Pretraga

Studentskim koracima: Nova akademska godina zahtijeva novi postupak za osiguravanje besplatnog liječenja

A- A+

Zbog prošlogodišnje izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju svi učenici redoviti studenti iznad 18 godina pravo na besplatno liječenje ostvaruju preko ustanove u kojoj se obrazuju. Nakon halabuke koja je nastala oko studenata iznad 26 godina koji su trebali izgubiti pravo na besplatno liječenje, prašina se slegla nakon što je u Zakon uvršteno osam godina od upisa prve godine studija do kada redoviti studenti ostvaruju to pravo. Budući da je pred pragom nova akademska godina, a stiže nova garnitura brucoša, provjerite što morate napraviti ako se želite i ove godine besplatno liječiti.

S obzirom na novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju koji je prošle godine stupio na snagu, svi srednjoškolci i redoviti studenti koji imaju preko 18 godina pravo na besplatno liječenje više ne ostvaruju preko roditelja. Obvezno zdravstveno osiguranje mogu dobiti isključivo preko ustanova u kojima se obrazuju.

Izdvojeni članak

Studentski zbor o zdravstvenom osiguranju: Osam godina je prihvatljivo, ali će tražiti povrat novca


Osam godina od upisa studija

Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje redoviti studenti preko fakulteta ostvaruju u trajanju od osam godina od trenutka upisa studija. Nakon isteka tog roka, obvezno zdravstveno osiguranje ostvaruju po drugoj osnovi.

Punoljetni učenici studenti prošle godine su do 31. listopada morali produžiti zdravstveno osiguranje, no pravo na besplatno liječenje im ističe završetkom akademske godine, otprilike za dva tjedna. Stoga i ove godine moraju ponoviti postupak kako bi produžili zdravstveno, ali se i brucoši po prvi put moraju prijaviti preko fakulteta koji su u pisali.

Prilikom upisa zatražite u referadi potvrdu o statusu redovitog studenta te potvrdu o upisu akademske godine 2014./2015. kako biste iste odnijeli u područni ured HZZO-a. Uz navedene potvrde, u područni ured trebate donijeti kopiju osobne iskaznice te na uvid priložiti zdravstvenu iskaznicu obveznog osiguranja.

Što se tiče dopunskog osiguranja, na sljedećem linku možete provjeriti do kad vam vrijedi te kad ga morate produžiti jer dopunsko ne ističe završetkom akademske godine.