Pretraga

Na popularnom studiju kod nas rijetko tko dobiva petice, a u Švedskoj ocjena – nema

A- A+

Studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i ove je godine jedan od studija s najviše prijava. No, moći će ga upisati samo 135 najuspješnijih maturanata, što ne znači da će svoje izvrsne ocjene iz srednje škole zadržati i na studiju. Naime, studij arhitekture na Arhitektonskom u Zagrebu slovi kao jedan od onih na kojima je ocjena odličan nešto što može doseći jako mali broj studenata. S druge strane, u Švedskoj ocjene ni ne postoje – samo pad ili prolaz.

Leon Ladišić

Leon Ladišić u podcastu Bauštela | Foto: Mia Brdarić

U posljednjoj epizodi podcasta Bauštela našeg sestrinskog portala Baušutela.hr gostovao je inženjer arhitekture Leon Ladišić. Ladišić je završio prijediplomski studij arhitekture u Zagrebu, a diplomski u švedskom Lundu. U Zagrebu je bio je dan od studenata s najboljim ocjenama, a na pitanje je li ih uspio zadržati i na studiju u Švedskoj, iznio je jednu zanimljivost –  da ondje ocjena uopće nema.

– U Švedskoj ocjena nema. To je ona osnovnoškolska ‘smajli’ ili namrgođeni ‘smajli’, naprosto prolaz ili pad jer oni su zaključili da je to kreativno područje i u kreativnom području ti nemaš što ocjenjivati. To zapravo bi bilo nasilje nad arhitekturom, davati petice, četvorke, trojke. Jednostavno – ako zadovoljiš zadatak, prođeš, a ostalo je na subjektivnoj interpretaciji koliko si bio uspješan. I eto, sad ono, to probaj prikazati meni, nakon tri godine muke u Zagrebu. To je jako velika razlika, ali nešto stvarno na što se moraš naviknuti. Osim što dođe kao veliko olakšanje, naveo je Ladišić.

Voditelj podcasta arhitekt Ardijan Gashi rekao je kako mu je ovo zanimljivo jer je ‘famozna petica’ u Zagrebu nešto što je zapravo jako mali broj studenata uspio doseći i to, zapravo, izaziva određene frustracije kod mnogih.

Spomenimo ovom prilikom kako je arhitektura i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu trenutno jedan od studija s najviše prijava. Prema svježim podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, broji 673 prijave, a upisna kvota je 135 mjesta. Listu trenutno najpoželjnijih studija i studija s najviše prijava možete vidjeti ovdje.

Čitavo gostovanje Leona Ladišića u podcastu Bauštela pogledajte u videu ispod: