Pretraga

Velika životna promjena na pomolu: Svi koji upisujete faks, evo što vas čeka

A- A+

Nakon ovog ljeta, sve se mijenja i to doslovno preko noći: postajete brucoši. Ako ste već sad znatiželjni, istražili smo što vas sve čeka u novom, studentskom životu. Razgovarali smo sa studentom Dominikom koji je podijelio svoje iskustvo o ključnim događajima u životu svakog studoša: upis, upoznavanje novih prijatelja, stručna praksa… Posebno je naglasio koliko mu je važno stjecanje radnog iskustva tijekom studija, a da bismo doznali zašto, pričali smo i s predstavnikom tvrtke u kojoj Dominik trenutno odrađuje stručnu praksu.

priprema za faks

Ako ste već sad znatiželjni, istražili smo što vas sve čeka u novom, studentskom životu | Foto: Unsplash

Ljeto nakon završetka srednje škole je, kažu, najduže. U njemu uživajte, jer vas najesen čeka jedna od najvećih i najuzbudljivijih životnih promjena: postajete studenti. Nismo dramatični kad kažemo da se tada sve mijenja. Studentsko vrijeme može biti najbolje u životu, a kako ono izgleda, skupa s usponima i padovima, doznali smo od našeg sugovornika.

Dominik Bošnjak dolazi iz Zagreba i student je Informacijskih tehnologija / Web & Mobile Computing na RIT Croatia. U slobodno vrijeme, kaže, voli igrati društvene igre, družiti se s prijateljima, baviti se sportom i eksperimentirati u kuhinji. Odluci da se upiše na svoj trenutni studij prethodilo je poduže razmišljanje, a u njegovom iskustvu krije se jedna od esencijalnih #studentlife situacija: preispitivanje vlastite odluke o upisu faksa. Kod nekih, kao i kod Dominika, to rezultira prebacivanjem na drugi fakultet, što također nije strašno kako se u početku može činiti.

– Kada sam upisivao fakultet, odmah nakon srednje škole, moram priznati da je odluka za upis bila poprilično užurbana i nisam imao vremena promisliti koliko je faks koji sam odabrao bio pravi odgovor za mene. Pune četiri godine trebale su mi da pronađem svoj interes i da shvatim, u konačnici, kako moji interesi leže u nekim drugim, i za mene, interesantnijim smjerovima, prisjetio se Dominik.

rit croatia

Dominik je svoj interes pronašao na studiju Informacijskih tehnologija / Web & Mobile Computing na RIT Croatia | Foto: RIT Croatia

Njegov su pravi interes, shvatio je, informacijske tehnologije. Kroz razgovor s poznanicima doznao je da se taj studij na RIT Croatia savršeno uklapao u njegovu viziju faksa koji će ga pripremiti za posao u toj iznimno dinamičnoj industriji. Iako je iza sebe već imao četiri godine studentskog ‘staža’, ponovni je početak svejedno donio nove izazove.

Što se sve mijenja s početkom predavanja?

U odnosu na srednju školu, upis na fakultet podrazumijeva i neke novitete: duža predavanja, seminari, vježbe i labosi na kakve niste naviknuti, po nekom sasvim novom rasporedu. Čak ako, kao Dominik, već imate iskustvo studiranja, čekaju vas novi kolege i profesori koje morate upoznati. Svaki će faks imati vlastita pravila, običaje i očekivanja od studenata, a dok ih ne ‘pohvatate’ bit ćete van svoje zone komfora.

No, ne brinite. Čak i ako vam tako ne izgleda, apsolutno svi oko vas se isto osjećaju. Olakšat će vam i ako vaš faks ima razrađene procedure koje će vas polagano uvesti u to poglavlje vašeg života, što nam je potvrdio i Dominik.

– Za svakog studenta početak studija je popriličan šok. Makar sam ja imao pune četiri godine studija iza sebe, mislim da je novo okruženje veliki korak (čitaj: stres) za svakoga, koliko god se psihički pripremao na njega. RIT je tu odradio fenomenalan posao i maksimalno mi pomogao sa tranzicijom i prilagodbom na jedan u potpunosti drugačiji način studija, rekao je.

RIT Croatia

Na RIT Croatia, jedinom američkom koledžu u Hrvatskoj, studenti imaju sveobuhvatni sustav podrške tijekom studija koji, između ostalog, uključuje urede karijernog i akademskog savjetovanja. | foto: RIT Croatia

Individualizirani pristup studentima na RIT Croatia

RIT Croatia ima razvijen sustav sveobuhvatne studentske podrške. Uz nastavnike, akademski savjetnici usmjeravaju i pomažu studentima, a za svakog brucoša izrade individualni akademski plan kako bi im pomogli u završavanju studija. Savjetnici Ureda za karijere studentima pomažu u mnogim aktivnostima za razvoj buduće karijere – od umrežavanja s poslodavcima, do podrške u pronalaženju obvezne stručne prakse tijekom studija. Osim toga, razvijen je i sustav studentske podrške i mentoriranja (tzv. peer mentoring). Puno znači i ako su nastavnici pristupačni, što nam je potvrdio i Dominik.

Dostupnost i pristupačnost nastavnika na RIT Croatia razlikuju ovaj faks od mnogih drugih. U mojem su slučaju nastavnici uvijek bili zainteresirani i spremni posvetiti mi vremena kada bih došao s pitanjima u vezi gradiva, zadaće, pa čak i s idejama koje nisu nužno bile u programu predmeta. Nastavnici su u mnogim slučajevima bili puno više od toga, mentori, podrška i ohrabrenje, rekao je.

rit croatia praksa

RIT je odradio fenomenalan posao i maksimalno mu pomogao sa tranzicijom i prilagodbom na studentski život, rekao je Dominik | Foto: RIT Croatia

Neka vas upoznavanje novih ljudi ne brine

Mnogi budući studenti brinu se i oko upoznavanja novih prijatelja. No, ako studirate nešto što vas istinski zanima, dobra je šansa da ćete s budućim kolegama dijeliti zajedničke interese pa će upoznavanje biti lakše. Dominik je rekao da su na RIT Croatia predavanja obvezna pa je to bila odlična prilika za upoznati kolege s godine. Ali, mali savjet: bacite se u druženja i van faksa!

– Relativno sam brzo „kliknuo“ s ekipom na koledžu jer nas motiviraju i zanimaju slične stvari, a kada se tu dodaju privatna druženja uz igranje društvenih igara, muziku i malo opušteniju atmosferu od one akademske, dobije se recept za odličnu ekipu, ispričao nam je.

U njegovom je slučaju okruženje u koje je došao bilo međunarodno, a rekao nam je da mu je iskustvo studiranja s ljudima iz cijelog svijeta dragocjeno. Studenti RIT Croatia studiraju na međunarodnom kampusu, nastava je na engleskom jeziku, a po završetku stječu dvije diplome, hrvatsku i američku. Dominik smatra kako je to sjajna prilika za stjecanje puno zanimljivih i ambicioznih prijatelja, a on je sa svojima ostao u kontaktu i nakon što su neki diplomirali.

rit croatia

Nije teško kliknuti s ekipom kad vas spajaju interesi | Foto: RIT Croatia

Dobra praksa može biti ključna

Ključan dio studentskog iskustva je stručna praksa, a ako niste sigurni što očekivati, Dominik je uskočio sa svojim iskustvom. Praksa mu je bila posebno dojmljiva, a kaže i da je zadovoljan pripremom za nju koju je dobio na faksu.

– Trenutno u agenciji Cinnamon odrađujem praksu kao back-end web developer, što podrazumijeva znanja koje već dugo vremena imam želju razviti. Cinnamon-ov odnos prema studentima na praksi je sjajan. Postavljanje studenata na aktualne projekte sa izazovnim zadacima uz dobro mentoriranje i razumijevanje kako junior developerima treba vremena za te iste zadatke, je pun pogodak, rekao je Dominik.

Krešimir Zebić, specijalist za zapošljavanje iz Cinnamona, agencije u kojoj neki od studeanta RIT Croatia odrađuju praksu, rekao nam je da je praksa neizmjerno važna za studente jer im pomaže premostiti jaz između teorije i stvarnog poslovnog života. Student tako dobiva zaokruženu i realističnu sliku o poslu koji ga čeka u budućnosti.

cinnamon agency

Krešimir Zebić, specijalist za zapošljavanje iz Cinnamona, ispričao nam je kako izgleda praksa kod njih | Foto: RIT Croatia

Najbolji savjet koji vam možemo dati je: birajte faks koji nudi kvalitetnu stručnu praksu, jer poslodavci to itekako cijene kod zaposlenja budućih kolega. Krešimir nam je to potvrdio.

– Takvi studenti su bolje pripremljeni za tržište rada. Vrlo vjerojatno su već stekli određeno praktično iskustvo u poslovnom komuniciranju, znaju kako osmisliti i prezentirati svoje ideje i poslovne prijedloge da budu atraktivnije menadžmentu. Bolje se nose sa stresom u poslu, prioritiziraju poslovne aktivnosti i bolje se organiziraju te se brže prilagođavaju novoj poslovnoj sredini i poslovnoj dinamici, objasnio je Krešimir.

Kroz praksu do posla

Tvrtke, zbog svega toga, itekako cijene kada im na razgovor za posao dođu bivši studenti koji su odradili kvalitetnu i konkretnu praksu kroz faks. Krešimir kaže kako je stručna praksa svojevrstan test za pravo zapošljavanje, a dosad su zaposlili dosta studenata koji su kod njih odradili stručnu praksu.

– Uvijek smo spremni zaposliti kvalitetnog studenta, čak i onda kada ne tražimo aktivno novog kolegu ili kolegicu, rekao je Krešimir. Studenti koji dođu k nama s koledža RIT Croatia u većini su pripremljeni za rad. Izuzetno su odgovorni prema poslovnim obvezama, imaju dobre radne navike i poslovnu disciplinu. U konačnici, jako smo sretni kada nam dođu studenti s RIT-a jer se u prošlosti pokazalo da nakon odrađene prakse ili nakon studija ima mjesta za njih za zapošljavanje kod nas.

Predavanje na RIT Croatia | Foto: RIT Croatia

Ako vas ideja rada u struci još uvijek plaši, ne brinite. Krešimir nam je otkrio da poslodavci zapravo uživaju u mentoriranju, a time i oni profitiraju jer grade svoje vještine vođenja, uče se strpljivosti i komunikaciji.

– Da ne govorimo o tome koliko mentoriranje može biti zabavno, koliko novih prijateljstava smo sklopili i novih druženja organizirali. Također je i dobra prilika za ponavljanje gradiva, a svi dobro znamo da je ponavljanje majka znanja, rekao je uz osmijeh Krešimir.

Savjeti za kraj

Za kraj, pitali smo Dominika da ocijeni svoje dosadašnje iskustvo studiranja.

– Svoje studentsko iskustvo mogu ocijeniti sjajnom ocjenom 9/10, jer je RIT Croatia ostvario veliku većinu mojih očekivanja, a najbolju ocjenu ne sumnjam da će zaslužiti kod budućih studenata, jer svakodnevno rade na poboljšanju cjelokupnog iskustva studentskog života, rekao je.

Za sve buduće studente, ima i pokoji savjet: uključite se u što više aktivnosti na faksu jer su to savršene prilike za upoznati prijatelje. Nakon toga, razmislite i o izvannastavnim projektima, volontiranju i traženju studentskog posla i prakse, jer su i to ključni elementi studentskog života.

rit croatia

S faksom kao što je RIT Croatia, lako ćete doći do diplome | Foto: RIT Croatia

Želite li da iskustvo studiranja zaista bude najbolje iskustvo života, morate odabrati faks kojemu je studentsko iskustvo važno. Dominik je to pronašao na RIT Croatia. RIT Croatia studentima nudi brojne prilike za upoznavanje, nadograđivanje znanja i stjecanje vještina koje će im trebati u budućem poslu. Njihovi studenti studiraju po visokim američkim standardima obrazovanja, stječu američku i hrvatsku diplomu, odrađuju kvalitetnu praksu koja ih priprema za tržište rada, a imaju i podršku faksa kako bi njihovo studiranje proteklo što bolje.

Na preddiplomskoj razini možete birati između studija Međunarodnog poslovanja, Service Managementa te Informacijskih tehnologija. Upisi su u tijeku pa im se slobodno javite za više informacija. Informacije o studiranju na RIT Croatia pronađite na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i RIT Croatia