Pretraga

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a otkrio zašto se cijene u menzama nisu postepeno dizale

A- A+

Dio studenata negoduje zbog novih cijena u menzama, dok oni hladnije glave uviđaju da se poskupljenje nakon 15 godina moralo dogoditi. Zašto se cijene nisu postepeno dizale, što je dovelo do 121 milijuna kuna u Studentskom centru i zbog čega je Sveučilište u Zagrebu izostavljeno iz sanacije Centra, samo su neka od pitanja na koja nam je odgovorio sanacijski upravitelj Pejo Pavlović. Na čelo SC-a došao je prije 10 mjeseci, iza sebe već ima dvije uspješno provedene sanacije te je napokon odlučio progovoriti o zategnutim odnosima sa Sveučilištem, nagomilanom višemilijunskom dugu kao i činjenici da je poskupljenje studentske prehrane bilo nužno kako Centar ponovno ne bi otišao u debeli minus.

Foto: srednja.hr

Pejo Pavlović preuzeo je Zagrebački Studentski centar iz ruku Nike Vidovića koji je tjekom osam godina nagomilao dug od 121 milijun kuna . Na spomenutu poziciju došao je u siječnju ove godine, a iza sebe već ima uspješno provedenu sanaciju u osječkom SC-u te je sudjelovao i pri prvom saniranju zagrebačkog SC-a 2002. godne.

Veći dio duga već je riješen

Pavlović nas je upoznao s današnjim financijskim stanjem Studentskog centra koji je pod sanacijom već 10 mjeseci. – Do sada je riješeno 70 milijuna kuna duga, a početkom sljedeće godine očekujemo da će se riješiti i ostatak, govori sanacijski upravitelj.

Pavlović je u svega 10 mjeseci upravljanja riješio brojne probleme s kojima se Centar pod palicom Nike Vidovića suočavao veći dio proteklog desetljeća, a otkrio nam je i što planira napraviti u skoroj budućnosti. S obzirom da je rektor Aleksa Bjeliš obasipao medije negodovanjem i protivljenjem zbog izabranog načina saniranja Studentskog centra, napokon smo doznali i drugu stranu. Pavlović se također dotaknuo i aktualne teme – poskupljenja cijena u studentskim menzama te obrazložio zašto jedino zagrebačkim studentima nisu skočile cijene smještaja.

Cijene su se morale povisiti i studenti su toga svjesni

Nakon punih 15 godina cijene u studentskim menzama su porasle, što je uzrokovalo negodovanja studenata diljem zemlje. Međutim, razlog najavljenim prosvjedima nije skuplja prehrana, nego način na koji su se promjene dogodile.

– Naravno da je bilo logičnije svake godine postepeno podizati cijene, ali upravo to po meni je jedan od najvećih krimena bivšeg ravnatelja Vidovića. Njemu je, naime, 11. studenoga 2004. godine na sjednici tadašnje Sanaderove Vlade donesena odluka o postepenom podizanju cijena. No umjesto da istu provede, Vidović je spomenuti papir spremio u ladicu. Da se pridržavao odluke, SC se ne bi našao u dugu od 121 milijun kuna, niti bi se studenti šokirali novim cijenama nakon 15 godina, objašnjava sanacijski upravitelj Pejo Pavlović.

Izdvojeni članak

Lajk naš svagdašnji: Ravnatelju Vidoviću vrati nam se!

Povjerenstvo za izradu Pravilnika o prehrani, kako kaže sanacijski upravitelj, formirano je u rujnu prošle godine. U njegov rad bili su uključeni predstavnici MZOS-a, Sveučilišta i SC-ova te studentski predstavnici, a Povjerenstvo je o svom radu redovito izvještavalo zainteresiranu javnost. O novom Pravilniku o prehrani bila je organizirana i javna rasprava od 31. srpnja do 15. rujna 2013. stoga izjave o tome da studentska populacija nije bila upoznata s poskupljenjem ne drže vodu.

Jasno mu je da se dio studenata buni, no isto tako je uvidio da postoji značajan dio studentske populacije koji razmišlja racionalno pa objavljuju komentare poput onih da bi najbolje bilo očekivati da se sad i svim penzionerima omogući obrok po cijeni od 6,50 kuna.

‘Smještaj neće poskupiti sve dok se u isti ne uloži neki novac’

Poskupljenje studentskog smješataja na svojoj koži okusili su skoro svi studenti osim zagrebačkih.

– Obećao sam studentima da cijene smještaja nećemo podizati sve dok se u domove ne uloži novac te se ne poboljšaju uvjeti i kvaliteta stanovanja. SD Cvjetno je primjerice danas u katastrofalnom stanju, dok se prije smatrao jednim od najuređenijih studentskih domova, ističe sanacijski upravitelj.

Izdvojeni članak

Nedodirljivi ravnatelj SC-a ‘svrgnut’ nakon osam godina lošeg poslovanja


Nema dokumenata o 45 milijuna duga MZOS-a

Što se tiče navodnog MZOS-ova duga SC-u u iznosu od 45 milijuna kuna, Pavlović objašnjava kako resorno ministarstvo ne može platiti nešto o čemu ne postoje dokumenti. Vidović i bivše vodstvo MZOS-a sklapali su usmene dogovore o kojima danas ne postoje pisani dokumenti. – Rektor Bjeliš i Vidović su podigli tužbu protiv Ministarstva, zatim u nadi da će njima pripasti provođenje sanacije, od iste odustali. No u svom prijedlogu o sanaciji SC-a nisu naveli da su mjesec dana prije odustali od tužbe, ali su svjedeno zahtjevali od MZOS-a 50 milijuna kuna, istaknuo je sanacijski upravitelj.

Prema Pavlovićevim riječima, način na koji je Sveučilište htjelo provesti sanaciju upravo se temeljilo na pukom poskupljenju prehrane i smještaja, no pod tepih su se i dalje gurali veći problemi. Naime, bivši ravnatelj Niko Vidović, koji je ujedno glavni krivac za činjenicu da Centar grca u dugovima, napisao je program sanacije koji navodi da se jedini problem nalazi u cijenama domova kao i menzi.

Njegov program potpisao je rektor Aleksa Bjeliš te su navedni prijedlog sanacije predstavili u vrijeme kada je već bilo jasno da će se sanacija privesti, no od strane MZOS-a koji i brine o studentskom standardu, izrađuje pravilnike te subvencionira troškove studenata.