Pretraga

Studentskim koracima: Kako se učlaniti u NSK i dobiti mjesto za noćno učenje

A- A+

Nacionalna sveučilišna knjižnica mjesto je koje će redovito posjećivati svi studenti bilo da se radi o učenju ili pronalasku literature potrebne za seminare, projekte ili razne zadaće. U nastavku vam donosimo kako se učlaniti u NSK, na koji način funkcioniraju rezervacije za noćno učenje kao i koje vam sve usluge nudi ova knjižnica.

Screenshot Google Street View

Studenti redovito posjećuju Ulicu Hrvatske bratske zajednice, odnosno Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu bilo da se radi o razdoblju kad se spremaju ispiti ili zbog posuđivanja te privremenog korištenja knjiga. No kad su ispitni rokovi, slobodnog mjesta teško da ćete naći, pogotovo u vrijeme noćnog učenja. Za sve koji će se ove akademske godine po prvi puta učlaniti u zagrebačku NSK, provjerite kako se kreću cijene, što trebate donijeti prilikom upisa te na koji način rezervirate mjesto za učenje u noćnim satima.

Izdvojeni članak

NSK nema novca za toaletni papir i sapun: Studenti cijelu godinu donose role i maramice

Kako se učlaniti i po kojim cijenama

Članom Nacionalne sveučilišne knjižnice, između ostalih, mogu postati redoviti i izvanredni studenti s privatnih ili državnih fakulteta. No razlikuju se po dokumentima potrebnima za upis kao i cijeni koju plaćaju. Dok se redoviti studenti preddiplomskih, diplomskih ili poslijediplomskih studija učlanjuju na temelju osobne iskaznice, OIB-a i indeksa, izvanrednima je potrebno predočiti samo osobnu iskaznicu i OIB.

Članska iskaznica izdaje se na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini, no posuđivanje nije dozvoljeno. Cijena godišnje članarine za redovite studente je 100 kuna, dok izvanredni studenti moraju izdvojiti dvostruko veći iznos. Ako želite mjesečni upis, za sve korisnike članarina je 50 kuna, za tjednu članarinu 40 te dnevni upis košta 30 kuna.

Dogodi li vam se da izgubite svoju iskaznicu, plaćate naknadu od 50 kuna. Osobe s invaliditetom imaju pravo na besplatno članstvo, kao što ni produljivanje upisa ne plaćaju.

Što se tiče radnog vremena, vrata Nacionalne knjižnice otvorena su svakim radnim danom od 8:00 do 21:00 (ili do 00:00) te subotom od 9:00 do 14:00.


Što nije uključeno u noćno radno vrijeme

Za vrijeme noćnog rada NSK, članovi ne mogu koristiti: časopise i novine, građu iz zbirki posebne vrste, građu iz Zbirke službenih publikacije, doktorske disertacije i magistarske radove, i elektroničke publikacije (CD i DVD).

Rezervacije za noćno učenje

NSK svojim članovima nudi usluge i u noćnim satima, odnosno korištenje čitaonice u prizemlju od 21 do 24 sata. No kako je ograničen broj mjesta za rad (150 mjesta u čitaonici te 16 računala spojenih na internet) , potrebno je rezervirati mjesto primjerice za noćno učenje. 

Rezervacije možete obaviti od ponedjeljka do petka od 8:00 do 20:30 sati na telefonski broj 01/ 61 64002 ili osobno u Središnjoj informacijskoj službi. 

No ulazak i napuštanje zgrade u noćnim satima posebno su propisani. Prilikom ulaska svaki korisnik se mora javiti službi sigurnosti od koje će zatražiti ključ od ormarića za garderobu. Nakon što završite s učenjem ili korištenjem literature, zatražene knjige ne smijete ostavljati po stolovima, nego vratiti na pult posudbe u prizemlju.