Pretraga

Sveučilište dobiva novi inovacijski centar, izgledat će kao ‘milijun dolara’: Uvjerite se i sami

A- A+

Znanstveno-inovacijski centar. Naziv je to novog odjela koji bi do kraja godine trebao biti smješten u zgradi rektorata splitskog sveučilišta. Idejno rješenje je već tu, a Sveučilište u Splitu pohvalilo se s vizualima svog novoplaniranog ZIC-a.

Sveučilište u Splitu trebalo bi dobiti znanstveno-inovacijski centar koji će se smjestiti u prizemlju zgrade rektorata, odnosno Sveučilišne knjižnice.

‘Daljnji razvoj globalno konkurentne znanosti’

Upravo su izašli rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZIC-a splitsko sveučilišta, a rektorat se odmah time pohvalio na svojim stranicama.

– ZIC ima iznimnu važnost za budući razvoj znanstveno-inovacijske infrastrukture našeg Sveučilišta, a omogućit će objedinjavanje istraživačkih i potpornih kapaciteta te daljnji razvoj globalno konkurentne znanosti na Sveučilštu u Splitu, stoji na njihovim stranicama.

Naglasimo i da je natječaj koji je iznjedrio ovo rješenje proveden u sklopu projekta Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je počeo 29. lipnja 202. i traje do 29. prosinca ove godine, a ukupna mu vrijednost iznosi 7.911.504,46 kuna. Europa ga, napomenimo i to, financira u potpunosti.

Izdvojeni članak
učionica razred

Predstavljen projekt vrijedan 3,3 milijuna kuna: Učenici škole na sjeveru dobit će zvjezdarnicu

Na natječaj pristiglo sedam radova

Na natječaj, koji je trajao od 14. travnja do 24. lipnja ove godine, pristiglo je ukupno sedam radova koje je ocjenjivao komisija u sastavu: Dario Gabrić, kao predsjednik ocjenjivačkog suda, Darovan Tušek, Tin Sven Franić te Leandra Vranješ Markić i Tomislav Kilić kao predstavnici raspisivača.

Ukupni nagradni fond je 466.848,86 kuna bruto. Prva nagrada pripala je rješenju koje potpisuju arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić, u suradnji sa Lukom Bosnićem, Matijom Poštenik, Riom Tursan i Nikšom Laušin.

Na otvorenje izložbe, na kojoj će biti prikazani svi pristigli radovi, pozvani su svi natjecatelji koji će ujedno imati priliku postavljati pitanja i razgovarati s ocjenjivačkim sudom. Izložba radova će trajati idućih tjedan dana, dakle od danas, 22. do sljedećeg petka 29. srpnja, a može se pogledati u radnom vremenu Sveučilišne knjižnice od ponedjeljka do petka od 08 do 15 sati.