Pretraga

Na uglednoj ljestvici sveučilišta zagrebačko zauzelo sramotnu poziciju, splitsko najbolje u regiji

A- A+

Prema posljednjoj objavljenoj ljestvici najboljih sveučilišta U.S. News & News Report, najbolje hrvatsko sveučilište jest Sveučilište u Splitu, a slijedi ga Sveučilište u Zagrebu. Sličan je odnos pozicija i na najnovijoj ljestvici Times Higher Education, koja je ovoga puta rangirala sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija. Sveučilište u Splitu i na ovoj ljestvici ostaje najbolje u državi, ali i najbolje među sveučilištima iz susjednih zemalja – Slovenije i Srbije.

Foto: Facebook Sveučilišta u Splitu/srednja.hr

Times Higher Education (THE), prestižna organizacija koja se bavi rangiranjem sveučilišta, objavila je novu rang-listu pod nazivom ‘Emerging Economies University Rankings 2019’. Kako i sam naziv ljestvice govori, ovoga su puta rangirana sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija.

Prilikom ovog rangiranja ocjenjuju se, između ostaloga, kvaliteta podučavanja, istraživanja, otvorenost prema internacionalizaciji, citiranost i industrijski dohodak, a indikatori su prilagođeni tako da reflektiraju razvojne prioritete sveučilišta tzv. rastućih ekonomija.

Sveučilište u Splitu najbolje u Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Doznajte koje je hrvatsko sveučilište najbolje prema prestižnoj svjetskoj ljestvici za 2019.

Listom za 2019. obuhvaćena su 442 sveučilišta iz 43 zemlje među kojima je i Hrvatska, a na ljestvici su samo dva naša sveučilišta. Najbolje je i ovoga puta rangirano Sveučilište u Splitu koje se nalazi na 124. poziciji. Najveće hrvatsko, Sveučilište u Zagrebu, ponovno debelo zaostaje za splitskim te se na novoj THE ljestvici našlo na zbirnoj poziciji između 251. i 300. mjesta.

U odnosu na prošlogodišnju THE ljestvicu sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija, oba hrvatska sveučilišta pala su za nekoliko mjesta. Splitsko se u 2018. nalazilo na 107. mjestu dok se zagrebačko smjestilo na zbirnu poziciju od 201. do 250. mjesta.

Kada je riječ o susjednim nam zemljama, Sveučilište u Ljubljani našlo se na 134. mjestu, a ono u Mariboru na 182. Beogradsko sveučilište je 189. na ovoj posljednjoj THE ljestvici.

Najbolja su kineska sveučilišta

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu tone brže nego Titanic: Na uglednoj ljestvici kvalitete zauzelo je bijednu poziciju

Najveći broj sveučilišta, njih 79, na ovogodišnjoj ljestvici ima Kina. Tamošnja sveučilišta zauzimaju prva četiri mjesta.

Najbolje sveučilište iz zemalja rastućih ekonomija je kinesko Sveučilište Tsinghua, a slijede ga Sveučilište u Pekingu i Sveučilište Zhejiang.

Podsjetimo za kraj, još je u rujnu objavljena Times Higher Education ljestvica svjetskih sveučilišta za 2019. Na njoj se Sveučilište u Splitu našlo na zbirnoj poziciji od 601. do 800. mjesta, a zagrebačko na poziciji 801. do 1000. mjesta. Odnos pozicija sličan je i na U.S. News & News Report za 2019., na čijoj je ljestvici kvalitete sveučilišta splitsko zauzelo 523. mjesto, a zagrebačko 560.