Pretraga

U Hrvatskoj ne postoji fakultet koji nije pao u ralje korupcije i nepotizma

A- A+

Korupcija i nepotizam su rak rane današnjeg društva, a samim tim su se uvukle i među akademske krugove. Svjedoci smo brojnim aferama koje su potresle Ekonomski, Medicinski ili Prometni fakultet u Zagrebu, no kupoprodaje ispita nisu zaobišle ni brojne druge fakultete po diljem zemlje. Koliko su studenti uvjereni u poštenje svojih profesora, asistenata i dekana, ako i svojih kolega, doznali smo nakon što su dali odgovore na anketu kojom smo ih pitali ‘Postoji li fakultet u Hrvatskoj bez korupcije i nepotizma’.

Na pojedinim hrvatskim fakultetima bila je javna tajna da su se ispiti polagali pomoću plave koverte, seksualnih ili usluga druge prirode. Onda se dogodila 2008. godina koju je u akademskoj zajednici obilježila takozvana Afera Index nakon čega su mnogi pomislili da će se fakulteti očistiti od korumpiranih profesora ili da će studenti doista svaki ispit položiti zahvaljujući znanju. Međutim, dogodilo se samo to da su isti postali oprezniji prilikom kupoprodaje ispita.

Izdvojeni članak

Akademska zajednica u Zagrebu: Nepotizam, plagijati, diskriminacija i korupcija

Osim navedenoga, poznato je i to na koji način asistenti, vanjski suradnici ili profesori popunjavaju mjesta na fakultetima. Drugim riječima, korupciji se rame uz rame našao nepotizam. S obzirom da se spomenuti dvojac uvukao u svaki aspekt ljudskog života, sasvim je očekivano zahvatio i obrazovanje, to jest u ovom slučaju visoku naobrazbu.

Ponukani nedavnim predavanjem sveučilišnog profesora i doktora komunikologije Besima Spahića na tuzlanskom Filozofskom fakultetu upravo o korupciji i nepotizmu u akademskoj zajednici, postavili smo anketu na našem portalu da doznamo što po tom pitanju misle naši studenti.

Korumpiran svaki fakultet

Pitali smo čitatelje što misle postoji li u Hrvatskoj fakultet koji nije okaljan korupcijom i nepotizmom, a rezultati su bili sasvim očekivani. Na spomenuti upit svoj odgovor je dalo 200-tinjak čitatelja, među kojima je najveći postotak onih koji smatraju da ne postoji ‘bezgrešni fakultet’.

Rezultati ankete

Vjeru u poštenje profesora kao i studenata iskazalo je oko 22 anketiranih koji su odgovorili da u našoj državi ipak postoje studiji na kojima predaju te ih pohađaju nekorumpirani ljudi. No većina, njih 61 posto, iskazalo je pesimističniji stav po to pitanju pa su odgovorili da poštenih fakulteta nema. Drugim riječima, tvrde da na svakoj visokoobrazovnoj instituciji u Hrvatskoj postoji pokoja gnjila jabuka.

Izdvojeni članak

Polovina mladih u Hrvatskoj ‘sjedi’ na burzi, kao glavni problem vide korupciju

Kad treba odlučiti o poštenju na svim sveučilištima i njihovim sastavnicama, našlo se dosta neodlučnih studenata. Oko 17 posto anketiranih nije bilo sigurno što odgovoriti ili, pak, nisu upućeni u rad, polaganje ispita, zapošljavanje ili predavanje na svojim fakultetima, pa samim tim niti u drugima koje ne pohađaju.

Moraš imati novca, utjecaj ili ‘dobar želudac’

– Preko veze se upisuju fakulteti pa samim tim i završavaju. Znam da se i kod nas na faksu upisalo nekoliko studenata koji se nisu ni pojavili na prijemnom ispitu, a sada su godina ispred mene, rekao nam je Marko, student zadnje godine preddiplomskog studija politologije na FPZG-u.

Da ni u Splitu nije drugačije, potvrdio nam je Domagoj s Pravnog fakulteta koji smatra kako u Hrvatskoj, ne samo da je korumpiran svaki fakultet, nego bilo koja javna ustanova, ali i privatna. Kako kaže 24-godišnji student, u našoj državi ako nemaš novca, utjecaj ili ‘dobar želudac’, ne možeš ni uspjeti u životu.