Pretraga

U nevremenu značajno stradala zgrada Sveučilišta u Rijeci: ‘Važno je da smo svi na sigurnom i suhom’

A- A+

Veliko nevrijeme u Rijeci odnijelo je jedan život, a dobar dio centra ostao je poplavljen. Značajno je stradala i zgrada rektorata Sveučilišta u Rijeci. Poplavilo je potkrovlje, a zaposlenici će dok se ne sanira šteta raditi online. Razgovarali smo sa zamjenicom rektorice, profesoricom Senkom Maćešić.

sveučilište u rijeci, rektorat

Zgrada rektorata Sveučilišta u Rijeci
Foto: Google Maps screenshot

Nakon velikog nevremena i rekordnih kiša sinoć u Rijeci, tijekom kojih je napadalo padalina za cijeli rujan, nastale su velike poplave. Život je izgubila jedna osoba, a niz je stambenih kuća i zgrada ostao poplavljen. U poplavama koje su pokrile značajan dio riječkog centra nastradala je i zgrada rektorata Sveučilišta u Rijeci.

‘Voda je ušla u potkrovlje, pala nam je web stranica’

Nitko od zaposlenika, nasreću, nije ozlijeđen, a kako nam je rekla zamjenica rektorice, prorektorica za digitalizaciju i razvoj riječkog sveučilišta, profesorica Senka Maćešić, osim rektorata, na fakultetima nema značajne štete.

– Zgrada rektorata je značajno stradala, voda je ušla u potkrovlje. Vatrogasci su sinoć bili tu i poduzeli su sve što je potrebno, no prioriteti su ljudski životi. Poduzimamo sve što je u našoj moći. Pala nam je web stranica jer su djelatnici SRCA morali prebaciti poslužitelj u zgradu na kampusu, na suho, ispričala nam je zamjenica rektorice.

‘Važno je da smo svi na sigurnom i suhom’

Prvo treba spriječiti vodu od prodiranja u ostale dijelove zgrade, pojasnila nam je, a onda će u nekom trenutku biti potrebno i sanirati štetu. Trenutno se radi online jer se u zgradi ne može boraviti, a zaposlenici su pokupili značajne stvari i kako se čini, kaže nam Maćešić, računalna oprema nije teže oštećena.

– Važno je da smo svi na sigurnom i suhom. Sada trenutno ne pada kiša, no prognoze nisu baš dobre, rekla nam je profesorica Senka Maćešić.

Rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija trenutno je u Strasbourgu, no u stalnom je kontaktu sa službama iz rektorata.

Dopuna teksta u 11:15

Zbog obilne kiše poplavljen je i studentski restoran Index koji danas ne radi. Štete se zbrajaju, a kako je to sinoć izgledalo pogledajte u videu ispod.