičnim Filozofskim. Obje menze su nas poprilično oduševile, a velika pobjednica je bila Cassandra sa svojim ultra instagramičnim kroasanima.

Naravno, morala sam biti pristrana i pohvaliti moj Filozofski kad smo najbolji. Od preljubaznih teta koje se uvijek potrude dati najbolji komad mesa, pa do kratkog čekanja, naša menza je jedna od boljih u Zagrebu.

Najbolja menza u Zagrebu

Jedna od boljih ne znači najbolja, a po mom skromnom mišljenju, ta titula pripada upravo brzoj menzi na Savi koju smo sljedeću posjetili. Mislim, posjetili smo ju u nekoliko milijuna navrata, ali samo jednom ‘po poslu’.

Možda nije najčišća menza, zato što tacne ne postoje, ali je definitivno ona s najboljim pogledom i najugodnijom atmosferom. I naravno, redovi su uvijek kraći nego u ostalim menzama, jela su najfinija i sve skupa je prekrasno. Dobro, opet sam odlutala, ali…. stvarno je najbolja menza ikada, već mi pomalo fali na ovim praznicima.

Svi ćemo se složiti da je hrana važan dio života, a pogotovo kada ste student i jedva nalazite vremena (a i novaca) za topli obrok. Kada odete u menzu i ne najedete se pošteno ili ne uživate u potpunosti u vašem obroku, vjerojatno se osjećate kao da vam je dan uništen.

Moj je dan isto tako bio skoro pa uništen kada smo odlučili posjetiti novootvorenu menzu na TTF-u. Osim što smo predugo čekali, skoro ostali bez mjesta za sjediti i doživjeli najveću zbunjenost ikada, nismo se fino najeli. Praktički smo dobili sirovi krumpir, nakon što smo pola života utrošili na odlazak u tu menzu. Veliko i neopisivo razočaranje…

Uslijedila je ponovno otvorena menza na PMF-u, koja isto nije vrh svijeta, ali je u puno boljoj formi od ove na TTF-u. Ako ništa, radi se o prekrasnom ambijentu, koje je dobilo titulu najinstagramičnije menze do tada, a tu titulu i dalje brani. Hladna hrana i slaba raznolikost nas ipak ne privlače dovoljno da bismo se tamo vraćali, osim ako smo ‘prisiljeni’.

Studentski domovi

U Zagrebu postoje četiri studentska doma, a samo tri imaju menzu: Stjepan Radić, Lašćina i Cvjetno. Posjetili smo sva tri doma, no nismo uspjeli proći sve linije. Na Lašćini, koja je inače na glasu kao mjesto gdje se porcije dijele šakom i kapom, nismo prošli toliko dobro.

Dok je raznolikost izbora i ljubaznost teta bila na razini, čistoća menze je ostala na razini Lašćine, a svi znamo u kakvom je stanju taj studentski dom. Na svu sreću, iskupili su se kratkim vremenom provedenim u redu, bar nas na jednoj fronti nisu iznevjerili.

Posljednja menza koju sam posjetila ove godine je bila prva linija na Cvjetnom,  a ujedno se radilo i o mom prvom odlasku u menzu na Cvjetnom. Mada me menza nije previše oduševila, moju prijateljicu je i to mi je bila lekcija. Iako je objektivnost nešto ka čemu težim, pogotovo u ovom segmentu, vjerujem da mi rijetko kada uspijeva. Sve to ovisi o puno previše stvari – kada smo došli, kako je bila raspoložena teta taj dan, je li netko zaboravio ubaciti sol… Puno je toga što ne ovisi o nama.

Sigurna sam da se i kolega koji je posjetio menzu na Sjeveru uvjerio da je studentska patrola vrlo ozbiljan zadatak. Na njegovu sreću, njegov odlazak u menzu je bio i više nego ugodan, uzimajući u obzir da je u svim kategorijama dao maksimalne ocjene. Moram priznati da greenburger djeluje i više nego primamljivo…

Sve u svemu, bila je ovo zanimljiva godina, puna raznih okusa i svakakvih iskustava u raznim menzama, no nama to nije kraj. Uskoro nastavljamo s recenzijama studentskih menzi i dolazimo u svaku menzu. To jest, čim završe zimski praznici – nemojte nas kriviti što želimo ovih nekoliko dana uživati u maminoj kuhinji!

Do tada, podsjetite se na recenzije koje smo već napravili ove godine i detaljno proučite kako se gdje jede!

[Studentska patrola]: ‘Menza na Savskoj prije kave na špici’

[Studentska patrola]: Klasik koji svi vole – restoran 2 na Savi

[Studentska patrola] Je li Cassandra najbolja menza u Zagrebu? Pogledajte naš sud

[Studentska patrola] Samostalni odlazak u menzu na FFZG

[Studentska patrola] Brza menza na Savi kao najbolja menza u gradu?

[Studentska patrola] Ručali smo u najnovijoj zagrebačkoj menzi: Nije baš dobro prošlo

[Studentska patrola] Nova ‘stara’ menza na PMF-u

[Studentska patrola] Oduševljenje ili razočaranje? Posjetili smo menzu studentskog doma Lašćina

[Studentska patrola] Prvi posjet menzi studentskog doma Cvjetno naselje

[Studentska patrola] Čekanje se isplatilo: Menza na Sjeveru, uvjerili smo se, odlična je

I naravno, bacite oko na video koji smo snimili, a u kojem ste nam otkrili što najviše volite jesti u menzi!